İhlas ne demek?

Aynı isimde bir surenin varlığını bildiğimiz ihlas, kelime anlamı olarak çok daha geniş bir ifadeye sahip. O zaman İhlas ne demektir, ihlas suresinin anlamı nedir?

Dini ve manevi bir kavram olan ihlas, insanların tam olarak anlamını merak ettiği kelimelerin başında geliyor. Bu sebeple yazımızda ihlas ne demek sorusunun cevabını vereceğiz.

İhlas Nedir?

Samimi ve içten bir şekilde dine bağlı olmaya ihlas denilir. Riya kelimesinin tam zıddı olan bu sözcük, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından da açıklanmıştır. Saf sevgi ve kalpten bağlılık anlamlarına gelen ihlas, dini anlamda da Allah’a bağlı olarak onun için ibadet etmek, kendini teslim etmektir. Aynı isimde Kur’an-ı Kerim’de bir de sure bulunmaktadır. Rabbin yasakladığı her şeye nefisle karşı koyabilmek, ihlaslı olmanın gerektirdiklerinden biridir. Allah’a yakın olabilmek, hidayete erebilmek için sadece onun rızası ile ibadetleri yerine getirip ihlasa ermek mümkündür.

Arınma, saflaşma, kurtulma anlamları taşıyan ihlas kelimesi; hulüs kökeninden meydana gelmiştir. İçine karışan farklı etken maddelerinin temizlenip arındırılması ihlas kelimesini daha iyi kavramanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ihlas, tüm riyalardan uzakta kalıp sadece Allah’ın rızasını gözeterek kendini onun yoluna adamak, ibadetlerini yapmaktır. Bunun yanı sıra şirkten, riyadan uzak kalmak; günah barındıran düşüncelerden arınmak, gösteriş yapmamak, temiz bir kalp ile hayır ve ibadet güden kişiler ihlaslı kimseler olarak anılırlar.

İhlas Suresinin Anlamı Nedir?

İnsanların ihlas ne demek sorusundan sonra en çok kafa yorduğu konulardan biri de İhlas suresinin okunuşu ve anlamı oluyor. İslamiyet’in kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de yer alan ihlas suresi 4 ayetten meydana geliyor. Kur’an-ı Kerim‘in 112. suresi olan İhlas, Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde indirilmiştir. Kutsal kitabımızın en kısa sürelerinden biri olan İhlas’ı okumak oldukça kısa sürer. İhlas suresi, İslamiyet’ye ve Müslümanlar arasında tevhid inancının en temel ifadesi olarak kabul edilir.

Gelelim İhlas ne demek sorusundan İhlas suresinin anlamına… Kalbin en gerçek şekilde Allah’a yakınlaşmak için sadece onun rızasına sebep yapmış olduğu iyiliklere, ibadetlere ihlas deniliyordu. Aynı isimle anılan sure de bu minvalde bir ifade taşımaktadır. ”De ki: “O Allah birdir, Allah Samed’dir. (Her şey O’na muhtaç ama O kimseye muhtaç değildir.) O, doğurmadı ve doğurulmadı. Ve hiçbir şey O’na denk değildir.” manasını taşıyan İhlas suresi, inananlara oldukça güzel bilgiler vermektedir.

İhlas Suresinin Faziletleri

Yüce Allah’ın bazı sıfatlarına yer verildiği sure, Peygamber efendimize ‘Rabbinin soyunu anlat’ denildiği vakit indirilmiştir. Kur’an-ı Kerim’in üçte birine denk görülecek kadar güçlü bir anlama sahip olan İhlas suresinin, onu sevip sık sık okuyanın cennete götürüleceği düşünülür.

Bu yazımızda size ihlas ne demek sorusunun cevabını verdik. Ayrıca ihlas suresinin anlamını ve faziletini de detayları ile birlikte anlattık.

İroni ne demek? – ironi nedir

Ne anlama geldiği merak edilen kelimelerin başında ironi geliyor. Bugün yazımızda ironi ne demek, hangi anlamlarda kullanılıyor gibi sorulara cevap arayacağız.

Türkçe’ye yabancı bir dilden giren ve cümleler içerisinde kullanılmaya başlanan ironi, birkaç anlamda kullanılıyor. Genel olarak alay edilmek olarak bilinse de biriyle ya da bir olayla dalga geçmenin ötesinde bir kavramdır. Üzerine konuşulan konuda etkiyi artırmak amacıyla durumun tam tersi yönünde bir cümle kurularak alay etmeye de ironi deniliyor. Bu tarz konuşmalar ironi yapmak olarak da adlandırılır.

