Özgür Bilgi Kanalı

Ağız kuruluğu, yeterli tükürük salgılanmadığı için ortaya çıkan bir problemdir. Tükürük, ağzı ıslak tutmak ile birlikte sindirime de yardımcı olmaktadır. İşte bu durum neticesinde dişler çürümekten korunur, enfeksiyon önlenir, çiğneme ve yutma kolaylaştırılır.

Ağız kuruluğu, özellikle sinir, stres ve gergin zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Dışardan bakıldığı zaman önemli bir rahatsızlık gibi gözükmese de, ileriki dönemlerde ciddi problemlere de yol açabilmektedir. Bu sebeple ağız sağlığınız ile ilgili çeşitli şüpheler taşıyorsanız, vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Ancak biz yazımızda ağız kuruluğuna dair belli başlı bilgileri sizler ile paylşacağız.

Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Ağız kuruluğu oluşmasının birinci etkeni kullanılan ilaçların yan etkilerinde görülmesidir. Ağrı kesiciler(Bu sebeple ilaç kullanımını alışkanlık haline getirmiş olan kişilerde ağız kuruluğu daha çok görülebilir.) tansiyon ve depresyon hastalarının kullandığı ilaçlar ağız kuruluğuna yol açmaktadır. Diyabet, parkinson gibi önemli hastalıklar, tükürük bezlerini etkiledikleri için yan etki olarak ağız kuruluğu oluşturmaktadır.

Kanser tedavisinde görülen kemoterapide kullanılan ilaçlar, tükürüğü kalınlaştırır. Bu durumda ağız kuruluğuna yol açmaktadır.

Sigara veya tütün ürünlerini kullanan insanlarda da ağız kuruluğu yaşanmaktadır.

Ağız Kuruluğunun Tedavileri

Ağız kuruluğunu tedavi etmenin birçok yolu vardır. Özellikle ilaç kullanımı yoluyla ortaya çıkan ağız kuruluğu için doktorunuzdan ilacınızın dozajını değiştirmesini isteyebilirsiniz. Tükürük bezlerinin düzgün çalışması için doktorunuzdan ayrıca ilaçta isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak özel olarak üretilmiş ağız sularını doktorunuzdan isteyebilirsiniz.

Ağzınızı doğal yollarla farklı bir şekilde de nemlendirebilirsiniz. Bunun için ise günlük hayatta yapabileceğiniz öneriler şu şekilde:

– Sık sık su ve şekersiz çay içmek,

– Kafeinli içeceklerden uzak durmak,

– Şekersiz içecekleri tercih etmek,

– Tütün ve alkol kullanmamak,

– Baharatlı yiyeceklerden yememek


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.