Doğumdan sonra emzirmek gebelikten koruyucu bir etkiye sahiptir. Bunun emzirme dönemindeki hormonal dengeye bağlı olduğu bilinmektedir. Ancak kesinlikle koruyucu bir yöntem değildir, uygun şartların olması gerekmektedir.
Tüm vücutsal şartlar yerinde olduğunda dahi yalnızca 6 ay gebeliği önleyici etkisi bulunmaktadır. Altı ayın sonrasında mutlaka ek koruyucu yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Kişinin yaşı, sigara içip içmemesi, kronik hastalığının olması gibi pek çok faktör sorgulanarak kişiye en uygun koruyucu yöntem seçilmelidir.
Bunun yanı sıra kişinin süt kalitesi önemlidir. Bebeği doyurucu miktarda ve kalitede süt üretimi yoksa altı ay dolmadan ek doğum kontrol yöntemine başlanması gerekmektedir. Eğer bebeği doyuramayıp ek besin kullanılıyorsa bu kişilerin gebe kalmaması için önlem almaları gerekmektedir.
Diğer şart ise kişinin adet görmemesidir. Emzirmenin gebelikten korumasının mekanizmasında hormonal etki sonucunda ovulasyon(yumurtlama) durdurulmaktadır. Ancak emziren bir kadın adet görüyorsa bu kişide yumurtlama durmamış demektir. Eğer uygun zamanda cinsel birliktelik yaşanmışsa kişinin gebe kalma risk vardır. Eğer emziren kadın adet gördüğünü fark ettiyse bunun kendisinin koruma altında olmadığının göstergesi olduğunu bilmesi gerekmektedir.
Emzirme döneminde(laktasyon dönemi) kişide prolaktin(PRL) denilen bir hormon salınmaktadır. Prolaktin salınımını tetikleyen pek çok faktör vardır.Çeşitli ilaç kullanımı, gebelik, ilişkiye girmek, meme başının uyarılması,emzirme, hipofiz tümörü gibi çeşitli hastalıklar da prolaktin hormonunun artışına yol açmaktadır. Artmış prolaktin düzeyi dopamin hormonunun artmasına ve gonadotropin denilen hormonların azalmasına sebep olur. Bu sayede kişide ovulasyon(yumurtlama) engellenir.
Doğumdan sonra lohusalık döneminde en az 40 gün ilişkiye girilmemelidir. Vücudun normal fizyolojisine kavuşabilmesi için kırk günlük bir süre geçmelidir. Kırk günden sonra ilişkiye girmek ise çiftler arasındaki duruma bağlıdır. Kadın kendisini fiziksel ve ruhsal açıdan ilişkiye hazır hissettikten sonra bunun için engel bir durum kalmaz.
Ayrıca doğumdan sonra tekrar doğum yapmak için geçmesi gereken ideal süre 2 yıldır. Peş peşe yapılan doğumlarda kadının vücudunun toparlanmasına müsaade edilmez. Bu nedenle gebelikten sonra uygun bir cinsel korunma yöntemi ile korunulması gerekmektedir. Bu konuda hekim kontrolünde olmak en uygun yöntemin seçilmesi açısından önemlidir.