İroninin Anlamı

Bir söz sanatı olarak bilinen ironi yapmak, aslında söylenenin tam tersinin ifade ediliyor olmasıdır. Hem sözlü hem yazılı iletişim kanallarında kullanılan ironi, asıl olarak Yunanca kökenli bir sözcüktür. Yunanca’da ‘eironia‘ olarak anılan bu kelime; kişinin asıl maksadını gizleyerek durum karşısında alaylı bir ifade takınmasına sebebiyet verir. İroni ne demek sorusunu kısaca cevaplandırdıktan sonra ironi yapmaktaki asıl amaca gelebiliriz. Bireyler olaylar karşısında ironi yaparak ciddi bir tavır takınıp zıt bir ifade ile tüm dikkati durumlar arasındaki çelişkiye çeker. Mizah ya da kara mizah ile karıştırılmaması gereken ironi, temelinde eleştirel bir bakış açısı ile insanlara direkt olarak söylemeden ima yoluyla gerçeği anlatmayı barındırır. Farklı etmenler ironi yaparken söylenmek isteneni destekler niteliktedir. Bu noktada kişinin jestleri, mimikleri, sözcüklerde kullandığı tonlama ve vurgular da önem kazanır.

2005 senesinde sözlüğünde anlamına yer veren Türk Dil Kurumu (TDK), ironi için gülmece kelimesini kullanmıştır. Anlatılmak istenen olay için kullanılacak kelimenin tam tersinin kullanılıyor olması, olayla ilgili alay duygusunun taşınması da ironiyi anlatan kısımda yer alıyor. Edebiyat terimi olarak kullanılan ironi aynı zamanda günümüzde de insanlar tarafından oldukça sık kullanılıyor. Kulaktan duyma bir sözcük olarak popüler olan ironinin asıl anlamını bilmeyen bireyler için biz de ironi ne demek başlıklı bu yazıyı hazırladık.

İroni Nasıl Yapılır?

İkili ilişkilerde ya da toplum içersinde ironi yapıldığında anlamak isteyenler için genel olarak konuyu özetledik. Ayrıca siz de ironi yapmak istiyorsanız bu söz sanatının nasıl icra edildiğinden bahsedeceğiz. Öncelikle sözlü iletişimde ironi yapabilmek için ironi ne demektir bunu bilmeli, sonrasında da bahsi geçen konuyu çok iyi takip edip gözlemlemelisiniz. Binlerce ironi yapma seçeneği mevcut olmasına rağmen bugün birkaç örnek vererek size yardımcı olacağız. Mesela pis ve dağınık bir ortama girdiğinizde ironi yapmak için ‘Burası ne kadar da temiz böyle! Bal dök yala…’ gibi cümleler kurarak asıl söylemek istediğinizi ters şekilde ifade edebilirsiniz. Ya da aşırı tuzlu bir yemek yerken, ‘Bu yemeğin de hiç tuzu yokmuş.’ diyerek ironi yapmış olabilirsiniz.

İronik Nedir?

Günlük hayat içerisinde çeşitli bulmacalarda karşınıza ironi ne demek, ironik nedir gibi sorular çıkabilir. Özellikle ironik kelimesinin karşılığı için gülmece ve alay cevaplarını verebilirsiniz.

Hercai ne demek?

Dilimizde pek de popüler olarak kullanılmayan kelimeler zaman zaman insanlar tarafından merak ediliyor. Biz de bugün o kelimeler içerisinde yer alan hercai kelimesinin anlamını, hercai ne demek sorusunun cevabını arayacağız.

Hem ekranlarda yayınlanan ve çok sevilen bir diziye hem de bir çiçeğe adını vermesi sebebiyle hercai ne demek sorusuyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Biz de bugün önce kelimenin Türk Dil Kurumı (TDK) tarafından belirtilen anlamını sonra da hercainin etkileyici isim hikayesini mercek altına alacağız.

HERCAİ KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

İlk olarak hercai ne demek sorusunun cevabını verelim; hercai, aşk konusunda vefasızlık gösteren kişilere verilen isimdir. Bunun yanı sıra aklınıza gelebilecek her konuda kararlı bir duruş sergileyemeyen, işin sonunu getirmekten aciz kimseler için de kullanılabilir.

HERCAİ KELİMESİNİN HİKAYESİ

Kısaca gelgeç, vefasız olarak da açıklayabileceğimiz hercai kelimesinin anlam hikayesi ise oldukça enteresan. Bir rivayete göre seneler evvel kırlarda yetişen iki adet çiçek birbirlerine gönül verirler. Çiçeklerin doğasında bulunduğu gibi, bahar gelince bu iki kır çiçeği bütün cinsleri gibi açarlar. Bir gün bahar mevsiminin başlarında iki çiçekten biri diğerine, baharda açmak yerine kışın ortasında açmayı teklif eder. Böylece bu iki çiçek, diğer cinsleri uykudayken açarak tüm doğaya hakimiyet kurabilirler. O mevsimde açan nadide çiçeklerden biri olurlar. Bu teklifi iki çiçek de onaylayıp beklemeye başlarlar.

Zaman geçer ve çiçeklerden biri açmak için kış olmasını bekler… Diğeri ise vefa göstermez ve o bahardan sonra yaz mevsiminde açar. İşte bu hikayeden sonra söz verdiği gibi kışı bekleyip o mevsimde açan nadir çiçeğe kardelen ismi verilir. Sözünde durmayan, güvenilmeyen ve yazın ortasında açan çiçeğe ise hercai denilir. O yüzden geçmişten günümüze geldiği şekliyle hayırsız sevgiliye de hercai denir. İşte hercai ne demek sorusunun cevabı ve hikayesi yukarıda anlatıldığı gibidir.

