Çocuğunuzun Benlik Saygısını Geliştirmek İçin İzlemeniz Gereken 6 yol


Çocuğunuzun Benlik Saygısını Geliştirmek İçin İzlemeniz Gereken 6 yol

Özgüvenli bir birey yetiştirmek, çocuklarına özgüvenli olmayı ve kendisini her şekil ve şartta sevebilmeyi aşılamak, her ebeveynin en büyük hayallerinden bir tanesidir. Çocuğunuzun özgüvenli olmasını ve benlik saygısını geliştirebilmesi için sizlerin de üzerine almaktan çekinmemesi gereken birtakım sorumluluklar var. İşte çocuğunuza fark ettirmeden, benlik saygısını geliştirebileceğiniz 6 yol;

  1. Çocuğunuzla Konuşurken Sözcüklerinizi Dikkatle Seçin : Çocuğunuz ile konuşurken , sizin için her ne kadar önemli olmasa da anlattığı konu üzerine yorum yaparken asla küçük düşürücü ya da önem vermediğinizi belirten ifadeler kullanmayın şayet bu ifadeler çocuğunuzun gururunu kırabilir hatta daha da fazlası bunu düzenli periyotlar ile tekrarlarsanız ya da uzmanların okul öncesi diye tabir ettiği 0-6 yaş aralığında yaparsanız çocuğunuzun kişilik gelişimini engelleyebilirsiniz.
  2. Hem Kendiniz Hem Çocuğunuz İçin Olumlu Düşünme Becerileri Geliştirin : Anne- babalar her ne kadar ‘’Söylediğimi yap, yaptığımı yapma ‘’ felsefesi ile hareket etse de çocuklar özellikle küçük yaşlarda ailelerini rol model olarak görmektedir. Çocuğunuzun başarısızlıklarında ya da kendisi için yenilgi olarak gördüğü durumlarda bile, ebeveyn olarak çocuğunuza olumlu pekiştireç vermelisiniz. Olumlu düşünme yöntemini ilk etapta kendinize benimsetmeniz, bu düşünceyi çocuğunuza empoze ederken size bir hayli yardımcı olacaktır.
  3. Takdir Edin ve Yüreklendirin : Çocuğunuzu hor görmek, özellikle de başkalarının yanında kötü yönlerini söylerek onu azarlama hatası bir yana dursun ebeveyn olarak çocuklarınızı yüreklendirmek ve takdir etmek çocuğunuzu şımsrtmak ile aynı anlama gelmemektedir. Çocuğunu başarılı ve başarısız her durumda gönülden takdir etmek özgüvenini geliştirici özellik gösterecektir.
  4. Çocuğunuzun En İyi Özelliklerinin Ortaya Çıkmasına Sebep Olun: Her bireyin daha iyi yaptığı, daha yetenekli olduğu ya da öyle olduğunu düşündüğü belirli konular vardır. Çocuğunuz ile birlikte ya da bilmesini istemiyorsanız çocuğunuzun hareketlerini gözlemleyerek başarılı olabileceği alanları belirlemeye çalışın. Bu yeteneğin resim ya da müzik kulağı olmasına gerek yok kimi çocuk duygusal zekaya sahiptir, kimi ise matematiksel zekaya, sadece iyi olabileceği alanları belirlediğiniz zaman, ilerleyen süreçte çocuğunuzun hareketlerindeki değişimi bizzat kendiniz göreceksiniz.
  5. Sevginizi Gösterin : Çocuğunuza sevginizi göstermek, belki de en önemli madde. Şımarmayın ancak arkasında olduğunuzu her zaman bilmesine izin verin. Çocuğunuzu öpün, ona dokunun ve kucaklayın. İster sözel isterse hareketlerinizle onu sevdiğinizi gözlemlemesini sağlayın, ona her gün ‘’Seni Seviyorum’’ deyin. Sizin desteğinizi hissetmek, kendisine saygı duymasına neden olacaktır.
  6. Yürekten Dinleyin : İşyerinizde çok yoğun bir gün geçirmiş ya da tüm gün ev işleriyle uğraşıp bitkin düşmüş olabilirsiniz ama yine de çocuğunuzu yürekten dinleyin. Çocuğunuz size sevinçlerini, hüzünlerini veya korkularını anlatırken onu anladığınızı gösterin, çocuğunuz ile göz teması kurmaktan çekinmeyin ve sorunlarına birlikte makul çözümler getirmeye çalışın.