Hamilelik sürecinde anne babaların yaptıkları hatalara değineceğimiz bu yazımızda bebeğinizin hayatının şekillenmesinde önemli rol oynayan bu döneme ait sorunlardan bahsedeceğiz. Annelerin ve babaların dikkat etmesi gereken biyolojik etkenlerin yanı sıra psikolojik etkenler de bulunmaktadır. Biyolojik sorunların başında ise zararlı alışkanlıklar gelmektedir. Psikolojik sorunlar arasında ise aile içerisindeki huzurlu ortamın veya annenin ruh halinin çocuğa etki ettiğini bilmek gerekmektedir. Ülkemizde yapılan hatalardan yola çıkarak bu yazımızda size hamilelik sürecinde yapılan hataları madde madde anlatacağız;
- Alkol ve Sigara Kullanımı
Alkol ve sigara kullanımı hamilelik sürecini tehlikeye atan, bebeğe en çok zarar veren faktörler arasında yer almaktadır. Hamile bir bayanın sigara içmesi bebeğin de sigara içmesi anlamına gelirken alınan oksijenin yetersizliği buna bağlı olarak dolaşım sisteminin iyi çalışmaması aynı zamanda beyin fonksiyonlarına ettiği etki göz önünde bulundurulduğunda çok tehlikeli sonuçları olabilmektedir.
Hamilelik döneminde alkol ve sigara tüketimi tamamen bırakılmadığı taktirde bebeğin beyin işlevlerinde problem çıkabilir ve bu da bebeğin engelli doğabilmesine yol açmaktadır. Doğuştan gelen birçok beyin fonksiyonu hastalığı hamilelik döneminde yaşanan olumsuzluklardır. Bu tür zararlı alışkanlıklar bırakılmadığı zaman bebeğin tüketeceği oksijen azalacaktır. Annenin sağlığı bu tür zararlı alışkanlıklardan etkilendiği için çocuğun da sağlıklı bir hamilelik sürecinden sonra doğmayacağı çok açıktır. Annelere tavsiyemiz sigara,alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmaları ve ev ortamlarında sigara içmeye izin vermemeleridir.
- Aile Ortamı
Aile ortamı hamilelik sürecine psikolojik etkileri en büyük olan bir faktördür. Çocuğun aile ortamında büyümesinin yanı sıra aile ortamında doğması da çok önemlidir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre mutlu, huzurlu ve güvenli bir aile ortamına kıyasla gürültülü,huzursuz ve mutsuz bir ortamda hamilelik geçiren annelerin çocukları psikolojik yönden ileriki yaşlarda sorunlu çocuklar olabilmektedir. Aile ortamında sevgi ile birbirine yaklaşan bilinçli anne babaların çocukları ruh sağlığı açısından oldukça sağlıklı bireyler olarak dünyaya gelmektedirler. Yapılan araştırmalara göre anne babaların dinledikleri müzikler bile çocuğun ileriki dönemlerinde hayata bakışını müzik kültürünü oldukça etkilemektedir.
Mozart, Bethoven dinleyen ailelerin çocukları da ileriki dönemlerde klasik müziğe karşı ilgisi uyanan çocuklar olmaktadır. Diğer sanat dallarına ilgi duyan bir aile ortamında hamilelik geçiren anne babaların çocukları da sanat konusunda başarılı bireyler olmaktadır. Anne babalara bu konudaki tavsiyelerimiz ise güvenli ve mutlu bir hamilelik geçirilmesi için aile ortamında huzur,mutluluk ve güveni sağlayarak bunu bebeğe de yansıtmaya çalışmaları olacaktır.
Cinsel Hayat
Hamilelik döneminde en çok sorular sorulardan birisi cinsel hayatın nasıl olması gerektiğidir. Doktorlara sormaktan çekinilen soruların başında bu gelmektedir. Cinsel hayatın bebeğe zarar vermeden devam etmesi gerektiği ifade edilirken belli aylardan sonra bebek için zararlı olabileceği de göz önünde bulundurulmaktadır.
Cinselliğin sürdürülmesinden yana olan görüşlerde bebeğe zarar vermeyecek pozisyonların tercih edilmesi ön plana çıkarken bir diğer görüşe göre ise 3 aydan sonra cinsellik bebeğe zarar verebilmektedir. Anne babaların hamilelik sürecinde dikkat etmesi gerekenlerin başında gelen bu durum cinsel hayatın bebeğe zarar vermeden normalinden daha uzun süreli bir şekilde devam etmesi gerektiğidir.