Her şey aslında Quake II için geliştirilenGloomile başladı. Ardından Half-Life için geliştirilenNatural Selection, Gloom’dan çok daha gelişmiş bir modifikasyon olarak karşımıza çıktı. Tremulous için de, insanların ve yaratıkların birbiriyle olan mücadelesini konu alan bu iki modifikasyonun Quake III: Arena sürümü diyebiliriz.
Quake camiası içerisinde Tremulous adı ilk defa 2004 senesinin son aylarında duyuldu. Oyunumuz o zamanlar sadece Quake III: Arena için basit bir modifikasyondu. Ardından, 2005 senesinde, id Software’ın kurucularından John Carmack, “id Tech 3” olarak adlandırılan ve Quake III: Arena için geliştirilen grafik motorununGNU Genel Kamu Lisansı(GPLv2) altında dağıtılacağını duyurdu. Bu, Quake III: Arena için hazırlanan tüm modifikasyonlar için bağımsızlık demekti. O tarihten bu yana oldukça gelişim gösteren ve bir çok hatasından arınan Tremulous, artık Quake III: Arena’ya gereksinim duymayan ve hem Windows hem de Linux için sürümleri bulunan ve her iki platformda oyunu oynayan oyuncuların aynı sunucularda karşılıklı oynayabildikleri bir oyun. Lafı daha da uzatmadan, oyunun gelişim sürecini de bir tarafa bırakıp, artık içeriği hakkında konuşmaya başlayalım derim.
Tremulous Nedir?
Tremulous için, içinde taktik (strateji) unsurları barındıran bir FPS (First Person Shooter) diyebiliriz. Oyunda iki oynanabilir ırk bulunmakta; Humans (çok sayıda donanım taşıyan insanlar) ve Aliens (evrim geçirebilen yaratıklar). Her iki ırkın teknolojileri ve görünüşleri farklı olsa da aslında ortak bir amaçları var; öncelikli olarak kendi üssünü ayakta tutabilmek ve geliştirmek, ardından da karşı tarafın üssünü yerle bir etmek. Oyunda hangi ırkı seçerseniz seçin, üssünüzü genişletebilmeniz mümkün. Örneğin az önceki çarpışmadan sağ çıkan ve sağlığı iyi olmayan bir oyuncuyu iyileştirebilecek bir birimden tutun da, o çarpışmada takım arkadaşı kadar şanslı olamayan bir oyuncuyu tekrardan diriltecek birime kadar veya az önce iki Dragoon’u yere seren oyuncunun elde ettiği kredilerle kendine Pulse Rifle ve gıcır gıcır bir Battlesuit almasına yarayan birime kadar birçok birim mevcut.
Oyunun Gelişimi
Oyuna başladığınız anda bütün silahlara ve teknolojiye erişemiyoruz. Oyunda “Stage” olarak adlandırılan üç seviye ve bunlar her iki tarafın oyuncularının birbirlerini öldürmesiyle atlanabilen seviyeler. İlk seviyede olabilecek en kısıtlı imkânlarla karşı tarafla çarpışıyorsunuz. İkinci seviyede insanlar Pulse Rifle, Grenade, Helmet, Jet Pack gibi güzelliklerle karşılaşıyorken yaratıklarsa evrim geçirerek Advanced Basilisk’e ya da Advanced Basilisk’e dönüşebiliyorlar. Son seviyede ise insanlar Flamethrower, Lucifer Cannon ve Battlesuit’e kavuşurken yaratıklar da Advanced Dragoon ve Tyrant’a dönüşebiliyorlar.
Oyuna yeni başlayanların ilk olarak tercih edecekleri tarafın “Humans” olduğunu düşünerek, öncelikle Humans’ı ve özelliklerini anlatmayı tercih ediyorum. Askerlerin görünüşleri birbirine benzer ve onları birbirlerinden ayıran fark ise kullandıkları teçhizattır. Her taktik oyununda üssünüzü ayakta tutan bir karakter olduğu gibi, Tremulous’ta da bu rolü oynayan oyuncuların ellerine Advanced Construction Kit (Gelişmiş İnşa Takımı) tutuşturulur, yaratıkların kafasını ezmek isteyenlerin eline ise Rifle (Tüfek) verilir. Bina inşa etmekten canı sıkılan ya da yaratıkları ezmeyi umarken yaratıklarca ezilen bir oyuncu, dilediği vakit Armoury’nin (cephane alıp bıraktığınız birim) yanında geçerken dilediklerini alabilirler. Şimdi ise detaylıca bir inceleyelim.
İnsan Yapıları:
Reactor (Reaktör):İnsanların üslerini ayakta tutabilmeleri için öncelikle bu binanın kesinlikle yok olmaması lazım. Bu binadan sadece bir tane inşa edilebiliyor. Yaratıkların amacı bu binayı yok etmek ve sizi saf dışı bırakmak. Bu durumda üssünüzü savunmak durumunda kalıyorsunuz ki, çoğu haritada üssünüze giriş yapılabilecek birden fazla nokta olduğundan iyi bir savunma taktiği kurmanız ve savunma yapıları inşa etmeniz gerekiyor.
