AIDS Hakkında Bilmeniz Gerekenler

AIDS veya Türkçe anlamı ile Vücut bağışıklık sistemi virüsü, vücudumuzun hastalıklara ve dış etkenlere karşı koruyan bağışıklık sistemini etkisiz hale getiren bir hastalıktır. Bağışık sisteminin etkisiz hale gelmesi, virüsten önce saatler içinde yendiği hastalıkları artık vücudun yenememesidir.

AIDS’in Nedeni ve Bulaşma Yolları

Hastalığa neden olan virüs; Human immüno-deficiency virüs Tip 1’dir. 600 derecedeki ısıya 30 dakika ayrıca da alkole, antibiyotiklere ve ultraviyoleden zarar görmez. Son yıllarda bilim adamların araştırması sonucu ayrıca AIDS’e HIV-2 virüsünün de neden olduğu saptanmıştır. Ayrıca bebeğe de plasenta ve sütle anneden bulaşabilir. Genellikle vücuda bulaştıktan sonra ortaya çıkma süresi 3 ay ile 4 yıl arasında değişmektedir. Çok nadir de olsa 10 yıl boyunca vücutta olmasına rağmen hastalığa neden olmamış AIDS vakaları da vardır.

AIDS’in bulaşma yolları;

Kan yolu,
Cinsel ilişki,
Anne sütü ve annenin AIDS olması,
Jilet, tırnak makası, enjektör gibi şeylerin ortak kullanımı

AIDS hastalığının risk grupları

Homoseksüeller
Uyuşturucu bağımlıları
İlaç bağımlıları
Hayat kadınları
Biseksüeller
AIDS’li kişi ile cinsel temasta bulunanlar

AIDS’in belirtileri

AIDS kuşkusuz en ağır seyreden hastalıkların en başında gelir. Genellikle kaçınılmaz son ölümdür. Virüs ilk önce bağışıklık sistemi hücrelerine zarar verir ve bağışıklık sistemi yetmezliğine neden olur. Bu yüzden fırsattan yararlanan bazı hastalıklar kişiyi ölüme götürür.

Lenf bezlerinden anormallik: Hastanın lenf bezleri şiş sert ve ağrılıdır. Şişlik en az 2 aydır mevcuttur. Sebebi HIV virüsünün lenf bezlerine saldırmasıdır.
Ateş: Hastalığın başında ateş çok yüksek değildir fakat belirli miktarda normalden fazla ateş sürekli vardır. Bunun sebebi bu güçlü virüs karşısında bağışıklık sisteminin çeşitli şeyler deneyerek onu ortadan kaldırmayı denemesidir fakat her deneme maalesef sonuçsuz kalmaktadır.
Devamlı öksürük: Öksürüğün sebebi hava ile vücuda giren mikropların akciğer enfeksiyonu oluşturmalarıdır. AIDS olmadan önce bağışıklık sistemimiz çok güçlü olduğu için hava ile alınan mikroplar hastalığa neden olamamaktadır ama AIDS olduktan sonra alınan hava bile hastayı hasta edebilir.
Diğer belirtiler: Diğer belirtiler arasında, sebepsiz ve uzun süreli kanamalar, kalıcı halsizlik, iyileşmeyen ishal ve hafıza kaybı vardır.

AIDS’in tanısı

AİDS’in erken tanısı ile hasta yakınlarına bulaşmasının önlenmesi çok önemlidir. AİDS Eliza kan testi ile ortaya çıkmaktadır.

 

AIDS’in komplikasyonları

AIDS’in en önemli komplikasyonu ölümdür. Diğer komplikasyonlar ise, böbrek yetmezliği, akciğer ödemi vb. şeylerdir.

AİDS’ten korunma

Cinsel ilişki ile olan bulaşmaya karşı koruma: AIDS’te en sık bulaşma Cinsel ilişki ile olduğu için bu yoldan korunma en önemli korunma yöntemidir. İlk olarak tek eşli yaşayarak HIV’den kesinlikle uzak durulabilir. Cinsel ilişki esnasında da prezervatif ile AIDS’ten korunulabilir. Fakat koruyucu prezervatif bazı özelliklere sahip olmalıdır bunlar; Lateks olması, doğru şekilde ve ilişki boyunca kullanılması, yırtık veya delik olmamasıdır.

 

Kan ile bulaşmaya karşı korunma: 1980’li yıllardan beri alınan kan HIV testinden geçmektedir fakat hastalık kuluçka döneminde ise maalesef AIDS görünmemektedir. Korunma yöntemleri için de, uyuşturucu bağımlıklarından kurtulma, ortak enjektör kullanmama ve bağımlılık tedavisi yer alır. Ayrıca bulaşma ihtimali olan jilet gibi malzemeler de ortak kullanılmamalıdır.

 

AIDS’in tedavisi

AIDS’in tedavisi henüz maalesef bulunamamıştır. Fakat bulunan bazı Anti-HIV ilaçlar vardır bunlar da HIV’n hücrelere geçişini yavaşlatarak hastanın ömrünü uzatmaktadır.

Yazar: Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version