Zencefilin Faydaları


Kendine has bir aroması olan ve yüzyıllardır pek çok amaç için kullanılan zencefil, özellikle kış aylarında, imdadımıza yetişiyor. Grip, soğuk algınlığı ve öksürük için birebir olan bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.

Zencefil, kök kısmından yararlanılan bir bitkidir. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak ve toz halinde de kullanılabilir. Daha çok şerbetlerde, meyve tatlılarında, marmelatlarda kullanılan zencefil, uzun yıllardır etnik kültürümüzde şifa içinde sıkça kullanılmaktadır.

Dilerseniz zencefilin en etkili olduğu rahatsızlıkları ve kullanım şekillerini, kısaca anlatalım.

– Özellikle gebelik bulantıları için ve mide rahatsızlıklarında çok etkilidir. Çay şeklinde demlenerek içilebileceği gibi, toz halinde de kullanılabilir.

– Solunum yolu enfeksiyonlarında ve öksürük için, toz halindeki zencefil bal ile karıştırılıp, sabah, öğle ve akşam bir tatlı kaşığı yenirse, tedavi edici özelliği vardır.

– Mide rahatsızlıklarında, bağırsak enfeksiyonlarında ve kolit tedavisi için ister taze, isterseniz de kuru olarak kullanabilirsiniz.

– Zencefilin kan dolaşımını hızlandırıcı bir etkisi vardır, donma olaylarında çay şeklinde kullanılarak, çok yararlı olduğu görülmüştür.

– Saç dökülmesi, kalp ritim bozuklukları, iştahsızlık ve kadın hastalıklarında da kullanılan zencefil, adeta doğanın bize bahşettiği hediyelerden biridir.

Zencefil, belirttiğimiz şekillerin dışında, kas ağrıları ve yumuşak doku zedelenmelerinde, merhem olarak kullanılmaktadır. Zencefil merhemini evde kendimiz rahatlıkla yapabiliriz. Toz halindeki zencefili, ısıtılmış zeytinyağı ile karıştırarak merhem kıvamına gelince, uygulanacak yere, ılık haldeyken sürüp, sararak kullanabiliriz. Her seferinde taze hazırlanmış olması, daha etkili olacaktır.

Diş eti problemleri içinde kullanılan zencefil, küçük bir parça ısırılarak ağızda bir müddet tutulduğunda, ağızdaki mikroorganizmaları yok ederek, diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde de, yardımcı olmaktadır.


Yemliha Toker