HERCAİ ATV DİZİSİ VE OYUNCULARI

Hercai ne demek diye soru soran pek çok kişi, bu merağa ATV ekranlarında yayınlanan MİA Yapım imzalı bir dizi sebebiyle tutuluyor. Peki, Hercai oyuncuları kimler? Başrollerinde Ebru Şahin, Serhat Tutumluer, Oya Unustası, Ayda Aksel, Duygu Yetiş, Gülçin Santırcıoğlu, Cahit Gök, Ahmet Tansu Taşanlar ve Akın Akınözü’nün yer aldığı dizi, Mardin’in Midyat ilçesinde çekiliyor. Dizinin yönetmenliğini ise Cem Karcı ve Benal Tairi yapıyor. 2019 senesinde yayınlanmaya başlayan dizi, 2020 itibariyle de her cuma gecesi ekranlarda boy göstermeye devam ediyor. İşte bu sebeple reyting rekorları kıran dizinin izleyici kitlesi hercai ne demek sorusunun cevabını arıyor.

Bu yazıda size hercai kelimesinin anlamını, insanların neden bu kadar çok hercai ne demek diye sorma sebebini anlattık. Üzücü bir hikayeye sahip olan kelimenin günümüzde aynı adla yayınlanmaya başlanan dizi sayesinde sıklıkla kullanılması ile karşılaştık. Fars kökenli kelime artık pek çok yarıda bırakma, hayırsızlık yapma durumunda kullanılıyor.

Beka ne demek?

Arapça’dan dilimize girmiş bulunan beka kelimesinin anlamı insanlar tarafından oldukça merak ediliyor. Bugün, beka ne demek ve bu kelimenin kullanım alanları neresidir sorularına cevap arayacağız.

Günümüzde onlarca farklı dilin birbirinden coğrafi vb. sebeplerden ötürü etkileniyor. Diller arası kelimeler kimi zaman küçük kimi zaman büyük değişikliklere uğrayarak yeni bir hal kazanıyor. İngilizce, Farsça, Yunanca, Rusça bizim dilimizin etkilediği ve etkilendiği dillerden bazılarıdır. Özellikle Arapça ise Türkçe’nin en çok kelime alışverişi yaptığı, iletişimde bulunduğu dildir. Binlerce Arapça kökenli kelime artık ana dili Türkçe olan insanlar tarafından benimsenmiş durumda. Aynı şekilde Türkçe’den de Arapça’yı etkileyen sözcükler bulunuyor. Anlattığımız örneğe bağlı kalarak Türkçe’de oldukça sık kullanılan bir kelimenin anlamını açıklayacağız. Arapça’dan kazanmış olduğumuz bekanın anlamı nedir, beka ne demektir?

Siyasette Beka Nedir?

Beka ne demek sorusunun cevabı aslında oldukça basit. Dil içerisinde de sıklıkla kullanılıp karşımıza çıkan bu kelime, anlamı itibariyle de kendine cümlelerde yer buluyor. Türk Dil Kurumu (TDK) gibi sözlükler içerisinde kalıcılık, ölmezlik, sonsuzluk anlamlarına gelen beka sözcüğü, siyasi söylemlerde bile karşımıza çıkıyor. Ülkelerin, devlet, hükümet ve milletlerin bekalarını sürdürebilmeleri noktasında bu kelime politikacılar arasında bile gündem konusu oluyor. Bunun için beka ne demek sorusunun cevabını öğrenip konuya hakim olarak gündemi ve konuşulanları çok daha iyi kavrayabilirsiniz. Hatta ünlü yazar, hikayeci Ömer Seyfettin de bir yazısında bu konu ile ilgili olarak beka kelimesine şu şekilde yer vermiştir: “Memleketin, devletin bekası senin elinde…”

Peki, beka kavramı başka nerelerde karşımıza çıkıyor? Özellikle eski Türk kültüründen gelen ve günümüzde halen kullanılmakta olan Devlet-Ebed-Müddet üçlemesiyle de bir nevi bekaya işaret edildiğini görüyoruz. Sonsuz olan devlettir anlayışı Türk geleneklerinde beka kelimesi ile birlikte bu üçlemenin yanı sıra kullanılmıştır. Yani anlatılmak istenen düşünceyi; devletlerin sonsuz bir güç olduklarını unutmamaları, varlıklarını korumaya yönelik her adımı atmaktan çekinmemeleri gerektiği olarak özetleyebiliriz. Vatanın ve milletin hem iç hem de dıştan gelen tehditlere boyun eğmemesi, bayrağına sahip çıkması da beka kelimesinin ve anlamının getirdiği gerekliliklerden sadece birisidir.

Tasavvufta Beka Ne Demek?

