Bir anne bebeğini, doğumu takip eden ilk saat içerisinde emzirmeye başlamalıdır. Emzirme esnasında annenin rahat bir pozisyonda olması gerekmektedir. İlk haftalarda uzun süren emzirme zamanları geçirileceği için, annenin oturabileceği rahat bir koltuk, ayağının ve kolunun altına destek hazırlığı yapılmalıdır. Emzirme esnasında başarılı bir pozisyon olması doğru şekilde emzirmenin de sırrı olmaktadır. Bebek emzirilirken, tüm vücudunun anneye dönük olması ve anneyle göbek göbek bulunması şarttır.
Başarılı bir emzirme nasıl olmalıdır?
Parmaklar göğsün kahverengi kısmına değdirilmeden , dört parmak altta, baş parmak ise üstte kalacak şekilde tutulur. Bebeğin ağzı açılarak, aranması için üst dudağına dokunulur ve o ağzını iyice açana kadar göğüs ucuyla dokunulmaya devam edilir. Göğsün ucu ve areolanın geniş kısmı bebeğin ağzına sokulmalıdır. Bebeğin ilk kavraması esnasında, anne acı hissedebilir. Fakat ritmik emme başladıktan itibaren acı hissinin kaybolması gerekmektedir. Hala acı duyulmaya devam ediyorsa kavramada bir hata yapıldığı anlamına gelmektedir ve çatlak oluşmasını önlemek için, bebeği ayırıp tekrar doğru pozisyonu almasını sağlamak gerekmektedir.
Emzirme sürelerini bebekler belirler. En başlarda emzirme düzene girene kadar, iki göğüsle sırayla emzirilmesi icap etmektedir. Bebeklerin emme süresi genel olarak 10-20 dakika boyunca sürebilmektedir. Bebeğin göğüsten ayrılması icap ettiği zamanlar, ağzının kenarında parmak yavaşça damağına götürülür ve dudaklar gevşetilerek memeden ayrılması sağlanır. Göğüs değiştirildiği sırada memeden ayrılan çocuğun mutlaka gazının çıkarılması gerekmektedir. Anne sütü emen bebeklerin ilk günler çok yoğun şekilde gazları olmaz. Fakat süt artmaya başladıkça gazda artacaktır.
Her emzirme işlemi sırasında bebek, mutlaka iki göğüsten birden emzirilmelidir. Anne dilerse hangi göğüste kaldığını unutmamak için, sutyeninin kopçasına çengelli iğne tarzı bir şey takarak, kafa karışıklığını önleyebilir.