Özgür Bilgi Kanalı

YÜZME HAVUZU

Havuz bakımı için gerekli olanlar:

*Havuz sirkülasyon pompası:Havuz bakımının en önemli parçalarından birisidir. Havuz sirkülasyon pompası, havuz filtresinden daha önemli bir bakım elemanıdır. Çünkü havuz suyunun filtresiz devir daimini sağlayan bir eleman olarak görev yapar. Katı ve büyük parçacıklı pisliklerin temizlenmesi için ihtiyaç duyulan bir sistemdir. Görevi ise, katı pisliklerin tutulmasını sağlayan filtre sisteminden ayrı olarak, suyun daimi temiz kalmasını sağlamasıdır. Suyun tam anlamıyla temiz kalması için günde en az dört kez devir daim olması gerekmektedir.

*Havuz Filtresi:Görevini en iyi şekilde yapan filtre; katı atık, bakteri ve yosunların temizliğini, kirlerin arınmasını sağlamaktadır. Kum filtreler en büyük parçaları, kartuş filtreler ise biraz daha küçük parçaların temizlenmesinde görev alır. Filtre pompasını günde 8-12 saat çalıştırarak istediğimiz sonucu elde edebiliriz. Ancak,iyi filtre sağlamak istiyorsak filtrenizi kimyasal temizleme malzemeleriyle sezon boyunca 2 veya 3 kez bakımının yapılması gerekmektedir.

*Havuzun Temizliği
Birçok yüzme havuzunda sirkülasyonunun olduğu veya hiç olmadığı birkaç alan mevcuttur. Bu alanlar,bakteri ve yosunların büyümesine gayet elverişli kısımlardır. Bu kısımlar,suyun yeşil veya daha bulanık görünmesine neden olabilir. Bu sebepledir ki 1hafta boyunca en az bir kez havuzun duvar ve dibinin, vakum veya fırça ile temizliği yapılmalıdır.

*Test Etmek: Havuz suyunuzu test yaptırmak havuzun içindeki bakterilere karşı koruma sağlar. Havuz suyunun berrak görünmesi aldatıcı olmamalıdır. Pek çok ciddi problem havuz suyunun kristal berraklığında olduğu zamanlarda ortaya çıkmıştır.

*Havuz Suyu Kimyası:Havuz suyunda kullanılan kimyasallar ise gerçekten önemli bir basamaktır. Kullanılandezenfektan seviyesive bunların sabit tutulması gerçekten önemlidir. Bunlar için tabletler ve yavaş çözülen klor çubukları kullanılmalıdır. Havuz,devreye girdikten sonra veya ayda bir kezşoklamayapılması da gereklidir. Şoklama ile bulanık su görünümüne neden olan maddeleri, havuz kokusunu veya göz kızarıklıklarına neden olan maddeleri yok eder. Yosun öldürücükimyasal madde çözeltisini haftada bir kullanmak havuz suyu için önemli olacaktır. Havuz suyu dengesini sağlayan maddeler ise dezenfektanların görevini doğru yapabilmesi için önemlidir. Havuz suyunun ph ı yükseldiğinde bulanıklık artabilir, havuz suyunun ph nın düşmesi ise havuz suyu ortamında çamurlaşmaya neden olabilir.

Havuzun yapımı bilgi, kalite ve deneyim gerektirmektedir. Genel olarak bir kez inşa edilen ve kalıcı olarak kullanılan yapılar olması sebebiyle, firmanın iyi seçilmesi, referanslarının tatmin edici olması ve kullanılan malzemelerin yüksek kalitede olması, gerçekten hassas bir konudur.

Yüzme Havuzu Bakımı Hangi Aralıklarla Yapılır ?

Genellikle yüzme ve serinleme amaçlı olarak kullanılan havuzlar daha küçük boyutlarda park veya bahçelerde dekorasyon amaçlı olarak da kullanılabilirler. İçerisindeki suyun devir daim yapmasını amaçlayan bir sisteme sahip ve denizler gibi kendini temizleme imkanına sahip olmayan bu sistemlerin düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Buna göre havuzlarınızın aylık ve yıllık bakımında kullanabileceğiniz 4 temel kimyasal vardır. Bu kimyasalları doğru bir şekilde kullanmanız gerekir. Her gün ph değeri ve klor değeri ölçülmelidir. Ph değeri yüksek çıkarsa ph düşürücü kullanılmalıdır.

Havuzlarınız genelde klorlu olduğu için toz klor kullanabilirsiniz. Eğer havuzunuzda yosunlaşma var ise mutlaka yosun giderici kimyasalını kullanmanız gerekmektedir. Havuz kenarları temizlenmelidir. Havuz kenarlarındaki ızgaralar kirlenmiş ise bunları temizlemeniz gerekir.

Eğer otomatik dezenfeksiyon sistemi yok ise havuzların günlük bakımında kullandığımız temel araç ph ve klor ölçerdir. Ölçtüğünüzde ph değeri yüksek çıkıyorsa ph düşürücü kullanmanız gerekir. Havuz dibinin hergün süpürülmesi gerekir. Havuz etrafının da temiz olması gerekir. Havuz suyu kirlendiği zaman ise hemen değiştirilmesi gerekir.

Türkiye’deki havuzlar da genelde klorlu havuzlardır. Çok az havuzda ozon takviyeli dezenfeksiyon yapılmaktadır. Havuz bakımında sağlık bakanlığından onaylı dört temel kimyasallar vardır. Bunlardan birinci temel madde PH dengeleyicidir. Bunun için de genelde ph düşürücü kullanılıyor.

Çünkü ph genellikle yükselme eğilimi gösteren bir su parametresidir. İkinci temel madde klordur. Kloru toz olarak kullanabilirsiniz. Suya katıldığı takdirde sağlığa hiç bir zararı yoktur. Üçüncü temel madde yosun gidericidir. Sıvı olarak suya katılıyor. Dördüncü temel maddemiz ise sıvı topaklayıcısıdır. Bu madde ufacık olan, gözle çok zor görülebilen partikülleri bir araya getirip kum filtresine takılmalarını sağlıyor. Böylelikle daha berrak bir su elde ediliyor.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.