Siyasette ve sosyal yaşamda kendine yer edinen beka kelimesi, aynı zamanda dini alanda da kullanılmıştır. Peki, tasavvufta beka ne demektir, bu kelime neyi ifade etmektedir? Bireyin tüm beşeri hislerini uyandıran vazgeçilmesi nefsinden uzaklaşarak arınması ve tamamen manevi bir ruha bürünmesine tasavvufta beka billah denilir. Alimler tarafından tarikatların varoluşu da bu kavramla birlikte açıklanmaktadır.

Bu yazımızda sizin için beka ne demek sorusunun cevabını açıkladık. Kelimenin sonsuzluk, var olmak, varlığın sürdürülebilir olması anlamlarını taşıdığına değindik. Ayrıca bekanın dilimizde nerelerde, hangi noktalarda kullanıldığını inceledik. Siyasi ve dini perspektiflerden bu kelimenin ifade ettiklerini, taşıdığı önemi, söylemlerdeki kullanılış biçimlerini öğrenmiş olduk.

What ne demek?

İngilizce, günümüzde dünya üzerinde en çok konuşulan dillerden biri olarak ön plana çıkıyor. Bu dilin en popüler kelimelerinden biri olan what ne demek sorusunu cevaplandıracağız.

Tüm dünyada onlarca ülke, ırk, dil ve din bulunuyor. Çoğu ülkede birbirinden farklı diller konuşulsa da evrensel olarak kabul edilmiş ve genele hitap eden diller de mevcuttur. Uluslararası olarak herkes tarafından kabul görüp sosyal hayatta, siyasette, tıpta vb. alanlarda konuşulan bu diller; milyonlarca insan tarafından ana dilin yanı sıra öğreniliyor. İngilizce, Almanca, Çince, Arapça, Rusça belli başlı kategorilerde dünya üzerindeki varlığını ispatlamış dillerdir. Bunlar arasında elbette en popüler ve geniş çapta etki sağlayanı İngilizce’dir. Bugün yazımızda İngilizce öğrenmenin kolay yollarını ve bu dilin en çok merak edilen sorusunu yanıtlayacağız: what ne demek?

What Ne Anlama Gelir?

Pek çok insan okul eğitimlerinden, mezuniyet sonrası gittiği kurslardan İngilizce konuşmayı öğrenir. Bunun yanı sıra çeşitli sebepler dolayısıyla yurt dışına giderek, dil öğrenme uygulamalarını kullanarak, İngilizce bilen kişilerle mektup/mail arkadaşı olarak da İngilizce’yi anlayabilir duruma gelir. İngilizce dilini bilip konuşabilmek, yazabilmek, anlayabilmek insana birçok fayda sağlar. Mesela istediğiniz kıtada bir ülkeye gidin, mutlaka ortak diliniz İngilizce olacaktır. Ya da bu dilde milyonlarca kaynak bulunduğunu düşünürsek, yapacağınız her konudaki araştırma için kolaylıkla kaynak edinebilirsiniz. Ülkenize gelen turistlerle rahatça iletişim kurabilir, onlara yardımcı olabilirsiniz. En trend dizi ve filmleri dijitalde ya da sinemada; alt yazı ya da dublaj olmadan, orjinal şekillerinde keyifle izleyebilirsiniz. Grameri, telaffuzu vb. noktalarda tam olarak bu dile hakim olmayan insanlar da İngilizce’nin en çok kullanılan kelimelerine hakim durumdadır. Türkçe karşılıkları ile birlikte en genel ve kolay İngilizce sözcükler hayatın kimi alanlarında işlerinizi kolaylaştırabilir.

İlkokuldaki derslerde öğretilmeye başlanan ve pek çok kişinin Türkçe karşılığını bildiği bir kelime de What’tır. What ne demek sorusunun cevabı aslında çok basittir. What, İngilizce dilinde ilk olarak ‘ne’ anlamına gelir. Çeşitli cümle yapıları içerisinde, duruma göre neyi, hangi, hangisi, nasıl, ne kadar, neye gibi kelimelerin karşılığı olarak da kullanılır. Bunların dışında ayrıca what ne demek sorusunun cevabına, şaşkınlık ifadesini de ekleyebiliriz. Bazı diyaloglarda ‘What’ denilerek durum karşısında hissedilen şaşkınlık duygusu anlatılmaya çalışılır.

Dil içerisinde oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan what sözcüğü, kendisinden türetilen onlarca kelimenin de kökeni sayılır. what a, what a beauty, what a bind, what a day, what a drag, what a fool, what a grumpy fellow, what a lark, what a moron, what a nerve what sözcüğünden üretilmiş İngilizce kelimelerden sadece bir kısmıdır.

Bu yazımızda sizinle İngilizce’nin neden öğrenilmesi gerektiğini, bu dili hangi yollarla öğrenebileceğinizi, İngilizce’nin en çok kullanılan kelimelerini, bu kelimelerden biri olan what’ın anlamını, what ne demek sorusunun cevabını paylaştık.

Tbt ne demek?

Özellikle sosyal medya kullanan kişilerin hakim olduğu belli başlı kavramlar mevcuttur. Bugün tam olarak anlamı bilinmeyen kavramlardan tbt’yi öğreneceğiz. Tbt ne demek, tbt’nin açılımı nedir?

