Ne günlerdi, lise zamanlarında hafta sonları arkadaşlarla beraber buluşup internet kafede Quake3 Arena oynardık. Half life çıkardı, ikincisi çıkardı, Unreal Tournament adından söz ettirirdi, Counter Strike fırtınası başlardı biz yine klasiğimizi devam ettirirdik. İlle de Quake 3 Arena! Zaman geçtikçe diğer FPS oyunlarına göre oyun motorunun zayıf kaldığını hissede hissede Quake 3 Arena oynamaktan apayrı bir haz alırdık. Gerçek olmayan, insandışı karakterler, hayali arenalar, garip garip silahlar varken neden daha gerçekçi bir oyun motoruna ihtiyaç duyalım? Belki tasarımlar, karakterler pek çizgifilmsi görünüyor olabilirdi; ama -olmayan- manzarayı, düşmanlarımızın yüzlerini izleyecek değildik ya! Öncelikli amacımız daha fazla düşman öldürmekti.
Gün geldi, Quake yapımcıları oyunun kaynak kodunu açmaya karar verdiler. Bu, açık kaynak kod taraftarları için mükemmel bir gelişme olmuştu ve bu gelişme sayesinde birçok açık kaynak kodlu oyun yapıldı. Tremulous her ne kadar buna en güzel örnek olarak bahsedilse de, Quake 3 Arena tutkunları seçimini Open Arena’dan yana yapacaklar, eminim.”
…Ve oyunumuz güncellendi! Pardus 2007.2Caracal Caracal‘ın oyunseverlere olan belki de en büyük sürprizi de budur. Amacımız kısıtlı vaktimizi değerlendirmekti; fakat şimdi yerimizden kalkamıyoruz! Önce sürüm notlarını inceleyelim.
OYUNDAKİ YENİLİKLER
- 0.6.0 sürümüyle gelen sanal oyuncu desteği (bot), 0.7.0 sürümünde daha geliştirildi. Artık daha da akıllandılar.
- Eğilmek, zıplamak gibi hareketler ve sesler artık daha gerçekçi, kaliteli.
- Grafiklerde de ciddi gelişmeler fark ediliyor. Eksik olan menü tuşları tamamlanmış.
- Harita sayısı 26’ya, oyuncu karakter sayısı da 14’e yükseldi (En büyük gelişme de bu).
Yukarıda saydıklarım gelişmeler dışında birkaç ufak tefek gelişme de var.
OYUN AYARLARI
Önce oyuncumuzun ismini belirleyelim. Kişiselleştirmeler ile ilgili tüm ayarlarıSETUPmenüsünden yapacaksınız.SETUPmenüsündenPLAYER‘i seçip ilk olarak oyuncunuzun ismini belirleyin (NAME).HANDICAPsizin oyuna ilk başlarken ki sağlık seviyenizi gösteriyor.EFECTSoyundaki efektlerin renklerini belirlemek için, burayı es geçebilirsiniz, göze batan bir değişiklik olmuyor.
Evet,PLAYERbölümündeki ayarlardan en önemlisi karakter seçimi. Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, sağ alt taraftaki“Model”butonuna tıklayın. Açılan menüde diğer karakter ve karakter renklerini görmek için menünün altındaki ok tuşlarını kullanın.
PLAYERSETTINGSayarlarınız bitti. ŞimdiSETUP‘tanCONTROLS‘a gelin. Burada bence önemli iki ayar var. Birincisi“MouseSpeed”(Fare hızınızı mutlaka kendinize göre ayarlayın. Fare hızının ne demek olduğunu bilmeyenler, hani oyunun konsolunda “sensitivity” komutuyla bir ayar yapardık ya). Fare hızını ayarladıktan sonra“ZoomView”‘i de kendinize göre ayarlamanızı tavsiye ederim. ben“CTRL”kullanıyorum. Uzaktaki düşmanlarınızı öldürebilmeniz için ciddi kolaylık sağlıyor.
