Amino Asitler Vücudumuz İçin Neden Gereklidir?


Proteinlerin yapı taşları olan amino asitler hücrelerin yapılandırılmasında, dokuların onarımında ve enzimlerin oluşturulması aşamasında rol alırlar. Ruh sağlımız üzerinde temel bir role sahiptirler. Amino asitlerin vücutta ki ilk fonksiyonları proteinlerin parçalanarak amino aside dönüşmesidir. Bu dönüşüm gerçekleştikten sonra amino asitler bulabildikleri her yerde nitrojen ile birleşir ve vücudumuzun kullanabileceği binlerce türde protein formatı şeklini alır. Özellikle vücudun protein yapılandırılması sırasında 20 çeşit amino asit kullanılmaktadır. Bu tür amino asitler temel amino asitler ve temel olmayan amino asitler diğer iki gruba ayrılmaktadır.

8 çeşit amino asidi vücut kendisi üretememektedir. Bundan dolayı bunları yiyeceklerimiz ile vücudumuza almamız gerekmektedir. Vücudun gerçek protein sentezini yapabilmesi için amino asitlere ihtiyacı bulunmaktadır. Vücudumuzda uygun bir protein sentezinin oluşabilmesi için tüm amino asitlerin aynı zamanda ve doğru miktarda bulunmaları gerekmektedir. Eğer vücutta çok az miktarda amino asit bulunuyorsa buna kısıtlayıcı amino asit denir. Bu arada diğer amino asitlerin ne kadar bulunduğuna bakılmaksızın sentez edilecek olan protein miktarında bir kısıtlama olacaktır. Protein sentezi sırasında sadece bir amino asidin miktarının az olması dahi protein sentezini önemli ölçüde azaltacaktır ve bu durum tedavi edilmez ise tamamen kesilir.

Proteinler vücutta organizmanın hücre yapısını oluşturdukları için oldukça önem taşıyan organik maddelerdir. Vücutta büyümeyi ve gelişmeyi sağlarlar. Hücrelerin yapılarının oluşturulmasında rol alırlar. Vücudun bazı hormonlarının ve enzimlerinin üretilmesinde gerekli maddelerdir. Vücudun hastalıklara karşı savaşan maddelerini üretirler. Enerji kaynağıdırlar. Tamamlanmış ve tamamlanmamış protein diye ikiye ayrılırlar. Tamamlanmış proteinleri vücut hayvansal gıdalardan alır. Bu tür proteinler vücudumuz için gerekli olan bütün amino asitleri içermektedir. Hayvansal proteinler lif içermezler ve çoğunluk olarak bol miktarda doymuş yağ, kolesterol ve B12 içerirler. Tamamlanmış proteinleri et, tavuk, yumurta gibi hayvansal besinlerde bulabiliriz. Tamamlanmamış proteinler ise vücuda meyve ve sebzeler aracılığıyla alınır. Amino asit metabolizması ve amino asitlerin emilmesi için B6 ve C vitaminleri gereklidir. Kişinin günlük olarak protein alımı vücut ağırlığına bağlı olarak kilogram başına 1 gram protein olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 50 kilo olan birinin günlük protein miktarı 50 gram proteindir.


emakale