Sağlıklı bir yaşam sürmenin en birinci kuralı, düzenli ve dengeli beslenmektir. Vücudun gelişmesi, hücre ve dokuların yapımı ve yenilenmesi, sindirim, solunum ve dolaşım sistemlerinin düzenli olarak çalışması, düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığının edinilmesiyle mümkündür. Dengeli beslenme,vücut gelişimi için gerekli besin maddelerinin, içerdiği gıdalar yoluyla, gün içinde, yeterli oranlarda alınmasıyla gerçekleşir. Beslenme dalında yapılan araştırmalar sonucu, insan sağlığı için gerekli elliden fazla besin maddesi olduğu tespit edilmiştir. Dengeli beslenme için, bu maddelerin neler olduğu, hangi besin türünde ne kadar bulunduğu ve her gün ne miktarda alınması gerektiği bilinmelidir. Biz burada sizlerle bu bilgileri paylaşarak dengeli beslenmenin nasıl sağlanacağını anlatacağız:
_ Proteinler: Hücrelerin ve dokuların yapımı ve yenilenmesinde önemli rol oynayan proteinler, vücut gelişimi ve sağlıklı bir yaşam için, her gün belirli miktarlarda alınması gereken besin öğeleridir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için, günlük protein ihtiyacı, kilogram başına 1 gram olarak hesaplanmıştır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir bireyin, günlük 60 gram proteini, yediği besinler aracılığıyla alması gerekir. Proteinler, daha çok hayvansal besinlerde ve kuru baklagillerde bulunur. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta süt ve peynir protein bakımından zengin hayvansal gıdalardır. Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur ve fındık da, protein içeren bitkisel kaynaklardır.
_ Karbonhidratlar: İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu enerji miktarının % 50 den fazlası, karbonhidratlar tarafından karşılanır. 1 gram karbonhidrat, 4 kalori içerir. Karbonhidratlar, vücudun canlı ve dinç olması için gerekli olduğu gibi sinir sisteminin düzenli çalışmasında da etkili besin öğeleridir. En çok karbonhidrat içeren besinler, şeker ve unlu mamullerdir. Bunlardan başka, pirinç, bulgur, patates, kuru fasulye, bakla, barbunya gibi kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler de karbonhidrat bakımından zengin besin türleridir.
_ Yağlar: İnsan vücudunun bir başka enerji kaynağı da yağlardır. Vücutta depolanabilme özelliğine sahip olan yağlar, karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda, vücut için gerekli enerjiyi sağlar. Hücrelerin korunması, hormonların sağlanması, yağda eriyen vitaminlerin sindirilmesi için, yağlara ihtiyaç vardır. Ayrıca, vücut ısısının korunması da, deri altında depolanan yağlar sayesinde olur. Yağların, bitkisel ve hayvansal olmak üzere iki ana kaynağı vardır. Bitkisel yağlar, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, fındık, soya ve mısır özü yağlarıdır. Hayvansal yağlar ise, tereyağı, margarin, krema ve kaymaktır. Ayrıca, sakatatlar, kümes hayvanlarının derili kısımları, süt ve yumurta da hayvansal yağ içeren besinlerdir.
_ Vitaminler: Dengeli beslenmenin, en önemli ögelerinden biri de vitaminlerdir. Vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için, her gün yeterli miktarda vitamin alınması gereklidir. Vücut direncinin artması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kemik ve diş gelişimi, hücrelerin yenilenmesi, sinir sistemi ve hormonların çalışması için vitaminlere ihtiyaç vardır.
Kayısı, maydanoz, kuşkonmaz, marul, havuç ve domates A vitamini bakımından zengin besinlerdir. Portakal, limon, çilek, siyah üzüm C vitamini, balık yumurta ve tereyağı D vitamini içerir. Kuru baklagiller, sakatatlar, unlu mamuller B vitaminleri, ceviz, marul, tere, mısır ve yulaf ise E vitamini bakımından değerli besin kaynaklarıdır.