Hastalar ameliyathaneye girdikleri zaman, anestezi doktoru onları karşılar ve ekibiyle birlikte hastayı ameliyat masasına alırlar. Hastanın yaşamasal tepkilerini ölçmeye yarayan, tansiyon aleti, kalp monitörünün elektrotları ve kandaki oksijeni ölçen aletin kablosunu takma vazifesi anestezi doktoruna aittir. Yine doktor gerekli görürse, anestezi öncesinde oksijen maskesi yardımıyla hastaya ortalama 5 dakika oksijen verebilir. Sonrasında ise, anestezi denen ve kişiyi uyku haline getirecek kas gevşeten ilaçlar damar yolu aracılığıyla verilir. Bu işlemin ardından da anestezist tarafından hastanın nefes borusuna bir tüp yerleştirilerek, oksijenle karışık anestezik gazlar verilmeye başlanır. Bu işlem ameliyat sonuna kadar devam ettirilir. Hastanın ameliyatı sona erdiğinde, gazlar kesilir ve hasta uyanır. Bu süreç boyunca anestezist hastanın başında bekler.
Anestezi, ”hissizlik” anlamı taşımaktadır. Bu anlamda ameliyatlar, hasta bakımından ağrısız olur ve hatırlanmaz. Fakat ameliyat olurken anestezi doktorunuzun yaptığı tek şey sizin hissiz olmanızı sağlamak değildir. Solunum ve dolaşım gibi diğer yaşamsal işlevlerinizin de doktorunuzun kontrolü altındadır. Bu şekilde düşünüldüğünde doktorunuz her anlamda ameliyat sırasında sizin koruyucunuzdur. Ameliyat esnasında, hasta uyuduğu için genel olarak kendisine nasıl yardımcı olduğunu göremez. Ameliyatlarda anestezi, 150 yıldır kullanılmaktadır ve gelişerek günümüze kadar gelmiştir.
Anestezi türleri
- Genel Anestezi; Hastanın ameliyat sırasında tamamen şuursuz olması demektir. Genel anestezi sırasında çok fazla ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ya damar yoluyla yada oksijenle beraber verilmektedir. Ameliyat olan hastanın özelliklerine göre ilaçlar belirlenmektedir.
- Bölgesel Anestezi; Kol, bacak ve göğüs gibi vücudun herhangi bir bölgesinin iğne yapılarak uyuşturulmasına bölgesel anestezi denilmektedir. Spinal, epidural, sinir bloğu şeklinde çeşitleri vardır.
- Lokal Anestezi; Küçük operasyonlarda, sadece gerekli bölgenin uyuşturulmasına lokal anestezi denilmektedir. Uyuşturma işlemini ve ameliyat sırasında yaşamsal işlevlerin takibini anestezi doktorunuz yapmaktadır.