Zayıflık Artık Kâbusunuz Olmasın


Günümüz toplumunun en büyük sorunlarından biri de zayıflıktır. Kişinin zayıf olduğunun göstergesi BKİ ne bakılarak saptanabilir. Kilonun boyunun karesine bölümünden elde edilen sayısal sonuç, eğer 18 in altında ise bu kişinin zayıf olduğu söylenebilir. Ancak tabii ki, bu oran kişinin kemik ve beden yapısına da bağlıdır.

Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı, kalorisiz ve doyurucu olan besinlerin aşırı tüketimi, harcanılan enerjiden daha az besin tüketimi, öğün aralarının çok uzun olması, ince bir bedene sahip olmanın belli başlı nedenleri arasındadır

Zayıflığın tedavisi için kilo alımının kademeli olarak artmasına dikkat edilmelidir. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna ve beslenme özelliklerine uygun diyet tedavisi ve mutlaka egzersiz tedavisi yapılmalıdır. Olması gereken hedef kilolar gerçekçi ve yapılabilir olması kişinin sağlığı ve psikolojik desteği için oldukça önemlidir. Olunması gereken hedef kitle belirlendikten sonra haftada en fazla yarım kilogramlık bir kilo artışı bireyin sağlığı açısından yararlı olacaktır.

Kilo alma sürecinde bireye yardımcı olabilecek şişmanlatıcı besinler:

Yumurta: Anne sütüne en yakın protein içeriğine sahip bir gıda olan yumurta, A,D,E vitaminlerini de içeren ekonomik bir besindir. Kilo almak isteyen bireylerin, vücut dokularının onarılmasında ve vücut için gerekli kolesterolün sağlanmasında önemi büyüktür.

Tereyağı: A vitaminin en yüksek olduğu hayvansal kaynaklı bir besin olan tereyağı, içerdiği yüksek kalori sebebiyle bireylerde uygulanan şişmanlama diyetlerinin vazgeçilmezidir. Ancak bu besinin sınırlı olarak tüketilmesi gereklidir, günde 1 tatlı kaşığı tereyağı, sağlıklı bir şişmanlama diyeti için yeterlidir.

Doğal Meyve Suyu: Meyvelerin kendilerinin suyu kullanarak hazırlanan meyve suyu tüketimi, şişmanlamak isteyen bireyin diyetinin olmazsa olmazıdır. Hem vitamin ve mineral kaynağı hem de enerji kaynağı olarak kişilerin şişmanlama diyetinde yer alırlar.

Fıstık Ezmesi: Yağlı tohumlar arasında en yüksek protein içeriğine sahip olan fıstık, ezme halinde çok daha yüksek kalori sağlamaktadır ve içeriğindeki yağ asitleri vücut için önemli yağ asitleridir. Günde 1-2 tatlı kaşığı fıstık ezmesinin tüketilmesi hem kalori hem de besin değeri açısından oldukça önemlidir.

Zayıf bireylerin diyetlerinde önemli olan öğün atlamalarını bırakmak, zamanında, yeterli ve dengeli beslenerek düzenli bir egzersiz yapmak, istenilen kilo artışı için yeterlidir.