Özgür Bilgi Kanalı

Yüzme Havuzu Yapımı

Yüzme hazuzları insanların yüzdüğü, eğlendiği, güzel vakit geçirdiği, dinlendiği, çelik veya beton yapılardır. Havuz suyu; klorlanmış ve arıtılmış şebeke sularından, kuyulardan sağlanır.Bu yüzdendir ki, kullanacağımız havuz suyunu ilk haliyle korumak için kimyasal ürünler kullanılmalıdır. Fakat havuz suyuna sadece kimyasallar vermek yeterli değildir.

Havuz yapımında önemli olan;

*Havuzun boyutu: Havuz alanı büyüdükçe m2 başına düşen maliyet oranı azalır.

*Havuzun derinliği: Hiçbir sınırlama yoktur.

*İşletim sistemi :Taşmalıveskimmerlihavuz yapılabilir.

Taşmalı havuz:Kirlilikler suyun üst kısmına yani yüzeyine ve bunun altındaki katmanlara çıkarlar. Bu yabancı maddeler üstten taşırma sağlanarak,kanallar yardımıyla en kestirme yoldan sisteme geri yollanır.

Taşan su savaklara, yani taşma kanallarına, sonrasında taşma ana arterine ve buradan da denge arterine geçer. Denge arterine geçen su ise fokulasyon, filtrasyon, ph düzenleme ve klorlama yapılarak tekrar havuza gönderilir.

Skimmerli havuz:Yüzey sıyırıcılı anlamına gelen sistemdir. Kullanımı az olan havuzlar için daha avantajlıdır. Bu sisteme göre yüzeydeki kirli suyun, birçok değişik sistemden emilmesi esasına dayanır. ‘Skimmer’ bu işte kullanılan malzemenin ismidir. Filtre tesisinin emişi doğrudan skimmera bağlandığı için bu sistemde denge deposu yoktur. Yüzme havuzlarında yüzeydeki kirliliğin filtre edilmesi, emilmesi için skimmer tekniği gayet uygundur ve düşük maliyetlidir.

*Kaplama: Liner veya cam mozaik olarak kaplanabilir. Prefabrik yüzme havuzu sitemi için ise seramik, cam mozaik gibi malzemeler kaplamada kullanılabilir.

*Yapım süresi: Klasik betonarme perdeyle inşa edilen orta boy havuzun betonarme perde imalatı süresi, 10-15 gün civarındayken, prefabrik havuz sistemi ile yapım 1 gün kadar sürmektedir.

Yüzme Havuzları ile İlgili Püf Noktaları

Eğer evinizde veya bahçenize uygun alanınız ve bu önemli tadilat işini göze alabiliyorsanız, sahip olacağınız bir yüzme havuzu ile birlikte rahatlama ve eğlence dolu saatlerinizi artırmanız mümkün. Ancak bu işe karar verdikten sonra ilk kazmayı vurmadan önce istediğiniz ve ihtiyacınız olan şeyleri kesin şekillerde belirlemeniz gerekmektedir.

İç mekanda yaptıracağınız bir yüzme havuzu evinizin içinde de dış bir bölgesinde de yaptırsanız büyük bir inşaat faaliyeti gerektirir. Eğer aklınızda kapalı bir havuz binası var ise, ne kadar derecede suya ve diğer sistemlere ihtiyaç duyacağından emin olmanız gerekmektedir.

Yüzme havuzları genel olarak iki temel çeşide sahiptir. Bunları seviye açısından yer üstü ve yerle eşit seviyede olarak değerlendirebiliriz. Yapımında bir çok farklı malzeme kullanılan bu havuzlarda bazı malzemeler diğerlerinden daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar. Bazı temel çeşitlere bakacak olursak :

-Fiberglas malzeme önceden kazılmış bir çukur içine tek parça halinde montelenen havuz küvetlerinde kullanılır. Yüzeyinde genellikle yosun tutmayan bu malzeme yine de zaman içinde yenilenmeye ihtiyaç duyar.

-Plasterle kaplanmış beton malzemeler zaman içinde diğerlerinden daha çok aşınma ve yıpranma gösterebilir. genellikle 7 yıldan sonra yeniden kaplama yapılması gereklidir.

-Agrega kaplama ise normal kaplamalı betonların biraz daha kalitelisidir. Gömülü çakıllarla çevrelenmiştir.

-Karo malzeme ile kaplı betonlar diğer kaplama malzemelere göre daha az bakıma ihtiyaç duyar.

Havuz bakımı

Düzenli birhavuz bakımı için haftada 4 ila 8 saat arası ayırmamız gereklidir. Temel bakım malzemeleri olarak vakumlu temizleyici, fırçalar, su test kiti ve yaprak süpürücü gibi malzemeleri gösterebiliriz. Bunların yanında temilik için çeşitli kimyasallara ihtiyaç duyarsınız.

Çamurlu ve renklenmiş havuz suyu bazı organizamaların, kimyasalların veya kirlerin suya karışmış olduğunu gösterir; tıkalı filtreler bakım için ekstra para harcatırlar.

Zaman içinde oluşan yosunlar ise diğer bir problemdir. Bunlardan kurtulmak için 2 yol tercih edilir. Biri yoğun kimyasal maddeler ile mücadele etmek, diğeri de kahverengi, yeşil veya siyah küçük lekeler görülmeye başlandığı anda havuz suyunun değiştirilmesidir.

Eğer açık alanda bir havuza sahipseniz, yapanız gereken bir diğer bakım işi de kış hazırlığıdır. Suyun donma tehlikesine karşı borulara ve giriş yerlerine konulacak antifirizlerle donma ile buralara gelecek zarar engellenir.

Havuz özellikleri

Çoğu geniş havuzlar kendi ısıtma sistemlerine sahiptirler. Havuz sahipleri sıcak aylarda bu sistemleri kapatarak tasarruf ederler.

Filtre sistemleri havuzun içindeki suyu daime temiz tutarlar. Ancak yanlış yapılabilecek ayarlamalar suda zararlı kimyasal hareketlenmelere izin verir. Bunları kontrol edebilmek için suyun kalitesini test eden cihazlar bulunmaktadır.

Çocuklarınızın düşmesini engelleyecek bazı havuz kenarlıkları da önemli havuz aksesuarlarındandır. Bununla beraber açık havuzların kış aylarında üstünün kapanması da faydalı bir sistemdir. Otomatik olarak kapanan kapak sistemleri de hem yaz hem kış için idealdir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.