Özgür Bilgi Kanalı

Ramazanda Diyet Yapılır Mı?

Ramazan boyunca oruç tutarken zayıflamayı da amaçlayan pek çok kişi bulunmaktadır. Ancak Ramazan ayında saatler süren açlık sonunda yetersiz beslenme kişinin uzun vadede çarpıntı ve anemi gibi pek çok rahatsızlık yaşamasına neden olabilmektedir. Bu sebeple pek çok kişinin aklındaRamazanda diyet yapılır mısorusu geliyor. Bunun için bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu sayede kilo kontrolünüzü sağlamanız mümkün olacaktır.

ramazanda-kilo-vermek

Ramazan boyunca kilo verebilmek için bazı konulara özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle yeteri kadar beslendiğiniz hususuna dikkat etmeniz gerekir. Bundan sonra özellikle iftardan hemen sonra uyumamaya dikkat etmeniz en önemli hususlar arasında yer alıyor. Ayrıca çorba ile açtığınız oruç için iftarda tıka basa yememeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Ramazanda oruç tutarken kendinizi cezalandırır gibi hiçbir şey yememeniz çok yanlış bir tutum olacaktır. Gün içerisinde ne kadar enerji harcadığınızı da göz önünde bulundurarak alabileceğiniz kalori miktarını belirlemeniz daha doğru olacaktır. Bu sırada kilo vermek uğruna çok ağır egzersizler yapmamaya da özen göstermeniz gerekir. Aksi takdirde aşırı su kaybetmeniz de sağlığınız açısından yanlış olacaktır.

ramazanda-su

Ramazanda diyet yapma konusunda eminseniz ve gerçekten oruç tutarken kilo vermeyi düşünüyorsanız sahurda tıka basa yiyip tekrar uykuya dalmamalısınız. İftarda da çorba ile başlayı, yarım saat kadar dinlendikten sonra ana yemeğe geçmeniz ve bunu da özellikle lif bakımından zengin, ancak kalorisi düşük yiyecekler tüketerek gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca sahurda yeşil çay içmeniz de gün içerisinde sizi tok tutacak olması bakımından önemlidir.

Ramazan’da dikkat edilmesi gerekenler?

Ramazan ayında bir anda beslenme alışkanlıklarımız değiştiği için vücudumuz ilk başta bu sürece alışmakta zorluk çeker. Onun için ramazanda bazı konulara özellikle dikkat etmemiz gerekecek.

  1. Yaklaşık 16 saat aç kaldığımız için midemiz dinlenme süresine geçer. Bu sebeple aniden ağır yemekler yemek mideyi aşırı yüklemek mide spazmlarına neden ola bilir. Oruç açarken daha hafif besinler tüketmek yararlı olacaktır. İftara başlamak için çorba en ideal besindir.
  1. İftar ve sahurda 1-2 adet posalı meyve yemek sindirim sorunları yaşamamızı engelleyecektir.
  1. Uzun süre açlıktan doğan şeker ihtiyacı ramazanda bir hayli artar. Bu isteği gidermek için şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü hafif tatlıları tercih etmek hem kilo almanıza engel olur, hem de midenizin aşırı yüklenmesini engeller.

kilo-verme-yontemleri

  1. Ramazan’da zayıflamak istiyorsanız aldığınız kalorinin büyük kısmını protein ve sebzelerden almaya dikkat edin. Elinizden geldiği kadar tatlılardan uzak durun. Aynı zamanda gün içinde hafif yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
  1. Sahura kalkmayı asla ihmal etmeyin. Çünkü zaten uzun süren açlıktan dolayı metabolizma hızımız düşecektir. Sahuru da ihmal ederek bunu ikiye katlamayın.
  1. Menünüzde balık, tavuk, yoğurt, yumurta gibi protein oranı yüksek yiyeceklere yer verin.
  1. İftarda ve sahurda bol su içmeye özen gösterin.

Oruç kimler için sakıncalı?

Ülser, yüksek tansiyon, şeker hastaları, gün içinde ilaç kullanması zaruri olan kişiler oruç tutarken özellikle dikkatli olmalı ve mutlaka doktora göründükten sonra oruç tutmalılar.

Bazı doktorlardan Ramazan Diyeti Önerileri

Türk Kalp Vakfı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Sumru Özbay’ın Ramazana özel diyet programı:

Sahurda beslenme

  1. 3 kibrit kutusu kadar peynir, 5-6 zeytin, bol salata, 4 dilim ekmek, bol salata. Veya:
  2. 1 kibrit kutusu kadar peynir, 1 yumurta, 5-6 zeytin, söğüş salata, 4 dilim ekmek.
    Veya:
  3. 7-8 çorba kaşığı makarna, 1 porsiyon beyaz veya kırmızı et, komposto. Veya:
  4. 3 yumurtalı menemen, 4 dilim ekmek, çay ya da kahve.

İftarda beslenme:

  1. 1 kâse çorba, 1 porsiyon et (tavuk ya da balık), 1 porsiyon sebze yemeği, yarım su bardağı yoğurt, salata, 2-3 dilim ekmek.
    Veya:
  2. 1 kâse çorba, 1 porsiyon et, 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yarım su bardağı yoğurt, 5-6 çorba kaşığı pilav veya makarna, 1 kâse komposto.
Diyetisyen Aşkın Yüksel’in Ramazana özel diyet programı:

Sahur için diyet listesi:

  1. 2 yumurtalı menemen, çay, 2 dilim kepek ekmeği, 1 meyve.
  2. 1-2 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 5-6 zeytin, 2 dilim kepek ekmeği, 1-2 mevsim meyvesi.
    Veya:
  3. 1 kâse yoğurt, 2 dilim tepsi böreği (4-5 kibrit kutusu kadar), 1-2 mevsim meyvesi. Tatlandırıcı ile hazırlanmış kuru kayısı veya erik kompostosu.

İftar için diyet listesi:

Çalışanlar kişiler için:

  1. Hurma, zeytin veya su ile orucu açın. 1 kâse sebze veya mercimek çorbası, 1-2 dilim kepek ekmeği, 1-2 kibrit kutusu kadar beyazpeynir.
  2. Yağsız peynirli tost, söğüş salata, 1 elma veya mandalina.
    Evde oruç açanlar için:
  3. 1 porsiyon ızgara balık, 4-5 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği , 2 dilim kepek ekmeği
    Saat 21:00’de: 2-3 meyve, Komposto, Hafif sütlü bir tatlı.

Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.