Ülser Hastalığı ve Ülser Tedavisi
Dünya’ da en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alan Ülser, sindirim sistemi kökenli bir rahatsızlıktır. Mide ya da 12 parmak bağırsağı gibi organlara tutunarak doku kaybına yol çan bakterilerin sebep olduğu ülser, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Ülserde organlarda yaşanan ve yaralar olarak izlenen doku kaydına midenin asit dengesinin bozulması neden olmaktadır. Ülser neden olmaktadır, ülserin sebepleri nelerdir? ÜlsereHelicobacter pylori adlı bakteri sebebiyet verir ancak bu bakterinin vücutta yerleşme yolları ya da ülserin tam sebebi kesin olarak öğrenilebilmiş değildir. Genel kanı, ülser hastalığını obezite, sağlıksız beslenme, işlenmemiş ya da hazır gıdaların aşırı tüketimi, stres gibi faktörlerin tetiklediği yönündedir.
Ülser Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Ülser, zaman zaman belirti vermeden sinsi şekilde ilerleyip, oldukça ciddi yaralar oluştuğunda açık belirtilerini veren bir hastalık da olabilmektedir. Ancak çoğu vakada hastalık, en baştan belirtilerini verir ve bu karakteristik belirtilerin en başta geleni mide yanmasıdır. Zaman zaman bayat ya da tam işlenmemiş, yabancı gıdaların da yol açabileceği mide yanmalarının asksine ülser kökenli yanmalar, uzun sürmekte, günlere yayılmakta ve hastayı son derece rahatsız etmektedir. Hastanın uykusuzluk ve uzun vadede kronik yorgunluk yaşamasına da yol açan mide yanlarında hastalar, geçici yöntemlerle yanma hissini bir süre bastırmakta ve doktora gitmeyi geciktirmekte bu süreçte de midede doku kaybı artmaktadır.
Ülser belirtileri arasında açlık hissedilmediği halde midede kaşınma da yaşanabilmekte, hasta sık aralıklara acıkabilmekte, ayrıca ülserin 12 parmak bağırsağına da yayıldığı durumlarda günlük boşaltım, düzenli şekilde gerçekleşmemekte, kabızlık sorunu özellikle görülebilmektedir.
Ülser Tedavisi Nasıl Olmaktadır?
Ülser, tedavisi çoğu vakada ilaçla olmaktadır. Hastanın genel sağlık durumu, bir başka hastalığının olup olmadığı, dokularda yaşanan kaybın oranı gibi durumlar göz önünde tutularak, doktor tarafından ilaç tedavisi hazırlanmaktadır. Tedavide midenin asit dengesini düzenleyen, dokulardaki yaraları iyileştiren ve antibiyotik içeren ilaçlar kullanılabilmektedir.
Ülser tedavisinde hastanın dikkat etmesi gereken bazı kurallar da tedavinin bir parçasıdır. Hastalar, kesinlikle sigara ve alkolü bırakmalı ya da tedavi sürecinde kesinlikle kullanmamalı, eğer bunu yapamıyorlarsa sigara alol tüketimini en aza indirmeyi başarmalıdır. Ayrıca ülser hastaları, tedavi süreçlerinde beslenme düzenlerine dikkat etmeli, yabancı gıdalar tüketmemeli, zeytinyağı tercih etmeli, bol su içmeli, ağır ve fazla yemekten kaçınmalı, asiti içeceklerle çok sıcak yemek ve içecekler tüketmemeye dikkat etmelidirler.