Dış gebelik nedir?
Dış gebelik normalde rahim içinde olması gereken gebeliğin, farklı bir yerde büyümeye başlaması ile olur. Bakıldığında, bütün gebelikler, dış gebelik şeklinde tüplerde başlar. Tüplerde başlayan gebelik 10 veya 12 günlük bir zaman diliminde rahim içine yerleşir.
Tüplerde oluşmuş gebelik tıkanıklık, yapışıklık veya darlık yüzünden, rahme ulaşamayabilir. Bu yüzden tüplerde ya da rahim dışında, başka bir yerde büyümeye başlar. Dış gebelik denilen tablo, bu şekilde oluşur.
Dış gebeliğin belirtileri nelerdir?
Dış gebelik ile normal gebeliğin bulguları birbirine çok benzer. Dış gebelikte de HCG testi yapıldığında, hamilelik pozitif görünür. Kadının periyodik regl dönemi kesilir ve ilk hamilelik bulgularının hepsi dış gebelikte de vardır. Anlaşılması oldukça zor olabilir.
Hastalarda genel tablo karnın alt bölgesinde ve kasıklarda ağrıdır. Bazen kanama da görülür.
Dış gebelikte teşhis
Bu durumda ultrasonografi ile rahim içinde gebelik olup olmadığı incelenmelidir. Gebelik 14 günü geçmiş ve rahimde gözükmüyorsa, dış gebelik olma riski çok yüksektir.
Bu durumda en güvenilir yol, düzenli olarak HCG testi yapılmasıdır. Normal gebelikte günlük olarak yükselen HCG oranları, dış gebelikte bariz şekilde daha düşük seyreder. Dış gebelikte HCG yükselme oranı normal gebelikten çok düşüktür. Bu tetkik sonucu, dış gebelik olup olmadığı %99 oranında belirlenebilir.
Dış gebelik bazı durumlarda, yumurtalık kistleri ve akut batın riski olan pek çok hastalıkla karıştırılabilir. Ancak HCG testi yöntemi ile tanı konusunda, kesin sonuçlar alınır. Bu yüzden teşhis ve tanı daha kolay yapılabilmektedir.
Dış gebeliğe sebep olan etkenler nedir?
Dış gebeliğe zemin hazırlayan durumlar genellikle, rahimde oluşmuş ciddi iltihaplanmalar ve ameliyat sonrası olabilen yapışıklıklardır. Bazı durumlarda bu yapışıklığa kistler ve geç doğum yapma da sebep olabilmektedir.