Rahim ağzı kanseri kadın sağlığına ilişkin en önemli konulardan biridir. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Kolposkopi İstanbul ve diğer illerimizde erken teşhis amacıyla yapılan rutin taramalardan biridir. Özellikle HPV enfeksiyonu ve anormal smear sonuçları gibi belirtilerin söz konusu olduğu durumlarda kolposkopi işlevsel bir yöntem olarak öne çıkar. Kolposkopi uygulaması sayesinde rahim ağzı kanseri erken teşhis ve tedavi edilebilir. Op. Dr. Özlem Aras alanının başarılı ismi olarak kolposkopi ve diğer kadın sağlığı konularıyla ilgili başvurabileceğiniz ilk adrestir. Son zamanlarda glutatyon İstanbul ve diğer illerimizde popüler tedavilerden biri haline gelmiş olup, bu konuda bilgi almak ve uygulama yaptırmak için de Op. Dr. Özlem Aras ile iletişime geçebilirsiniz.
Kolposkopi Nedir?
Rahim ağzının yani serviksin mikroskop altında incelenmesi amacıyla uygulanan tıbbi işlem kolposkopi olarak adlandırılır. İşlemin gerçekleştirilmesi için kolposkop isimli özel bir alet kullanılır. Kolposkop sayesinde rahim ağzı net bir şekilde görüntülenir. Doktorlar yaptıkları incelemelerle rahim ağzı kanseri ya da kanser öncesi lezyonlar gibi anormal hücreleri tespit etme imkanı elde ederler.
Kolposkopi işlemi sırasında hastanın rahim ağzına özel bir solüsyon sürülür. Sürülen solüsyon sayesinde anormal hücreler çok daha kolay bir şekilde görülebilir. Kolposkopu yerleştirdikten sonra doktorlar bölgeden görüntü almaya başlar. Hasta işlem sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Bununla birlikte işlemden sonra hafif lekelenme ya da kanama görülmesi mümkündür.
Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi aşamasında kolposkopi çok önemli bir tarama yöntemi olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda anormal smear sonuçları ya da HPV enfeksiyonu gibi belirtilerin görüldüğü kadınlar için de kolposkopi yöntemi uygulanması gündeme gelebilir.
Sayfa: https://www.ozlemaras.com/glutatyon/
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi çoğunlukla muayenehane ya da poliklinik ortamında gerçekleştirilen basit bir işlem olma özelliğine sahiptir. İşlem sırasında hastadan sırt üstü yatması ve ayaklarını yukarı doğru kaldırması istenir. Ardından rahim ağzını görüntüleme amacıyla kolposkop olarak adlandırılan özel alet kullanılır. Bir mikroskop ve bir ışık kaynağı içeren kolposkop sayesinde doktor rahim ağzını daha net bir şekilde görebilir.
Kolposkopi işlemi sırasında doktor rahim ağzını açmak için spekulum adı verilen özel bir alet kullanır. Ardından rahim ağzının üst kısmına solüsyon sürülerek, anormal hücrelerin belirginlik kazanması sağlanır. Kolposkop rahim ağzına yerleştirilerek görüntü elde edilir.
Doktor kolposkopi işlemi sırasında anormal hücreler tespit ederse, biyopsi işlemi yapılması gündeme gelebilir. Bu durumda özel bir alet kullanılır ve doku örneği alınır. Hastanın biyopsi sırasında. Hafif bir kramp ya da ağrı hissetmesi söz konusu olabilir. Alınan biyopsi örneği laboratuvar ortamında incelenir ve genellikle birkaç gün içerisinde sonuçlar alınır.
Kolposkopi işlemi ortalama 15 ila 30 dakika arasında tamamlanır. İşlem sırasında genellikle ağrı hissedilmez. Ancak işlem sonrası hafif bir lekelenme ya da kanama görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulması halinde hastalar günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
Sayfa: https://www.ozlemaras.com/kolposkopi/
Kolposkopi Önemli Bir Tarama Yöntemidir
Rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilebilmesi noktasında, kolposkopi önemli bir tarama yöntemi olarak öne çıkar. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserler arasında ilk sıralarda gelir. Rahim ağzı kanseri erken tespit edildiğinde tedavi şansı yüksek olmakla birlikte; ilerleyen vakalarda tedavi seçeneklerinin sınırlı olabileceği ve hastalığın ölümcül bir noktaya ulaşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kolposkopi yöntemi sayesinde gerek rahim ağzı kanseri gerek kanser öncesi lezyonlar gibi anormal hücreler tespit edilebilir. Böylece rahim ağzı kanserinin erken tedavisi söz konusu olabilir.
Kolposkopi aynı zamanda smear testi sonuçlarında anormal hücreler ya da HPV enfeksiyonu bulunan kadınlarda da uygulanabilen bir yöntemdir. Human Papilloma Virus yani HPV enfeksiyonu, rahim ağzı kanserine neden olabilir. Anormal hücrelerin tespit edilmesi durumunda biyopsi yapılarak alınan doku örneği laboratuvar ortamında analiz edilir. Bu işlem sonucunda anormal hücrelerin tipinin ve ciddiyetinin belirlenmesi, uygun tedavi planının hazırlanması söz konusu olabilir.
Rahim ağzı kanserine karşı yüksek risk grubunda olan kadınlar için de kolposkopi yöntemi önerilir. Sigara kullananlar, HIV enfeksiyonu ve immün yetmezliği olanlar, rahim ağzı kanseri öyküsü olanlar ve uzun sürelerle doğum kontrol hapı kullananlar yüksek risk grubundaki kadınlardır. Bu kadınlar için düzenli kolposkopi takibi yapılması gereklidir.
Kolposkopi yönteminin uygulanma sıklığı, kişi özelinde riski faktörlerine ve elde edilen sonuçlara göre değişiklik gösterebilir. Düzenli olarak smear testi yaptıran ve sonuçları normal olan kadınlara genellikle her 3 yılda bir kolposkopi yapılması önerilir. Smear testi sonuçlarının anormal olması ya da HPV enfeksiyonu tespit edilmesi halinde daha sık kolposkopi yapılması gerekliliği gündeme gelebilir. Diğer yandan rahim ağzı kanserine karşı yüksek risk grubunda olan kadınlar da düzenli kolposkopi takibi altında tutulmalıdır. Bu aşamada doktorun belirlediği periyotlara uyulması çok önemlidir.