Yumurta Donasyonu

Menapoza girdiği için ya da başka sebeplere bağlı olarak artık yumurta üretemeyen bayanların sağlıklı, genç ve doğurgan olduğu kanıtlanmış başka bayanların yumurtalarıyla kendi eşinin spermlerinin döllenmesi sonucunda gerçekleştirilen tüp bebek uygulamasına yumurta donasyonu adı verilmektedir.

Donör kadının yumurtalıklarının hap ya da iğneler vasıtasıyla uyarılması sonucunda yumurtaların belli bir olgunluğa erişmesi ile hafif damar anestezisi uygulanarak toplama işlemi vajinal yoldan gerçekleştirilir. Toplanan yumurtaların laboratuvarda yumurtayı alacak olan çift için erkeğin spermi ile mikroenjeksiyon işlemine tabi tutulduğu görülmektedir.

Sağlıklı bir utrerusa sahip olmasına rağmen sağlıklı bir şekilde yumurta üretemeyen her bayanın yumurta donasyonu dediğimiz ve halk arasında yumurta bağışı olarak adlandırılan yolla çocuk sahibi olması mümkündür. Bu yöntem tüp bebek yoluyla hemen hemen aynı olmakla beraber aralarındaki tek fark bu durumda yumurtaların tüp bebek işlemi için bir donör kullanarak elde ediliyor olmasıdır.

yumurta-donasyonu-fiyatlari

Yumurta Donasyonu Nasıl Yapılır?

Temel mantığı sağlıklı bir bayandan alınan yumurta ile hamile kalıp anne olmak olan yumurta donasyonu, yumurta üretme ve doğurganlık özelliklerini kaybetmemiş olan bir bayandan alınan yumurtaların alıcı bayanın eşinin spermleri ile döllenmesi esasına dayanmaktadır. Bu işlem bazen birbirini tanımayan bayanlar arasında gerçekleştirilirken bazen de bu kişilerin birbirini tanıdığını görebilmek mümkündür.

Tüp bebek işleminde yumurtaların toplanması için kadına yumurta gelişimini sağlayacak bir tedavi uygulanmaktadır, yumurta donasyonu işleminde ise bu işlem yumurta veren kadına uygulanır. Bu işlemde yumurta alıcısı olan ve normal yollarla kendisi yumurta üretemeyen bayana herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır. Yumurta alıcı olan kadın için sadece rahim iç zarının gebeliğe hazırlanması için bazı işlemler uygulanmaktadır.

Yumurta Donasyonu Aşamaları

Çiftler yumurta donasyonu ile ebeveyn olmaya karar verdikten sonra yapılacak olan ilk işlem çiftin kan gruplarının öğrenilmesidir. İşlem başlamadan önce bazı testler yapılır ve döllenecek olan yumurta seçilirken de tedavi olacak çiftin kan grupları, fiziksel özellikleri gibi bazı özellikler göz önünde bulundurularak en uygun donör yumurta bulunur.

Donasyon yapılacak yumurta bulunduktan sonra bazı sağlık kontrollerinden geçirilir. Yumurta veren kadında kan yoluyla bulaşabilecek bir hastalığın bulunması yumurtanın da hasta olması anlamına geleceğinden başarılı bir sonuç için bu kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekir.

Donasyon işleminden önce anne adayının rahmi gebeliğe hazırlanır. Verici aday için de yumurtayı sağlıklı ve kaliteli yapmak için uygun doz ve ilaç tedavi uygulaması gerçekleştirilir. Yumurta belli bir çapa geldikten sonra çatlatma iğneleri ile çatlatma işlemi uygulanır. Daha sonra vericiye yumurta toplama işlemi için anestezi uygulanır.

Toplanan yumurtalar babanın spermleri ile döllenmesi için özel bir kaba alınır. Bu işlem sonucunda döllenen yumurtalar içerisinde en sağlıklı olan anne adayına transfer edilir. Bu işlemden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Pozitif sonuç alınması gebeliğin başlaması anlamına gelmektedir.

Yumurta Donasyonu Yaptıranlar

Sağlıklı bir rahmi olmasına rağmen değişik sebeplere bağlı olarak erken dönemde menopoza giren kadınlara yumurta donasyonu işlemi uygulanmaktadır. Ayrıca yumurta hücrelerinde genetik bozukluk olan kadınlara da bu işlem uygulanmaktadır. Geçirilen bir rahatsızlığa bağlı olarak yumurtalıkları alınan ya da kanser tedavisi sırasında gördüğü kemoterapi sebebi ile yumurtalıkları zarar görmüş olan bayanlara da bu işlem uygulanabilir.

Yumurta Donasyonu Fiyatları

Yaklaşık olarak 10 yıldır yaygın olarak kullanılan yumurta donasyonu işleminin uygulanması için ödenen fiyat tedavi aşamasının seyrine göre değişiklik gösteriyor olsa da yaklaşık olarak 3500 Euro ile 10000 Euro arasında değişmektedir.

Yazar: Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

“Yumurta Donasyonu” için 8 yorum

  1. Teşekkür ederim bu bilgileriniz için. Ben de denemeye karar verdim tüp bebek. İnşallah Allah bütün bebek sahibi olmak isteyenlere nasip eder. Yumurta donasyonu fiyatları çok pahalı yalnız. Orda sıkıntı yaşıyoruz.

  2. Yumurta Donasyonu için Kıbrısı Öneriyorlar. Acaba bu konuda bilginiz varmı? İstanbulumu Kıbrısımı tercih etmeliyiz? Aynı zamanda Kıbrıs da Yumurta Donasyonu fiyatlarının daha uygun olduğu söyleniyor. Önceden teşekkür ederim.

  3. Merhaba Selen. Ben Kıbrıs’a gitdim yumurta donasyonu için. Ama hiç memnun kalmadım. yine de karar sizin. Sonuçta az para ödemiyoruz. İyi araştırmak lazım.

  4. Merhaba Selen. İstanbul’da zaten yumurta donasyonu olmuyor. Türkiye’de yasak bu işlem. O yüzden yurtdışı tercih ediliyor. En yakın ve uygun yer de Kıbrıs olduğu için orası tercih ediliyor.

  5. Tüp bebekle yumurta donasyonu ayrı işlemler yaaa.Birisi yazmış tüp bebek denemeye karar verdim diye de. Tüp bebekte kendi anne babanın kendi yumurta ve spermleri kullanılıyor. Yumurta donasyonunda ise başka bir kadının yumurtaları kullanılıyor yani. karıştırmayalım.

  6. Arkadaşlar bir yerde okumuştum Kıbrıs’ta öğrenciler falan yumurtalarını 1000 dolara falan satıyomuşlar.

  7. Bana çok saçma geliyor siz kendi çocuğunuzu başkasına veriyorsunuz bu nasıl bir iştir ya. Sonuçta sizin dna nızı sizin genlerinizi taşıyacak. Ve o kişinin o çocuğu nasıl büyüteceğini bilmiyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version