Foobillard başta Linux için tasarlanmış bir OpenGL oyunu olup, gerçekçi fizik yapısı ve dikkate değer görselliği ile bir simülasyonu andırıyor. Karambol, snooker gibi oyun çeşitleri ve yapay zekâ oyuncuyla da epey takdir toplayacağına eminim.
Sırası gelmişken oyun geliştiricilerinin usta bilardo oyuncularından oyunun fiziki yapısı ile ilgili görüşlerini beklediklerini belirtmekte yarar var. Kırmızı-mavi üç boyut desteği ve toplardaki yansımalar dikkate değer özelliklerden bazıları. Kırmızı-mavi renkli özel bir gözlük ile oyundan keyif alacağınız ise tamamen ayrı bir konu.
İstesem de İnternet’e giremediğim bir gece yeniden keşfettiğim bir oyunu sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle birkaç ayar yapmalıyız. Oyunu başlattığımızda “Esc” ile ana menüyü, ardından “options” ile ayarlar menüsünü açıyoruz. Bence sisteminizin kaldırabileceği bütün ayarları sonuna kadar zorlamalısınız.
Oyuna dalıp gitmeden ayarlarımıza devam ediyoruz. Ana menüden “restart game”, ardından “single match” ile oyuncu ayarlarına ulaşıyoruz.
Sırası ile oyuncu ismi, ardından “AI” yapay zekâ ya da “human” insan olarak oyuncu profilini ayarlıyoruz. Bu ayarlarla ıstaka biçimindeki centilmen bir oyun arkadaşımız meydana geliyor.
Oyun kullanımı tam benlik, sadece fareyi kullanabilirsiniz. Farenin sol tuşunu basılı tutarak ve elbette yardımcı çizgiyi de gözeterek vuruş doğrultusunu ayarlayabilirsiniz. Farenizin tekerleğini çevirerek vuruş gücünüzü arttırıp azaltabilirsiniz. Farenizin tekerleğiyle tıkladığınız an top harekete geçiyor. Rakibinizi harika kamera açılarıyla takip edebilmek içinse farenin sol tuşunu basılı tutarak hareket ettirmeniz yeterli.
Istaka topunun yerini değiştirmek isterseniz Shift tuşu basılı tutularak fare yardımıyla, vuruş noktasının yerini değiştirmek isterseniz Shift+sağ fare tuşu ile dilediğiniz ayarları yapabilirsiniz.
Seçtiğiniz oyuna girebilmek için tekrar ana menüye dönüp “resume” yolunu takip etmelisiniz.
Turnuva karşılaşmalarını başlatmak için boşluk tuşuna bastığınızda hızlı birkaç maçtan sonra sizin maçınız başlıyor.
Birkaç özelliği daha açmak gerekirse;
Sol fare tuşu zaten ıstaka topu merkezli görüş açısını değiştiriyordu, sağ fare tuşu ile de ileri geri görüş açınızı değiştirebilirsiniz. Daha fazla görsellik için Ctrl+sağ fare tuşu ile perspektif ayarları yapabilir, R tuşu ile de yansımaları açıp kapatabilirsiniz.
Training modu denen alıştırma oyununda ise Tab tuşu ile ıstaka topunu değiştirebilir, U tuşu ile en son yapılan hareketi geri alabilirsiniz.
“İyi de oyunu hiç oynamadım” diyenlere öncelikle yapay zekâ oyuncuyu takip etmelerini ve aşağıdaki bilgileri gözden geçirmelerini tavsiye ederim.
“8 top” oyunu
Açılışta cebe düşürdüğünüz ilk top grubu ile oyuna devam etmelisiniz. Vuruş esnasında ıstaka topu ilk olarak kendi grubunuzdaki bir topa isabet etmeli ve isabet eden topu cebe düşürmeli ya da banda göndermelisiniz.
Hedef toplarınız bitmeden ıstaka topu ilk olarak siyah topa değerse faul yapmış olursunuz ve vuruş hakkı diğer oyuncuya geçer. Bu durumda diğer oyuncu ıstaka topunun yerini değiştirerek oyuna devam edebilir.
Hedef toplarınız bittiğinde sekiz numaralı siyah topu da cebe soktuğunuzda oyunu kazanırsınız.
Sekiz numaralı topu cebe sokarken faul yaparsanız, hedef toplarınızdan sonuncusu ile birlikte sekiz numaralı topu da cebe sokarsanız, sekiz numaralı topu nizami bir hedef olmadığında cebe sokarsanız ya da art arda üç kez faul yaparsanız oyunu kaybedersiniz.
“9 top” oyunu
Oyunun amacı, açılıştan sonra bir numaralı toptan başlayarak sırayla gitmek ve en son dokuz numaralı topu sokarak oyunu bitirmektir. Buradaki önemli nokta sıradaki topu gördükten sonra başka bir topu sokma hakkı olmasıdır. Örneğin sıra iki numaralı toptayken, oyuncu beyaz topla önce iki numaralı topu görüp daha sonra dokuz numaralı topu sokarak oyunu kazanabilir. Bu durum bütün toplar için geçerlidir.
“Snooker” oyunu
Amaç bütün topları ya da rakibinden daha çok topu kurallara uygun olarak ceplere sokmak ve daha yüksek puan yapmak. Topların puanları: kırmızı-1, sarı-2, yeşil-3, kahverengi-4, mavi-5, pembe-6, siyah-7.
Oyun kuralları biraz karışık, açıkçası yapay zekâ rakibimizi takip ederek öğrenmekte fayda var.
“Karambol” oyunu
Istakayla vuruş yaptığımız topun bantlardan gelmesi gerekmeksizin diğer toplara değmesi ile sayı alınıyor. Eğer bilgisayara karşı oynuyorsak Amerikan seri denen bir durumda (üç topun bandın hemen yanında bir araya gelmesi) ardı ardına alınabilecek sayılarla keyifli oyun oynanabileceğini söyleyebilirim.
ateş ve su oynamak için tıklayın
ateş ve su-2 oynamak için tıklayın
ateş ve su-3 oynamak için tıklayın