Morbilli virüsü nedeniyle vücutta kırmızı döküntüler olarak kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık çok eski çağlardan beri bilinse de 18. yy da geçirilen bir salgınla tanınmaya başlanmıştır. Kızamık hastalığı genellikle çocukluk çağında görülür. Öksürme, hapşırma ve ya tükürme gibi yollarla havaya yayılan bu virüs bir saat boyunca havada asılı kalır ve bu havayı soluyan kişiye de bulaşır. Bu yüzden kızamık hastalığı sonbahar ve kış aylarında daha çok görülmektedir.
Kızamığın kuluçka süresi 9-10 gün sürmektedir. Kuluçka süresi boyunca kızamık hastalığı bazı belirtiler göstermektedir. Aradan geçen 3-4 gün sonunda kızamık adının verilmesine neden olan, iğne başı büyüklüğünde kırmızı döküntüler oluşmaya başlamaktadır.
KIZAMIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kızamık hastalığı havadaki virüsü teneffüs etme yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için solunum yollarında ve buna bağlı olarak vücudun farklı alanlarında oluşan değişimlerle kendini gösterir.
Kızamık sürecinde ateş seviyesi 39-40 dereceye kadar çıkabilir.
Nezle olma hali görülür, burun akar, gözler kızarır.
Bademcikler şişer ve hasta öksürür.
Kulak arkasında, alında ve bütün vücutta deri döküntüleri görülür.
KIZAMIKTAN NASIL KORUNULABİLİR?
Kızamık hastalığı hava yoluyla bulaştığı için özellikle çocukların bulunduğu alanlar sürekli olarak havalandırılmalıdır. Kızamık hastasının yediği, içtiği çatal, bardak gibi ürünler temizlenmeden kullanılmamalıdır.
KIZAMIĞIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Özel bir ilacı bulunmamakla birlikte kızamık hastalığı bulunan kişilerin doktora gösterilmesi gerekir. Kızamık hastası sürekli havalandırılan bir yerde yatırılmalıdır. Kızamık virüsü vücudun direncini düşüreceği için hastanın beslenmesinde süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmesine dikkat edilmelidir. Hastanın ağız temizliğine önem verilmelidir. Kızamık hastalığından korunmak için en etkili yöntem 12-15 aylıkken kızamık aşısı yaptırmaktır. Çünkü aşı yapıldığında artık vücut, bahsedilen mikroba karşı dirençli ve güçlü bir hale gelmektedir.