Gelişen teknoloji ile birlikte internet hayatımızın her alanında kendine yer edindi. Sosyal medya plaformları Instagram, Twitter, YouTube, Facebook gibi sitelerde kişiler gününün birçok saatini geçirir oldu. Hal böyle olunca hayatımıza da bu mecralar sebebiyle yeni kavramlar girmiş oldu. Tbt de tüm Instagram kullanıcılarının yakından takip ettiği bir hashtag yani etiket oldu. Peki, tbt ne demektir? Tbt’nin açılımı ve anlamı nedir?

Tbt’nin Açılımı Nedir?

Sürekli olarak sosyal medya hesaplarını kullanan ya da Instagram’daki akışa ayak uydurmak isteyen biri isen tbt olayına hakim olman gerekiyor. İlk olarak hastag nedir onu bilmelisin. Kelimenin başına # sembolü koyularak oluşturulan hastag yani etiket, aynı konu hakkında atılan fotoğrafları tek bir yerde toplamaya yarar. Tbt de aslında popüler bir Instagram etiketidir. Tbt’nin açılımı ve tam ismi ise Throw Back Thursday’dir. Perşembe günleri eski anılarını hatırlatan bir fotoğraf paylaşmayı gerektiren bu durumda, post altına mutlaka etiket olarak #tbt yazmak gerekiyor. Böylece kişi eskiye olan özlemini, o zamana ait bir kare ile tbt yaparak, perşembe günler yad ediyor. Kullanıcılarına nostalji etkisi yaratan bu akım, tabii ki her Instagram kullanıcısı tarafından bilinmiyor. Ana sayfalarında, takip ettikleri kişilerin paylaşımlarında #tbt yazısını gören bireyler, tbt ne demek sorusunu soruyor. Biz de bu durumda olan kişiler için tbt’nin açılımını ve amacını anlatmak istedik.

Tbt Nasıl Yapılır?

Çok kısa bir süre içerisinde milyonlarca kişi tarafından yapılan tbt uygulaması, özellikle yerli ve yabancı onlarca ünlü ismin katılımıyla çığ gibi büyüdü. Bundan dolayı kendileri de tbt yapmak isteyen kişiler oldu. Kısaca tbt’nin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.

Haftanın her perşembe günü yapabileceğin bu etiket paylaşımı için öncelikle eskilerden bir fotoğraf seçmen gereklidir. Bu fotoğrafı Instagram ana sayfanda post olarak paylaşma için düzenleyebilirsin. Son olarak postu paylaşmadan önce açıklama bölümüne #tbt yazman gerekiyor. Artık fotoğrafını Instagram takipçilerin ile buluşturma zamanı! Eğer kullanıcı hesabın herkese açık ise, etiketlemiş olduğun o fotoğraf dünyadan milyonlarca insanın tbt hashtag’ini kullandığı alanda görünür olur. Büyük ilgi gören tbt yapımı, sadece Instagram’da değil Facebook ve Twitter’da da kullanılır durumdadır.

İlk Tbt Ne Zaman Yapıldı?

İnternet üzerinden takip edilebildiğine göre ilk tbt paylaşımı, 2011 senesinde yapıldı. Nice Kicks adında bir sayfa tarafından perşembe günleri vintage basketbol ayakkabıları paylaşımı yapılmış ve bu postlara Perşembe Gününden Bir Kesit anlamına gelen tbt etiketi konulmuştur. Bu tarz eskiye dönük paylaşımları perşembe haricinde bir günde yapacaksanız, sadece #tb yazmanız yeterli olacaktır.

Bu yazımızda size tbt ne demek sorusunun cevabını, geniş çerçevede bu akımın ilk nasıl başladığını, amacını ve diğer detaylarını aktardık.

Pejmürde ne demek?

Türkçe’de bir sıfat olarak kullanılan pejmürde, yabancı dilden gelme sözcüklerden birisidir. Bu yazımızda pejmürdenin hangi dilden Türkçe’ye girdiğini ve pejmürde ne demek sorusunun cevabını anlatacağız.

İnsanların üzerindeki kıyafetler için eski püskü, yırtık pırtık denilmesi o kombinin pejmürde olduğunu anlatır. Ya da bir kişinin bu tarz kıyafetler içerisinde perişan ve karmaşık görünümde olması da onun pejmürde bir kılığa büründüğünü anlatır. Dilimize Farsça’dan geçen pejmürde, eşyalar içinse rengi bozuk, solmuş anlamlarında karşımıza çıkar.

Pejmürde Kelimesinin Anlamı

Günümüzde çoğu insan cümleler kurarken içerisinde onlarca farklı kelimeye yer verir. Ancak bu kelimelerin hemen hemen hepsinin anlamına vakıf değildir. Kulağa söylenirken hoş gelen ancak ifade ettiği konu hakkında fikrinizin olmadığı sözcükleri internette aratabilirsiniz. İşte pejmürde de sıklıkla iletişimde kullanılan ancak anlamı noktasında kafa karışıklığı yaratan bir kelimedir.

