Apiterapi; arı ve arı mamullerinden üretimi yapılan ürünlerin koruyucu ve kimi hastalıkların tedavisinde bitirici program tekniği olarak uygulanması biçimidir. İlk başta arı ürünleri bal, arı poleni, balmumu, arı sütü, propolis, apilarnil ve sonrasında arı zehri gelmektedir.
Hangi Hallerde Kullanmak gerekir?
Arı Sütü, Bal, propolis, polen, apilarnil ve benzeri arı mamulleri antioksidan açısından çok kıymeti mamullerdir ve bilhassa bağışıklığınızı düzenleyen ve destekleyen olarak düşünülmelidir. Arı ürünlerinde kullanım açısında ilk başta gelen bal, özellikle yaralarda ve yanık tedavilerinde kullanılıyor. Halk arasında arı sokması olarak bilinen ve arının iğnesinden insan vücuduna geçen Arı zehri ise bilhassa kas-iskelet sistemini etkileyen kimi nörolojik ( MS, ALS, Parkinson Hastalığı ve benzerleri ) ve romatizmal rahatsızlıklarda görülen kas-eklem problemlerinde ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı hallerde günümüzde kullanılıyor. Burada özellikle uyarmak gerekiyor. Bazı insanların bu tür arı mamullerine alerjisi olduğu bilinmelidir ve buna göre dikkatli ve bilinçli kullanılmalıdır. Bilhassa arı sokması sonrası insan vücuduna geçen arı zehrine ciddi alerjisi olan insanlarda ölüm tehlikesine kadar varan tehlike oluşturmaktadır.
Kimler Uygulamalı?
Apiterapi arı ve arı mamullerine karşı alerjisi ve aşırı hassasiyeti olan insanların kesinlikle uygulamaması gerekmektedir.
Arı balı ve arı poleni gibi arı mamulleri, yaşı dolmamış ve bağışıklık sistemi ile birlikte savunma sistemi tam anlamıyla gelişmemiş olan 1 yaş altı bebeklerde uygulama yapılmaması önerilmemektedir.
Bilhassa arı sokması sonrası insan vücuduna geçen arı zehri ise 18 yaş altı genç ve çocuklara kesinlikle önerilmemektedir.
Herhangi bir organında problemi olan ( organ yetmezliği gibi) , bağışık sistemi hastalıktan kaynaklı çökmüş durumda olan, karaciğer fonksiyon sorunu vaziyetlerinde de arı zehrine baş vurulmamalıdır.
Beta bloker grubu ilaç kullanan insanlarda arı zehri uygulamak çok risklidir.
Hamilelik ve çocuk emzirme zamanlarında da arı zehri uygulaması yapılmamalıdır.
Hangi Tedaviye Ek Destek Olarak Kullanılır?
Arı mamulleri bağışıklık sistemine takviye amaçlı kullanılmalıdır.
Yara ve yanık tedavisinde içerisinde bal bulunan mamuller tedaviye takviye olarak kullanılmaktadır.
Apiterapide arı zehri programı kas-eklem meselelerinin eşlik ettiği Nevralji, Fibromiyalji, Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit, MS, ALS, Parkinson Hastalığı, Lyme Hastalığı tedavisinde takviye olarak kullanılmaktadır.
Nasıl Uygulanır?
Cilde arı zehri uygulamak için yaşan arı iğnesi ya da arı zehri bulunan ekstraktların yer aldığı enjeksiyonlar veyahut arı zehri bulunan merhemler kullanılmaktadır. Program evvel arı venomu alerji si olup bulunmadığı sorgulanmalıdır. Alerji durumunun uygulama ardından da gelişebileceği akılda tutulmalı ve program yerinde kesinlikle acil hallerde hastaya müdahale edecek yetki sahibi eleman ve sağlık birimleri bulunmalıdır. Programın ne sıklıkla uygulanacağı hastadan hastaya değişmektedir.
Ağızdan sarfedilen arı ürünleri (bal, propolis, arı sütü, polen, apilarnil, vb.) için kimyevi analizler yapılmalı ve bu ürünler Türk Besin Kodeksi Yönetmeliği ve Türk Standardları Enstitüsü talimatlarına makul olmalıdır. Bu ürünlerin nitelik muayenesi yapılmış olmalıdır.
Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecek Konular
Arı zehri uygulaması sonrası uygulama merkezinden uzaklaşılmayıp 30 dakika kadar gözlem altında bulunulmalıdır. İyi hissedilmeyen durumlarda derhal yetkili sağlık personeline başvurmak gerekir.
Api Terapi Hakkında Doğru veya Yanlış Bilinen Konular
Ürünlerin dozu ile ilgili dikkatli olmak gerekir. Çok doz kullanmak daha çok yararlı olacağı manasına gelmeyebilir. Dozaj ile ilgili apiterapi konusunda uzman olan yetkili insanlara danışılmalıdır.
Bal her ne kadar şifalı olan bir mamulse de Şeker Hastaları doğrulusunda tüketimi konusunda uzman olan insanlar gözetiminde olmalıdır. Bu hastalar kullanacakları balın çeşidi ve dozajı ile ilgili dikkatli olmalıdır.
Yara ve yanık tedavisinde kullanılacak balda belirlenmiş şartlar aranmaktadır. Bilhassa göze bal uygulamalarında kullanılacak balın hijyenikliği ve asitlik kıymeti önemlidir. PH değeri çok düşük olan ballar göze uygulanmamalıdır.
Propolis bulunan mamullerin kullanım biçimi üründen ürüne değişmektedir. Yoğunluk ve alkol buunup bulunmadığı dikkate alınarak alınarak nasıl kullanılacağı konusunda apiterapi uzmanı ile görüşülmelidir. Ağır metal içeren propolisler kullanılmamalıdır.
Herkesin bünyesi farklıdır. Kimi kişilerin bedeni arı ürünlerine aşırı hassasiyet gösterebilir. Arı ürünleri, bunlara allerjisi olanlarda kullanılmamalıdır. Bilhassa arı zehrine allerjisi olanlarda hayati tehlike oluşabilir. Henüz evvel kendini arı sokmuş ve allerjisi olmamış tek kişide sonrasında allerji gelişebilir. Ayrı olarak tek arı cinsinin zehrine allerjisi olmayan kişide başka arı cinsinde bulunan zehre tepki verebilir. Örneğin, tek bireyin yaban arısına allerjisi olmaması balarısına da olmayacağı manasına gelmez.
Arının soktuğu yerde ufak çaplı tek kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve hafif tek ağrı olması beklenilen tek haldir ve genellikle tek gün ardından bu vaziyet azalır.
Bunun ötesinde tepkiler kesinlikle allerji yönünden değerlendirilebilir. Hastanın fenalaşma hissetmesi aşırı bir hassasiyet işaretidir ve bu tür bir vaziyet varsa genellikle uygulamadan 15-20 dakika kendini belli eder.
Kaynak: https://shgmgetatdb.saglik.gov.tr/TR-75202/apiterapi-uygulamasi-hakkinda-bilgilendirme.html