Özgür Bilgi Kanalı

depresyon-belirtileriDepresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Kişi, normal hayatında depresyon belirtilerini yani, yalnızlık, üzüntü, Mutsuzluk hislerini yaşadığından, yaşadığı duyguların depresyon mu ya da günlük yaşamın bir parçası mı,ayırt etmek pek de kolay olmayabilir.

Bu durumda önemli olan, olayların karşısında normalden farklı tepkiler verdiğinizi düşünüyorsanız birde çevreden bu konuyla ilgili sorular geliyorsa bir uzmana gitmek gerekir. Çünkü uzun süre ihmal edilip, tedavi edilmeyen depresyon ilerler kişiyi “intihar” gibi korkunç düşüncelere sürükleyebilir.

Ve İnsanların yarısı depresyona girdiğinin farkında olmadan ve hiçbir bir tedavi görmeden hayatlarına devam ederler. Her depresyona giren kişi intihar etme düşüncesine kapılmaz ve depresyonda olsa bile normal hayatına bir şekilde devam edebilir. Önemli olan hayattan alınan zevk ve yapıcı düşünceleri tekrar geri kazanılabilmek için tedaviye başlanmasıdır. Depresyon, iş hayatınızda ve okul ortamında olumsuz etkiler yaratabilir.

Konsantrasyon olamama: İş ortamında, okulda, evde herhangi bir işle uğraşırken gibi konsantre olamamak veya her şeyden çabuk sıkılmak.

Unutkanlık: yaşanılan bir olayı anlatırken detayları hatırlamama, bazense tamamen unutma

Karar Verirken Zorlanma: önceleri kolaylıkla verilen kararları depresyon sebebiyle verememe, yanlış bir karar vereceğinden korkma.

Halsizlik ve yorgunluk hissetme: sebepsiz yere halsizlik, önceleri keyif alınan aktiviteleri yaparken yorulma.

Suçluluk hissetme, Değersizlik ve Beceriksizlik Hisleri: sebepsiz olarak ve ya sizin kontrolünüz dışında olan olaylar sebebiyle yaşanan suçluluk hissi, günlük aktiviteler sırasında beceriksizlik hissi.

Çok fazla uyuma veya çok az Uyuma: Uykunuz olsa da uykuya dalamama yada yorgun olmasanız bile sürekli uyuma

Sürekli olumsuz düşünme: Her şey yolunda gitse bile gelecekle ilgili çok fazla kaygılanma, kendinizle veya başkalarıyla ilgili sürekli olumsuz düşünceler içinde olma

İştahsızlık veya iştahlı olama:. Bazı kişiler olumsuz düşünceleri sebebiyle iştahını kaybeder bazıları ise mutsuzluk halini atlatabilmek için çok fazla, hatta aşırı yemek yiyebilir.

Agresif olma ve huzursuzluk hissi: Ortada hiç bir neden yokken huzursuz hissetmek, olayların karşısında aşırı sinirli ve agresif olmak

Alkol Tüketiminde aşırıya kaçmak: Depresyon yaşayan bazı kişilerde alkol tüketiminin çoğalması ve hızlı araç kullanma ve bazı tehlikeli davranışlarda bulunmak gibi düşüncesiz davranışlar artış gösterir.

Hayatın Yaşamaya Değmediği Düşüncesi: Renkli bir hayatınız, güzel dostluklarınız ve başarılı bir iş hayatınız olabilir fakat depresyondaysanız bunların hepsinin hayatınızdaki değerlerini görmeden hayatın yaşamaya değmediğini düşünebilirsiniz.

Antidepresan kullanımı

Depresyon tedavisi için kullanılan en önemli ve başlıca ilaçlar antidepresanlardır. Bu ilaçlar genellikle etkilerini 15 gün sonra gösterir. Depresyondan tam olarak çıkabilmek için 8 hafta kadar beklemek gerekir.

 Antidepresanların bazı yan etkileri:
Kalp çarpıntısı, Ağızda kuruluk, Ateş basması, Baş dönmesi,Kabızlık, idrarda zorluk, iştahta aşırı artış,Cinsel isteksizlik, dalgınlık, uykusuzluk, unutkanlık
İlaçlar bağımlılık yapıyormu?

Antidepresanlar bağımlılık yapmaz ve yan etkileri kalıcı değildir. Ancak yeşil reçete ilaçların doktorun tavsiye ettiği sürede kullanılması gereklidir. Kontrolsüz kullanılırsa bağımlılık yapabilir. Antidepresanlar birden kesilirse baş dönmesi, bulantı, ateş basması, elektrik çarpmış gibi hissetme, sinirlilik, huzursuzluk, hastalık belirtilerinde artış gibi kesilme reaksiyonu yaşanabilir. İlaç tekrar alındığında bu belirtiler geçer.. Uzun süre kullanılmış olan hiçbir ilaç ağrı kesici bile olsa hiçbir zaman birden kesilmemelidir. Antidepresanlar geçici olarak kesildiğinde bu yan etkiler ya hiç olmaz ya da çok düşük şiddette olup 5–10 günlük bir sürede tamamen geçmektedir. Doktor söylemedikçe ilaçlar kesilmemelidir.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.