Özgür Bilgi Kanalı

Kimayasal Peeling Nedir? Nasıl Etki Eder?


Kimyasal peeling cilt yapısını yenilemek ve canlandırmak için uygulanan kimyasal maddelerle cildin hasarlı olan üst derisinin soyulmasıdır. Soyulma sonrasında daha parlak, daha temiz ve genç bir cilt kazanılır. Derin ve orta yüzeyel peeling yapılabilir. Glikolik asit, Laktik asit ve meyve asitlerini içeren “alfa hidroksi asitleri AHA” tercih ediliyor. AHA meyvelerden ve çeşitli besinlerden elde edilebilen doğal asitlerdir ve yüzeyel peeling uygulamalarında kullanılır.

TCA asit (trikloroasetik asit) orta derinlikte, fenol (karbolik asit) ile daha derin peeling yapılır, bu tedavi uygulamaları daha farklıdır.

Kimyasal Peeling Cilde Nasıl Etki Eder?


Zamanla cildin kol ojen ve elastin yapısında bozulmalar olur, bu nedenle zamanla ince çizgiler ve kırışıklıklar oluşur. Kimyasal peeling ile yeni dokuların oluşması sağlanır. Cilt üzerindeki hasarlı bölgenin soyulması ile daha sağlıklı ve güzel bir cilt oluşur.

Kimyasal Peeling İle Hangi Sorunlar Tedavi Edilebilir?


Bazı faktörlerin ciltte oluşturduğu kırışıklar, yaşa ve güneşe bağlı bazı lekeler, çiller ve karaciğer lekeleri, melazma lekeleri peeling yöntemi ile düzeltilebilir. Aktif aknelerde iyileşme, akne ve sivilce izlerinin düzelmesinde yardımcıdır. Cildi soyarak yeni ve taze bir cilt yapısı oluşturur.

Hangi Sorunlar Tedavi Edilemez?


Deride oluşmuş gevşeme, sarkmalar düzeltilemez. Göz kapağında düşüklüğü düzeltmede etkili değildir. Derin çukurlarda bir yere kadar yardımcı olabilmektedir. Küçük çukurlar ve izlerde ise oldukça etkilidir.

 Kimyasal Peeling Nasıl Uygulanır?


Yüz, göğüs, boyun, kollara ve ellere doktorun tavsiyesine ve hastanın cildinin durumuna göre asit solüsyonu seçilir ve hastane koşullarında uygulanabilir. Deri yağlardan arındırıldıktan sonra tedavi bölgesine işlem uygulaması yapılır. İşlem sırasında 5-10 dakika hafif yanma ve batma hissi görülebilir. İşlem sonrasında günlük yaşamı etkilemez, hemen dönülebilir. Beklenilen sonuçları elde edebilmek için birkaç seans gerekebilir.

Kimyasal Peeling Sonrasında Beklenen Durumlar Nelerdir?


Kimyasal peeling derinliğine göre cilt yüzeyinde hafif veya güneş yanığı şeklinde reaksiyon oluşur. Yüzeysel peeling de 1-5 gün sürebilen kızarıklıklar ve hafif hafif soyulmalar olur. Derin peelingde ödem ve deride gerilmenin yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşur bu durum normaldir. Cilt yüzeyi 7-10 günde soyulur.

Kimyasal Peeling Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?


Ciltte oluşan kabuklar el ile kesinlikle soyulmamalıdır. Sadece doktor tarafından önerilen nemlendiriciler kullanılmalıdır. Güneşten korunmaya özellikle dikkat edilmelidir.

Kimyasal Peeling Ne Gibi Durumlarda Uygulanmaz?

Kimyasal peeling yapılacak bölgede uçuk varsa, derin güneş yanığı, açık yaralar ve enfeksiyon varsa, yakın zamanda o kısımda soyma işlemi uygulanmışsa bu yöntem kullanılmaz. Ayrıca Roaccutane tedavisi görenler veya yakın zamanda tedavi görmüş kişilerde kimyasal peeling uygulanmaz.

Kimyasal Peeling Yaptırdım diyorsanız lütfen yorumunuzu yazın.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.