19. yüzyıldan beri dilimizde var olan ve kullanılan pejmürde, Farsça’nın dilimize bir hediyesi. Özellikle edebiyat alanında kendine yer bulan bu kelime, zamanla sokağa inmiş ve insanlar arasında da diyalogların içerisinde yer almış. Tanzimat dönemi yazarlarının eserlerinde rastladığımız pejmürdenin hangi anlamlara geldiğini iyi bilmek gerekiyor. Anlam karmaşası yaşamamak adına pejmür ne demek diye sormanız mümkündür. Üstü başı perişan, eski püskü giyinen, dağınık anlamlarını ifade eden kelime pek çok noktada kullanılabilir durumdadır. Kıyafetler ve üst baş için kullanıldığında alt metninde küçümseme, aşağılama anlamları da bulunan pejmürde, bir de duygusal durum için söylenebilir. Hissiyatın yoğun yaşandığı dönemlerde, kişinin duygusal bir çöküntü içerisinde olup perişan hali de pejmürde kelimesi ile anlatılabilir.

Edebiyatımızda Pejmürde Şiirleri

Tanzimat eserlerinde kullanılarak dilimize yerleşen pejmürde kelimesi, pek çok eserde genel olarak ufak tefek noktalarda yer almıştır. Bunların dışında kimi eserlere de bu sıfatın ismi konulmuştur. Türk Edebiyatı içerisinde ünlü yazarlar Recaizade Mahmut Ekrem ve Suat Bingöl’ün pejmürde adını verdikleri şiirleri bulunmaktadır. Kelimenin ifade ettiği üzücü durumlar, eserlere de yansıtılmıştır.

Türk Siyasetinde Pejmürde

Pejmürde ne demek diye soran kişilerin çoğu siyaset dünyasını yakından takip edenler arasındadır. Bir süre önce İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından bazı belediyeler kayyum atanması ile ilgili yapılan açıklamalar medyaya yansımıştır. Yapılan eleştiriyi haksız bulan ve görevden alınan belediye başkanları ile bir araya gelen İmamoğlu’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise insanların pejmürde kelimesini merak etmesini sağlayan o açıklamayı yapmıştır: ”Buradan söylüyorum, sadece işini yap. O zaman başımızın üzerinde yerin var ama işini yapmanın dışında başka işlerle meşgul olursan pejmürde ederiz. Bu kadar açık ve net” dedi. İşte bu açıklama sonrasında Türk halkının çoğunluğu da İstanbul

Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından söylenen pejmürde kelimesinin anlamını merak etmiştir.

Biz de bugün bu yazımızda size pejmürde ne demek sorusunun cevabını verdik. Ayrıca edebiyatımızdaki ve siyaset gündemindeki etkilerinden de bahsettik.

Vuslat ne demek?

İnsanlar tarafından sıklıkla kullanılan ancak anlamı tam olarak bilinmeyen kelimeler mevcut. Vuslat da bunlardan birisi. Peki, vuslat ne demek? Vuslat kelimesinin anlamı nedir?

Günümüzde dilimize başka coğrafi bölgelerden, dil ailelerinden gelmiş çok sayıda kelime var. Bunların yanı sıra oldukça zengin bir dil olan Türkçe’de içerisinde aynı anlamı ifade eden onlarca kelimeye sahip. Her durumu, olayı, nesneyi ve duyguyu tanımlayabilecek sözcükler ya da sözcük öbekleri mevcut. Vuslat da başka bir dilden bizim kullanım alanımıza girmiş kelimelerden sadece bir tanesi. Bugün, vuslat ne demek, hangi alanlarda neleri ifade etmek için kullanılıyor onu öğreneceğiz.

Vuslat Nedir?

Vuslat ne demek sorusunun cevabı olarak genellikle kavuşma, kavuşmak kelimeleri kullanılır. Bu anlamda kavuşmak, manevi olarak da beşeri olarak da karşımıza çıkar. Kavuşma durumu, sadece insanın insana ulaşmasını ifade etmez. İnsanın manevi yolculuğunu, bu süreç sonunda ulaşacağı değeri de anlatır. Genel anlamıyla vuslat; insanın aklıyla kalbiyle birlikte iyiliğe yönelmesi, ona erişmesidir.

Tasavvufta Vuslat Ne Demek?

Dilimize Arapça’dan girmiş bir sözcük olan vuslat, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından da açıklanmıştır. Kavuşmanın yanı sıra ulaşmak, yetişmek anlamlarına da gelen bu kelime günlük hayatta olduğu gibi tasavvufta da kendisine kullanım alanı buluyor. Sevgiliye kavuşma tanımını manevi olarak değerlendirdiğimiz bu noktada vuslat; kulun Allah’a yani en sevgilisine kavuşmasını anlatıyor. Birey bu yolu düstur edindiği taktirde en sonunda hedefine, vahdete ulaşır. İkilikten tekliğe, yani Allah’a kavuşulur. Burada edineceği düsturda iyiden yana olup kötülükten uzak kalmak, şeytanın vesveselerinden arınmak gereklidir. Tasavvufta vuslat ne demek diyenler için özet geçecek olursak, Allah’a kavuşup onunla birlikte olmak demektir. Buna ulaşmayı başaran tasavvuf ehillerine vasıl denir. Hedefe kavuşan kişi vuslata ermiş yani artık vasıl olmuştur. Vasıllığın yanı sıra talib, mürİd ve salik kademeleri de vuslatın birer parçasıdır. Tasavvufa bu adımları takip ederek arzu edilen kavuşma yaşanılır.

