Özgür Bilgi Kanalı

Popüler İnternet tarayıcısı Mozilla Firefox 3.6 sürümü resmi olarak ocak ayında yayınlandı, ancak tarayıcılarını bu sürüme yükseltmemiş olan birçok Mozilla Firefox kullanıcısı mevcut.

Sürüm güncelleme sürecinin beklenenden yavaş ilerlemesi üzerine Mozilla geliştiricileri, tarayıcının mevcut güncelleme sistemi ve küçük sürüm güncellemeleri sonrası ilk kullanımda gösterilen sayfalar vasıtasıyla kullanıcılarını 3.6 sürümüne güncelleme yapmaya çağırmaya başladı.

Mozilla Vakfı’nın istatistiklerine göre yeni sürüm, ilk yayınlanma tarihi olan ocak ayından bu yana 100 milyonun üzerinde indirildi. Bu sayı, tarayıcılarını Mozilla Firefox’da bulunan güncelleme sistemiyle güncelleme yapan önemli miktarda kullanıcıyı içermiyor.

Mozilla Firefox, muhtemelen özgür yazılım projelerinin en başarılılarından biri. Mozilla Vakfı, geçen yıl Mozilla Firefox’un 1 milyar indirme sayısını aşmasının ardından kutlama yapmıştı. Mozilla Firefox’un güncel aktif kullanıcı sayısının ise350 milyonolduğu söyleniyor. Böylesine büyük bir kullanıcı kitlesini son sürüme geçirmek kolay bir iş değil ama Mozilla her seferinde bu işi başarıyor.

Araştırmalar gösteriyor ki; yayınlanışının ardından 21 gün içerisinde kullanıcıların %85’inin yeni sürüme geçmesiyle, Mozilla Firefox güncelleme etkinliğinde yüksek bir orana sahip. Yeni sürüme yükseltme oranları bakımından, daha iyi bir yaygınlığa sahip tek tarayıcı Google’ın Chrome tarayıcısı. Chrome bu yüksek güncelleme oranını arka planda çalışan agresif güncelleme sistemi sayesinde yakalıyor.

Pardus ve Mozilla Firefox 3.6

Mozilla Firefox 3.6 sürümü, Personas adlı yeni tema sistemi sayesinde tek tıkla görünüş değiştirebilme, güncellenmemiş eklentiler için uyarı sistemi, Webde açık yazıtipi (WOFF) desteği, yeni HTML 5 teknolojileri ve daha hızlı Javascript performansı gibi yenilikleri kullanıcılara getiriyor.

Bu haberi okuyan Pardus kullanıcıları eminiz “Pardus’ta bu sürümü görebilecek miyiz?” sorusunu yöneltecek. Burada güzel bir müjde verelim. GeliştiricilerimizdenGökçen ERASLAN,Mozilla Firefox 3.6’yı paketledi ve test süreçleri bu yeni sürüm için işlemeye başladı. Umarız ilk büyük güncellemeyle Mozilla Firefox’un yeni özelliklerine kavuşacağız :).


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.