Özgür Bilgi Kanalı

Günlük koşuşturmanın içerisinde okul, iş derken arada kaybolduğunuzu, artık Pardus’u sadece çalışma amaçlı kullandığınızı mı fark ettiniz? “Evet” dediğinizi duyar gibiyim. Artık buna dur demenin vakti geldi. Hemen şimdi paket yöneticinizi açın ve Pardus’un tam size göre geniş oyun yelpazesinden bir oyun seçin. Elbette, herkesin oyun tercihleri farklı.

Eğer “Ben simülasyon seviyorum ve kendi şehrimi kendim kurmak istiyorum.” diyorsanız, OpenCity tam size göre. Oyunu kurduktan sonra Pardus menüsünden Programlar->Oyunlar yoluyla ulaşabilirsiniz. OpenCity ilk bakışta biraz karışık bir oyun olarak gözükse de, alışma evrelerinden sonra tadına varacağınızdan ve tutkunu olacağınızdan eminim.

Genel kullanım

Oyunu ilk açtığınızda karşınıza yeşil büyük bir alan geliyor. Altında ise sırasıyla mevcut paranız, nüfusunuz ve tarih yer alıyor. Bina, yol ve benzeri yapıları inşa etmek için kullanılan ve sağ tıklamayla kolayca ulaşılabilen bir menü var. Ana menü sayabilecek bu menüde inşa edilecek ev, fabrika, yol gibi yapılara ait seçeneklere ulaşıp, oyunun genelini bu menü sayesinde yönetiyoruz. Haydi şehrimizi kurmaya başlayalım.

Yol inşaatı

Her şeyden önce temel olarak yolları yapmanız ve şehrinizin nasıl bir yapıya sahip olacağını planlamanız gerekiyor. Başlamak için sağ tıklayarak menüyü açıp yol simgesine tıklayın. Daha sonra tıklayıp sürüklemek suretiyle yolları kurmaya başlayabilirsiniz. Ancak uyarmalıyım ki; oyuna ilk başladığınızda şehrinizi küçük bir şehir olarak düşünün, çünkü elinizde kısıtlı bir miktarda para olacak.

Bölgelere Ayırma

Bu oyun sayesinde şehir kurup geliştirmenin hiç kolay olmadığını öğreneceğiz. Bu tür oyunlarda oyuncu kafasında bir plan çizer ve ona göre ilerler. OpenCity bu planlama kısmına yardımcı olmak için büyük bir yardımcı sistem sunuyor. Bilmemiz gereken bir diğer temel değer de bölgeler. Üç adet farklı bölge tipi var;

  • Yeşil: Yerleşim bölgesi
  • Mavi: Ticari bölge
  • Sarı: Endüstriyel bölge

Bölge menüsüne ulaşmak için ana menüdeki yeşil renkteki eve tıklamamız yeterli. Bölge menüsünde üç bölgeye ait seçenekler ve ana menüye dönüş düğmesi bulunuyor. Küçük bir ipucu olarak; başlangıçta yerleşkeleri ve ticari bölgeleri eşit, endüstri bölgelerini biraz daha büyük alanlar olarak seçin. Yukarıda basit bir yerleşim plan örneği var.

Elektrik sağlama

Şehrinizi hayata geçirmek için gereken bir diğer işlem ise şehre elektrik sağlamak. İki adet elektrik kaynağı mevcut; Nükleer bir reaktör ve kömür santrali. Ana menüden sarı düğmeye tıkladığınızda üç adet düğme görüyorsunuz. Santraller haricinde elektrik direği seçeneği de mevcut. Ne yazık ki bu santraller her yere kurulmuyor. Eğer altında kırmızı bir alan oluşuyorsa o bölge santral için uygun değil anlamına geliyor. Altında yeşil renk oluşturan uygun bir bölge bulmanız gerekiyor.

Bu santrallerden de elektrik taşımak tabii ki elektrik direklerinin işi. Eğer kurduğunuz endüstriyel alanla santraller arasındaki iletişimi direkler sayesinde sağlarsınız bütün şehrinize elektrik verilmiş oluyor. Her bölgeye ayrıca elektrik götürmenize gerek yok. Buradaki ipucu da şu; elektrik direkleri yolların üzerinden geçemiyor, bu nedenle iyi bir planlama yapmalısınız.

Durum Paneli

Alt panelde bölge planlamanıza göre şehir hakkında çeşitli bilgiler olduğunu göreceksiniz. Buradaki dört çubuk şehrin soldan sağa yerleşim, ticari, endüstri ve güç seviyelerini gösteriyor. Onun yanında sırasıyla Oynat / Durdur düğmesi ve menüden en son bastığınız seçenek bulunuyor. Yukarda da bahsettiğim gibi daha sonra para, nüfus ve tarih geliyor. Seviye çubukları şehirdeki gelişme oranı hakkında bazı fikirler veriyor. İyi bir şehir için hepsini aynı seviyede tutmak önemli. En sağdaki pembe çubuk ise güç seviyesini gösteriyor. Şehir ne kadar güce gereksinim duyuyorsa, seviye o kadar düşüyor. Eğer bu değer sıfıra ulaşırsa şehre elektrik verilemiyor ve yeni bir santral kurmanın zamanının geldiğini anlıyoruz.

Para, Para, Para !

Oyundaki en temel değer para. Peki, OpenCity de bir şehri kurarken dikkat etmemiz gereken en önemli unsur olan para nasıl kazanılıyor? Pek çok gideriniz olmasına rağmen oyundaki temel para vergilerden geliyor. Her ayın sonunda hesaplanan vergiler yıllık olarak hesabınıza yatıyor. Bu yüzden tarih kutusunu iyi takip etmeyi unutmayın. Oyunun başlangıcında para saklamak akıllıca olabilir çünkü zaman geçtikçe elinizde olan parayı ne kadar çok harcarsanız, o kadar çok kazanacaksınız.

OpenCity
Oczen’ler

“OpenCity” ve “citizen”in birleşmesinden gelen bu kelime OpenCity sakinlerine verilen takma isim. Tahmin edebileceğiniz gibi ne kadar “oczen” olursa şehir o kadar büyüyor ve gelişiyor.

Çıkış menüsü

Son olarak bilmemiz gereken bir başka menü de çıkış menüsü. ‘Esc’ tuşuna bastığımızda karşınıza gelecek bu menüde oyuna en baştan başlamak için “Yeni Oyun” seçeneği, “Kaydet ve Yükle” seçeneği ile “Oyundan Çıkış” seçeneği mevcut. Eğer şehrinizi kaybetmek istemiyorsanız, kaydetmeyi unutmayın.

Farklı bir oyun zevkine alternatif olan OpenCity, oyuncuyu kendisine bağlayabilecek türden bir oyun. Bu tarz oyunlardan hoşlanan Pardus kullanıcıları bu oyunu denediklerinde eminim memnun kalacaklar. Benden ufak bir uyarı; OpenCity oynarken günlük yaşamınızı aksatmayın!

Herkese iyi oyunlar, Pardus dolu günler…

ateş ve su oynamak için tıklayın

ateş ve su-2 oynamak için tıklayın

ateş ve su-3 oynamak için tıklayın

ateş ve su-4 oynamak için tıklayın

ateş ve su-5 oynamak için tıklayın


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.