Vuslat dizisi oyuncuları

Vuslat ne demek diye merak eden insanların çoğu, TRT ekranlarında yayınlanmış olan bir diziden etkileniyor. Neredeyse iki yıldır seyirciyle buluşan dizi, 43 hafta boyunca yeni bölümleri ile ekranda oldu. Başrollerinde Kadir Doğulu, Devrim Özkan, Mehmet Özgür, Ümit Kantarcılar, Pelin Uluksar, Baran Bölükbaşı, Serra Pirinç, Gamze Süner Atay, Erdem Akakçe, Özcan Varaylı, Şeyla Halis ve Gözde Kaya gibi isimler yer alıyor. A23 Medya’nın yapımcılığını üstlendiği Vuslat dizisinin senaristliğini ise Betül Yağsağan yapıyor. İzleyicileri vuslat ne demek sorusuna yönelten dizinin konusu ise iyi insan olma yolunda bir adamın gizemli aşk yolculuğu ve vuslata kavuşma macerası anlatılıyor. Dizideki her bir karakterin vuslat yolculuğu İbni Arabi’nin Satranc-ı Urefa oyunu ile ifade ediliyor.

Bu yazımızda size vuslat ne demek sorusunun cevabını, vuslat kelimesinin anlamını, tasavvufta kullanılma amacını, TRT ekranlarda yayınlanan ve Murat Onbul tarafından çekilen Vuslat dizisinin konusunu anlattık.

Mobbing ne demek? Mobbing Yapmanın Cezası Var mı?

Özellikle iş hayatında bulunan kişilerin karşılaştığı üzücü bir duruma mobbing denir. Mobbing ne demek, bu durum nasıl anlaşılır? Mobbingin cezası nedir?

Kadın ya da erkek fark etmeksizin çalışma ortamında, ekibinden ya da patronundan psikolojisini kötü davranışlar sebebiyle bozacak tüm davranışlara mobbing denilir. Kişinin duygusal bir çöküntü içerisine sokulması, küçümseme, yıldırma kısaca ruhsal şiddet uygulanması da mobbing yapılmasına sebebiyet verir. İlk olarak hayatımıza 1984 senesinde giren mobbing kavramı, son yıllarda oldukça sık bir şekilde ana haberlerden gündelik konuşmalarımıza kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Bu sebeple mobbing ne demek sorusunun cevabını vererek yazımıza başlayabiliriz.

Mobbing Nedir?

İsveçli bir bilim insanı olan Dr. Heinz Leymann’ın “İş Hayatında Güvenlik ve Sağlık” adıyla yayınladığı raporunda mobbing kavramı ile tanışıyoruz. Hizmet sektörü, memuriyet, ticaret, sanayi vb. alanlarda çalışanlar arasında belli bir hiyerarşi düzeni bulunur. Zaman zaman kötü niyetli kişiler tarafından aynı düzeyde bulundukları başka bir kişiye ya da alt kademesinde çalışan insanlara ruhsal anlamda kötü hissettirecek davranışlar yapılmaktadır. Çalışma ortamını ve mobbinge maruz kalan kişiyi kötü bir duruma sokan olumsuz davranışlar, zaman zaman büyük sorunları sonuç olarak doğurabilmektedir. Psikolojik saldırı olarak nitelendirebileceğimiz bu konu hakkında tüm ayrıntıları ve mobbing ne demek sorusunun cevabını öğrenerek siz de karşılaşacağınız durumlarda neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Alay edilme, aşağılanma, küçümsenme ya da siz yokmuşsunuz gibi takılınan tavırlar mobbinge birer örnektir. Bu tarz davranışlar sürekli olarak patronunuzdan bile geliyor olsa, mobbinge uğradığınızı kabul etmek zorundasınız. Peki, mobbinge uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Mobbing Yapmanın Cezası Var mı?

Düşey, yatay ve dikey olarak üç kategoriye ayrılan mobbing; uygulanan kişilere bağlı olarak farklı değerlendirilir. Düşey mobbing, üst düzey çalışanın ekibinde çalışan alt kademeye uyguladığı psikolojik saldırıdır. Bu tarz taciz, mobbingin en yaygın çeşidi olarak biliniyor. Dikey mobbinge az rastlasak da astların üstlerine uyguladığı baskı olarak açıklayabiliriz. Yatay mobbing türünde ise kişinin kendisi ile aynı hiyerarşi basamağında yer alan bireylere yaptığı ruhsal baskı görülür. İş hayatının hırsları, yükselme arzusu bu mobbing şekline sebep olmaktadır.