Ve şimdi deSETUPSYSTEMayarlarımızı yapılandıralım. Open Arena yüksek sistem gereksinimi olmayan bir oyun olduğu için, ayarlarınızı olabildiğince yüksek tutabilirsiniz, yeter ki oyun takılmasın :-). Unutmayın, bu ayarlar oyunun daha kaliteli görünmesi için değil, düşmanınızı daha iyi görebilmeniz ve seçebilmeniz için! ilk olarak grafik ayarlarından ekran çözünürlüğünü ve derinliğini (depth) artırmak bence iyi fikir. Daha sonraDISPLAYbölümünden ekran parlaklığını biraz artırmanızı tavsiye ederim, arenalar biraz karanlık kalıyor. Eğer oyun seslerinin sizin adrenalin salgılamanıza yardımcı olacağını düşünüyorsanızSOUNDsekmesinden sesleri arttırabilirsiniz. Ama benim tercihim sadece efekt seslerini açmak ve oyuna girmeden önce Amarok’tan Dream Theater’in Systematic Chaos albümünü dinlemek 😀 Hraah!
SETUPSYSTEMayarlarımızdan en sonuncusuNETWORK. İnternet bağlantınızı da doğru tanımladıktan sonra, son olarakSETUP > GAME OPTIONS‘a bakacağız. Merak etmeyin, son bir ayar kaldı:Crosshair. Hedef göstergenizin resmini buradan seçiyorsunuz. Bunu da ayarladıktan sonra, oyun ana menüsündenSINGLEPLAYER(tek kişilik) veyaMULTIPLAYER(internet üzerinden) seçerek artık oyuna sağlam temellerle giriş yapabilirsiniz.
ÇATIŞMA TÜRLERİ
Oyunumuzun güncellenmesiyle artan harita sayısı, artık bilgisayar başında daha fazla vakit geçirmemize neden olacak. Bazı haritaların kilitli olduğunu göreceksiniz. Bu haritalarda oynamak için kilitli olmayan haritalarda başarı elde etmek gerekiyor öncelikle. Herhangi bir arenada, 20 kişiyi (bu rakam değişebilir) ilk öldüren birinci olur ve böylece diğer haritaların kilidini açarsınız. Her şey de bedavaya olmasın canım!
Bu oyun sadece düşmanları öldürmekten mi ibaret. Elbette değil! Çatışma türlerine göz atmanızı tavsiye ederim. Çatışma türleriniSINGLEPLAYER‘danSKIRMISH‘e tıklayarak seçebilirsiniz. Son olarak çatışma türlerini anlattıktan sonra incelememi bitiriyorum:
- Free for all:Bildiğiniz çatışma türü 🙂 Öldür, öldür, öldür. Sadece öldür!
- Team deathmatch:İki takımın birbirine girdiği çatışma türü. Takım arkadaşlarınızı, üstlerindeki açık yeşil dönen işaretten anlayabilirsiniz.
- Tournament:Bir arenada bir düşmanla düelloya giriyorsunuz.
- Capture the flag:Bayrak kapmaca! Benim en sevdiğim çatışma türü. Düşmanınızın bayrağını kaptıktan sonra kendi bayrağınızın üzerine geliyorsunuz. Fakat bayrağınız yerinde değilse, önce kendi bayrağınızı sahiplenmeniz gerekli.
Benim oynamaktan vazgeçemediğim çatışma türü, bayrak kapmaca. Hele düşman sayısını sonuna kadar artırıp, takım arkadaşlarınızın sayısını azalttığınız zaman daha bir heyecanlı oluyor! Unutmayın, çatışma türünü seçtikten sonraki ekranda oyuncu sayısını ve karakterleri kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Karakter olarak kızı (Major) ayarlayın! Onları eğilirken vurmak biraz yetenek istiyor 😉 Hepinize iyi eğlenceler.