Özgür Bilgi Kanalı

Haciz

E-haciz, devlete olan çeşitli borçlarla ya da ödenmemiş vergilerle ilgili olarak hesabınız üzerinden uygulanan blok yani haciz işlemidir. Yeni dijital haciz modeli e-haciz, motorlu taşıt vergisinden yapılandırılmamış olan borçlarınıza, trafik cezasından ödenmeyen sigorta primlerine kadar pek çok borcu kapsayabilir.

Hukuki anlamda ele alındığında hesaplara direkt bir blok uygulanmadığını söyleyebiliriz. Çünkü öncesinde tarafınıza ödeme emri gönderilmeli ve zaman tanınmalıdır. Bu zaman dilimi içerisinde itiraz edip etmeyeceğinize bakılır. İtiraz edilmemiş olursa bu durumda devlet tarafınızdan hesabınızda yeterli oranda para olup olmadığına bakılır. Bu arada e-haciz işleminin olması bankalardan kredi almanızı engelleyebilen bir durumdur. Bu nedenle mutlaka e-haciz sorgulama işleminin yapılması önerilir.

E-haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-haciz sorgulama işlemi ile e-haciz borcunuzun olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Artık bunun için çok sayıda prosedür ile zaman kaybetmenize gerek kalmıyor. E-haciz sorgulama işlemini interaktif vergi dairesinden yapabilirsiniz. Aynı zamanda e devlet üzerinden de yapabilirsiniz ve çok sayıda kişinin e devlet üzerinden sorgulama yaptığını da aktaralım. E devlet şifrenizi biliyorsanız saniyeler içerisinde sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E devlet üzerinden e-haciz sorgulama işlemini yapmak istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkacak. Sorgulama yapmak istediğiniz alanı seçerek işleme devam edebilirsiniz. Banka e-haciz sorgulama için “Banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz sorgulama” kısmını tercih etmeniz gerekiyor.

E-haciz Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Sıklıkla gündeme gelen konulardan biri de borcun ödenmemesidir. Bu durumda banka ya da alacaklı taraf haciz işlemini başlatır ve 90 gün içerisinde borcun ödenmesi gerekir. Ödeme gerçekleşmezse haciz yapılır.

E-haciz Borcu Taksitlendirilir Mi?

Taksitlendirme bazı koşullar kapsamında yapılabilir ve bu koşulların başında da borcun % 20’lik kısmının ödenmesi vardır. Taksitlendirme aşamasından önce % 20’lik kısmının ödenmiş olması koşulu aranır.

Eğer e-haciz nedir, e-haciz hangi cezaları kapsar gibi konularda daha detaylı bilgi almak isterseniz Kolaybi.com internet sitesine tıklayın. E haciz hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bu sitede bulabilirsiniz. E-haciz hakkında en çok merak edilen soruların yanıtları Kolay Bi internet sitesine yer alıyor.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.