Yukarıda saydığımız durumlardan herhangi birine maruz bırakıldığınızda hakkınızı hukuk yoluyla arayabilirsiniz. Mobbing yapmak Türk Ceza Kanunu’nun 94. maddesince yasalara dahil edilmiştir. Buna göre çalışma ortamında görülen ruhsal baskı sonucunda 3 seneden 12 seneye kadar artarak devam eden bir ceza sistemi mevcuttur. Baskıların cinsel taciz boyutuna taşınmış olması ise ceza süresini 10-15 yıl aralığında belirleyecektir. Karşılaşacağınız her durumda, size uygulanan gerçek bir baskı varsa siz de hakkınızı hukuksal yollardan aramaktan çekinmeyin.

Bu yazımızda size mobbing ne demek sorusunun cevabını verdik. Ayrıca mobbingin ne demek olduğunu, bu durumun sebeplerini, örneklerini, çeşitli durumlara göre derecelendirilmelerini ve yasalarla belirlenen cezalarını anlattık.

Narsist ne demek?

Bireylerin birbirlerine sık sık kullandığı bir kelime olan narsist, pek çok insan tarafından tam anlamıyla bilinmiyor. Bu sebeple narsist ne demek konulu yazımızı okuyarak kelimenin ifade ettiklerini öğrenebilirsiniz.

Narsist ne demek sorusuna ilk olarak vereceğimiz cevap, kişinin kendisine tapacak derecede değer vermesi olacaktır. Elbette bireylerin kendi özdeğerlerinin farkında olması gereklidir. Ancak bu durum, kendine aşık olma derecesinde bir egoya dönüşürse narsistlik olarak adlandırılır ve sorun yaşanır. Genel itibariyle bu yazıda narsist insanların özelliklerinden, narsizmin tedavi edilip edilemeyeceğinden bahsedeceğiz.

Narsist Kişilik Nedir?

Birden farklı anlamlara gelse de kısaca Narsist ne demek sorusuna cevap olarak bireyin hayatın odak noktasına kendisini almasını ve tapma durumunda olmasını söyleyebiliriz. Giderek büyüyen ve tehlikeli bir boyut kazanan narsistlik, bir kişilik bozukluğu haline gelebilir. Ünlü filozof Sigmund Freud da bu psikolojik rahatsızlık olarak adlandırabileceğimiz durumla ilgili açıklama yapmıştır. Narsizmi dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi olarak tanımlayan düşünür; konu hakkında en isabetli noktaya değinen kişi olmuştur.

Türk Dil Kurumu’nun özsever olarak açıklamış olduğu narsist kişilik, kendisinden başka hiç kimsenin istekleriyle ihtiyaçlarıyla ilgilenmez. Tek hayat gerçeği kendisi ve istekleridir. Bu sebeple kimsenin hakkına ve sınırlarına da saygı göstermezler. Emellerine ulaşamadığı zaman kendisini değersiz hisseder, çöküşe geçerler. Duruma göre saldırganlık ya da kendisine veya çevresine zarar vermede görülebilir. Her ortamda en çok konuşulan, görünen ve övülen kişi olmak isterler. Kendilerini beğenmiş olan bu bireyler, çevresindekilere kıskançlık duygusu beslerler. Genel olarak narsist insanların nasıl bir ruh haline sahip olduklarını, narsist ne demektir sorusunun cevabını anlattık. Şimdi de narsist kişilik bozukluğunun tedavisi var mı, varsa nasıl bir yol izlenmelidir gibi konuları inceleyeceğiz.

Narsizm ve Tedavisi

Eski Yunan mitolojisinde yer alan ve kendi yansımasına aşık olan Narcissus’tan günümüze gelen narsistlikte, kişinin kendine olan aşkını anlatabilmek için aynalar sembol olarak kullanılır. Peki, narsist kişilik bozuluğunun bir tedavisi var mı?

Tedavi noktasında zor da olsa gelişmeler kaydedilebilir durumdadır. Bireyin kişiliğinin bir parçası haline getirdiği narsist özellikler, öncelikle kabul etme aşaması ile tedavi edilebilir. Psikiyatristlerin önem vermesi gereken nokta, yapay benlikten asıl benliği bulup çıkarmak ve onun üzerinde çalışmalar yapmaktır. Narsist birey ancak bu yönde bir tedavi ile düzeltilebilir. Ya da belirli aralıklarla psikolojik tedavi amaçlı terapiler alabilir. Asıl benliğin ortaya çıkması bu terapiler sayesinde de başarılabilir. Kişinin özgüvenine kavuşabilmesi, özündeki kişiliği ortaya çıkarabilmesi buna bağlıdır. İlaçla tedavi etme yöntemi ise kesin değildir. Ancak kaygı giderici ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Bu yazımızda genel olarak narsist ne demek sorusundan yola çıkarak bu sözcüğün anlamlarını inceledik. Sonrasında narsist kişilik bozukluğunun özelliklerini ve narsizim tedavisini anlattık.

Exit mobile version