Kaplama diş ve çeşitleri


Kaplama diş ve çeşitleri

Bazen dişlerimize yeterince iyi bakmadığımızdan, doğru beslen-mememiz den ya da genetik sebeplerden dolayı dişlerimizde çürükler oluşa bilir. Çürükler için kanal tedavisi yapılarak dolgu işlemi uygulana bilir. Bazense çürük çok ilerlemiş olduğundan kaplama dişlere ihtiyaç duyulur.

 

Kaplama diş nedir?

Çeşitli sebeplerle çürümüş ya da zarar görmüş dişlerinizin yeniden size kazandırmak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Kaplama dişler için kullanılan malzemelerde porselen ve zirkon gibi maddeler vardır. Bu maddeler aşınma ve kırılma gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Bu yüzdendir ki, kaplama dişler çok tercih edilen diş tedavisi yöntemlerinden biridir. Kaplama dişlerin tek dezavantajı ise metal kaplama yapıldığında oluşan morluklardır. Köklerde bu morlukların oluşma sebebi ise diş etinin çekilmesidir. Diğer çeşit kaplama dişlerde ise böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Kaplama dişin yapımı nasıl olur?

Diş minesinde herhangi çeşitli etkenlerden oluşan aşınma ve çürükler dolayısıyla dişlerin yeniden kaplanmasına ihtiyaç duyulur. Bu işlemin başlangıcı tabi ki, kalıp oluşturmaktır. Hastanın diş şeklinin kalıbını çıkardıktan sonra laboratuvarda bu kalıba uygun suni dişler üretilir. Suni dişler hastanın ağzında ilk başta deneniyor. Eğer herhangi bir sorun çıkmazsa kron dişleri yerine uygun bir maddeyle sabitliyoruz. Diş kökünü tabi ki, önceden çürüklerden temizleyerek tamamen sağlıklı duruma getiriyoruz. Ve üstüne yapay dişleri sabitliyoruz. Buna kaplama diş deniyor. Bütün bu işlemler yürütülürken lokal anestezi uygulanıyor. Ağrı duymamak için kullanılan iğnelerin kalitesi bu durumda çok önemlidir.

Kaplama dişin hangi çeşitleri vardır?

Lamina diş kaplamaları nedir?

Lamina diş kaplamaları iki farklı maddenden yapılıyor. Bunlar porselen ve kompozitdir. Eğer diş eksikliğiniz varsa o zaman bu tür kaplamaları kullanmanızı önermiyoruz. Kompozit maddesinden üretilen kaplama dişler fiyat olarak ucuzdur. Ama bu dişleri uzun süreli kullanamayacağınızı bilmeniz gereklidir.

Metal destekli diş kaplamaları nedir?

Bu kaplamalar yapılırken dişe lokal anastezi yapılır. Ardından hava basıncı ile çalışan aletle diş bütün taraflarından küçültülür. Kişiye özel hazırlanan metal üzerine kaplı porselen diş ufaltılan dişin üzerine takılır. Bu dişlerin dezavantajı ilerde diş köklerinde oluşacak morluklardır. Bu sebeple ön dişlerde çok tercih edilmemektedir.

Zirkonyum diş kaplaması nedir?

Diş kaplamaları içerisinde kıyaslama yapılırsa metal destekli diş kaplamalarına göre zirkonyum kaplamalar kırılmalara daha dayanıklıdır. Aynı zamanda görüntü olarak da, diğer kaplamalarla kıyasta daha doğal görünüme sahiptirler. Metal destekli kaplamada söylediğimiz gibi, diş eti çekilmelerinde herhangi bir morarma söz konusu değildir. Arka dişlerde dayanaklı olması açısından, ön dişlerde ise estetik olması açısından daha çok tercih edilmektedir.

Porselen diş kaplaması nedir?

Tamamı porselenden oluşan diş kaplamasıdır. Porselenin zarifliği sebebiyle ön dişlerde kullanımı estetik açıdan güzel görüntü sunmaktadır. Diş kaplamasında kullanılan yapıştırıcılarla diş üzerinde yapıştırılır. Arka dişlerde çok tercih edilmemesinin sebebi baskıya fazla dayanıklı olmayışıdır. Bu yüzden dişlerinin çoğunu kaybetmeyen hastalarda daha çok tercih ediliyor