Kulak Çınlaması Neden Olur ve Tedavisi


Tıbbi adı “ tinnitus “ olan kulak çınlaması genelde önemsizdir ama bazen de altta yatan bir hastalığın habercisi de olabilirler. Kişide, çınlama sürekli durum arz ediyorsa, uykusuzluk, dikkat bozukluğu, baş dönmesi ve günlük hayatta birtakım sorunların yaşanmasına neden oluyorsa uzman bir doktora görünmekte fayda vardır. Kulak çınlamaları kişiden kişiye farklı olduğu için kişiler bu çınlamayı kendilerine göre tarif ederler.

Kulak Çınlaması Nedenleri

Yaşın ilerlemesi ile birlikte işitme kaybı ortaya çıkar. Bu durum işitme sinirlerinin hassaslaşmasına ve kulakta çınlamaya neden olur. Genç yetişkinlerde ise devamlı olarak gürültülü ortamlarda bulunmak, yüksek sesle müzik dinlemek, gürültülü iş makinelerinin çalıştığı yerlerde çalışmak ya da yakın bulunmak kişide işitme kaybının yanında kulakta çınlamaya da neden olur. İç kulaktaki hücrelerin hasar görmesi de çınlamanın diğer sebeplerinden biridir. İç kulağın içinde bulunan ince tüyler ses dalgalarına göre hareket ettiklerinden kulak hücrelerini beyinde ses olarak algılanacak bir elektrik sinyali yaymaları için harekete geçirmektedirler. Eğer kulakta bulunan bu tüyler zarar görürse kulak hücreleri rastgele elektrik sinyali verecekler ve buda kulakta çınlamaya neden olacaktır.

Kulak salgısı sayesinde kirler tutulur ve bakteri büyümesi yavaşlatılarak kulak kanalı korunmaya alınır. Eğer kulağın atamayacağından fazla kir biriktiyse o zaman kulakta işitme kaybı veya kulak zarı tahrişi oluşur. Bunun sonucu olarak ta kulakta çınlama meydana gelir. Kulakta oluşan her türlü iltihap, orta kulakta iltihap, labirent iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri hastalıklar kulakta çınlamaya neden olabilmektedir. Orta kulak içinde bulunan kemik eklemlerinin sertleşmesi de hem işitmeyi etkiler hem de kulakta çınlamaya neden olur. Kulakta oluşan bir çınlama anormal iç kulak basıncından dolayı iç kulakta oluşan Meniere hastalığının habercisi olabilir. Anemi hastalığı da bazen kulakta çınlamaya neden olabilir.

Yukarıda saydıklarımız kulak çınlamasında en çok rastlanılan nedenler arasında bulunmaktadır. Bir de kulak çınlamasına az neden olan sebepler vardır. Bunları da şöyle sıralayabiliriz. Kaza, yaralanma ve travma sonucu oluşan kafa ve boyun yaralanmalarında iç kulak, işitme sinirleri veya beyin fonksiyonları etkilenebilir. Böyle travmalar daha çok tek kulakta çınlamalara neden olur. Akustik nörinom olarak da bilinen iyi huylu tümörler genellikle tek kulakta çınlamaya neden olurlar. Bu tür tümörler beyinden iç kulağa kadar uzanan işitme ve dengeyi sağlayan kafatası sinirinden meydana gelir.
Aspirin, romatizma hastalıkları ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar ile antibiyotikler de kulak çınlamasına sebep olabilecek bir başka nedendir. Özellikle ilaçların doz alımları aşıldığı zaman bu durum ortaya çıkar. Yüksek tansiyon veya stres, alkol ve kafein tansiyona sebep olabileceğinden kulak çınlamasında etkili olabilmektedir. Damar tıkanıklığından kaynaklanan çınlamalar her iki kulakta da ortaya çıkabilir. Tiroit bezlerinin aşırı çalışması da kulak çınlamasının bir başka sebebidir. Baş ve boyun kısmında oluşan tümörler kulakta çınlamaya neden olabilir.


emakale