Epilepsirahatsızlığı halk arasında bilinen adıylasarahastalığıdır. Bu rahatsızlık beyin fonksiyonları ile ilgili bir hastalıktır. Beynin herhangi bir bölgesinde yer alan hücreler normalin dışında sinyal yolladığında bu tür bir rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Epilepsihastalığı, beyin hasarı oluşan kişilerde ortaya çıkma ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Epilepsi kronik bir yapıdadır. Rahatsızlığın ortaya çıkışı genelde çocukluk dönemlerini kapsar. Bunun yanı sıra her yaşta ortaya çıkma ihtimali olan bir hastalıktır. Beyin ile ilgili olabilecek her durum ya da ona etki edebilecek her tür rahatsızlık sonucunda bu tür bir hastalık ortaya çıkabilir. Bazen de epilepsinin ortaya çıkma nedenleri arasında genetik etkenler yer alır. İnsan beyni yüksek ateşten de olumsuz etkilenen bir yapıya sahiptir. Bu yüzden ateş yükselmesi de epilepsi geçirme nedenleri arasındadır.
Epilepsi Nedenleri
- Beyin ve damar rahatsızlıkları
- Beyinde oluşan iltihaplar
- Genetik faktörler
- Çeşitli tümörler
- Anne karnında oluşan enfeksiyonlar
- Menenjit benzeri hastalıklar
- Bebek doğarken yeterli oksijen alamaması
- Çeşitli kafa travmaları
Hastalık ortaya çıkışını epilepsi nöbetleri aracılığı ile belli eder. Bu nöbetlerin oluşumu ani bir biçimde gerçekleşir. Kişi bilinç kaybı yaşayabileceği gibi vücudunu kontrol etmede zorlanma da yaşayabilir. Nöbetler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Bazı hastalarda belirtiler yoğun yaşanırken bazı hastalar için bu durum söz konusu olmaz.
Epilepsinöbeti geçiren bir hastaya ilk yardım tedavisi yapılırken yan yatırılmalı ve başının altına destek konarak kafasını çarpması engellenmelidir. Hastanın rahat nefes alabilmesi için etrafı boş olmalıdır.
Epilepsi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Vücudun birdenbire kasılması
- Göz kırpma hızının artışı
- Bir noktaya sabitlenme
- Bilinç kaybı yaşama
- Kol ve bacakların kontrol dışı sallanması
Epilepsihastalığının pek çok türü vardır. Hasta tek bir tür nöbet geçirebileceği gibi farklı türlerde nöbet de geçirebilir.
Epilepsi hastalığında bir nörolog yardımı ile tedavi yöntemleri uygulanır. Hastaya yapılan kan tahlilleri ve hekimin tanısına yardımcı olan yöntemlerde teknolojik cihazlardan da yararlanılır.
Epilepsi rahatsızlığının belirlenmesi içinMRveBilgisayarlı Tomografigibi aletler kullanılmakta ayrıcaEEGadı verilen cihazlar aracılığı ile beynin elektriksel aktivitesi ölçülmektedir. Hastalığın teşhisinin ardından uygulanan tedavi yöntemleri ile genellikle rahatsızlık kontrol altına alınabilmektedir. Bu rahatsızlığın etkileri ilaç tedavisi ile azaltılmaya çalışılır. Bazı hastaların tedavisi hayat boyu sürebilirken çocukluk dönemindeki bazı nöbetlerin tedavisi mümkün olabilmektedir.