Özgür Bilgi Kanalı

iş güvenliği

İş güvenliği kavramı her geçen çok daha fazla duyduğumuz bir kavram haline geliyor. Peki, iş güvenliği nedir ve nasıl oluşturulur?

İş güvenliği, iş kazalarının önlenmesi, meslek hastalıklarından korunmak için oluşturulur. İş güvenliği nedir sorusunun yanıtı, çalışma koşullarının en iyi şekilde düzenlenmesi ve iş alanında herhangi bir kazanın yaşanmaması için alınan önlemlerdir olarak yanıtlanabilir.

İş Güvenliği Hakkında

Sağlanan iş güvenliği için öncelikle hukuki olarak da işverenin yapması gerekenler belirlenmektedir. Bu durumda, direkt olarak iş güvenliğinin hukuki olarak, yasal boyutta da oluşturulması gerekir. Belirlenmiş olan kriterler kapsamında iş alanının oluşturulması, iş güvenliği uzmanları tarafından denetimlerin olması gibi farklı prosedürlerin uygulanması sağlanmaktadır. Sadece çalışanların güvenliği değil, iş alanında bulunan, iş alanına dahil olan herkes için iş güvenliğinin sağlanması adına gereken önlemlerin alınması söz konusu olmaktadır. Buna dikkat ederek, gerekli önlemler alınacaktır. Bu konuda bu makaleden kanunları okuyabilirsiniz.

https://www.bizimosgb.com/6331-sayili-is-sagligi-guvenligi-kanunu/

İş Güvenliği Yasası

Hukuki anlamda da iş güvenliği için gereken yasal destekleme yapılır. Bakılırsa 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile güvenliğin sağlanması gerekiyor. Bu madde sayesinde iş güvenliğinin oluşturulması, iş kazalarının büyük ölçüde önüne geçilmesi açısından yasal olarak gereken yapılmaktadır. Değerlendirmenizi ona göre yapabilir, mümkün olduğunca güvenli bir şekilde yasal olarak iş güvenliğinin sağlanmasını destekleyebilirsiniz.

İş güvenliği yasası için koruma;

  • İşçi
  • İşletme
  • İş yeri ve işvereni korumak üzere oluşturulmuştur.

İş Güvenliği Uzmanlarının Yükümlülükleri

İş güvenliğinin sağlanması için yasal gerekliliklerin uygulanması, uygulamanın eksiksiz şeklide olması gibi pek çok husus direkt olarak uzmanlar aracılığı ile gerçekleşir. Belirlenmiş olan iş güvenliği uzmanlarının yükümlüklerinin yerine getirilmesi ile korumanın sağlanması mümkün olacaktır. Peki, bu yükümlülükler nelerdir?

  • Verimli çalışma ortamının oluşturulması, ekonomik ve ticari durumların gizli tutulması ile yükümlüdür.
  • İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerin yürütülmesinde ihmallerden dolayı hizmet sundukları iş verene karşı sorumlu olacaktır.
  • İş kazası ya da meslek hastalıkları durumunda ihmal tespit edilmesi durumunda uzmanın yetkisi kapsamında olduğu bilinmelidir.
  • Kayıt tutmak, iş güvenliği uzmanının görevleri arasındadır. İş vereni bilgilendirmek ve tam anlamı ile detayların oluşturulması ile defter tutmak iş güvenliği uzmanının görevleri arasında yer almaktadır.

Yukarıda verilen yükümlülükleri yerine getirmek, çalışmaların sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlamak açısından gereken yapılmalıdır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak işverenin uzmandan destek alması önemlidir. İş güvenliği uzmanı güvenliği oluşturacaktır.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.