Machine Gun Turret (Mini Taretler):Bu ufak taretlerden üssümüze oldukça sık inşa etmemiz gerekebilir. Zira en temel savunma yapılarımız olsa da iki Tyrant’a karşı bir tanesi pek bir dayanıksız kalıyor.
Tesla Generator:Yaratık kızartıcı! Yüksek bir akım ile yaratıkları kızartmaya yarayan bu cihaz, Tesla Coil’in insan boyuna küçültülmüş hali olarak da tarif edilebilir.
Telenode:Bir yaratık tarafından harcanmamızın ardından dirilmemizi (yani “spawn” olmamızı) sağlayan yapı.
Defense Computer (Savunma Bilgisayarı):Machine Gun Turret’lar ve Tesla Generator’ların inşa edilebilmesi ve etkinleşmesi için gereken bir yapı.
Repeater:Bu minik cihazlar ise Reactor’den uzak noktalara bir yapı inşa edeceğimiz vakit bize gerekli enerjiyi sağlayan ufak yapılar.
Armory (Cephanelik):Gerek bina inşa etmemize yarayan araç gereçleri, gerekse böcekleri yok etmemiz için gereken her türlü cephaneyi ve zırhı edinebiliriz.
Silahlar:
Hazır bahsetmişken, cephaneliğe bir göz atmakta fayda var. Silahların isimlerinin yanında satın alabilmeniz için ne kadar krediye ihtiyaç duyacağınız ve kaçıncı Stage’lerde çıktığı yazılı.
Construction Kit (Ücretsiz / Stage 1):İnsanların yapı inşa etmesine yarayan araçtır. Bu araç ile yeni yapılar inşa edebilir, hasar almış yapıları tamir edebilir ya da zaten inşa edilmiş bir yapıyı kaldırabilirsiniz. Aynı anda hem Construction Kit hem de silah taşıyamazsınız ancak Amoury’e gidip bu silahı satabilir ve yerine bir silah alabilirsiniz.
Advanced Construction Kit (Ücretsiz / Stage 2):Bu araç ile inşa edebileceğiniz yapı seçenekleri artar.
Blaster (Ücretsiz / Stage 1):İnsanlarda her oyuncuya standart olarak sunulan bir silah. Cephane kullanmaz ve zayıf bir ateş gücü vardır.
Rifle (Ücretsiz / Stage 1):İnsanların bir diğer standart saldırı silahı. Hedefini tutturmakta pek zorlanmayacağınız her şarjörde 30 mermi ve 6 şarjör kullanabileceğiniz bir silah.
Pain Saw (100 Kredi / Stage 1):İnsanlardaki uzun menzilli bütün silahlar arasında yakın çatışmalar için kullanılabilecek bir silah. Cephane derdi yok, karşınızdakini kızartma yapabilecek güzel bir testere.
Shotgun (150 Kredi / Stage 1):İşte her FPS’nin şaşmaz silahı pompalı tüfek! Tek şarjöre sekiz mermi alabiliyoruz ve yanımızda sadece üç şarjör alabiliyoruz. Özellikle yakın çarpışmalarda oldukça etkili.
Las Gun (250 Kredi / Stage 1):Rifle’a benzer ama ondan kesinlikle daha güçlü ancak daha yavaş bir silah. Mermi kullanmadığı için enerjisi azaldığında Reactor’den veya Repeater’lardan enerjisini doldurabilirsiniz.
Chaingun (400 Kredi / Stage 1):Karşınızdakine ağır hasar veren ama nişan almakta zorlanabileceğiniz, Battlesuit (birazdan bahsedeceğim!) giymediğiniz sürece geri tepmesiyle sadece duvarları vurabileceğiniz, özellikle Tyrant’lara karşı oldukça etkili bir silah.
Pulse Rifle (400 Kredi / Stage 2):Oldukaç etkili bir lazer silahı. Las Gun gibi Reactor’den veya Repeater’lardan şarj edebilirsiniz.
Grenade (200 Kredi / Stage 2):El bombası, özellikle karşı tarafın üssüne atmak veya kalabalık bir çarpışmada ortaya atmak oldukça eğlenceli. Dikkat edin, kendi takım arkadaşlarınız da parçalara ayrılmasın.
Flamethrower (450 Kredi / Stage 3):Karşınıza çıkan herkesi kızartabileceğiniz, dikkatsiz davranırsanız kendinizi de kızartabileceğiniz bir silah.
Lucifer Cannon (600 Kredi / Stage 3):Oldukça etkili olan bu silah enerji topları atıyor ve bu gücünün yanında ne yazık ki oldukça hantal.
Zırhlar:
Light Armour (70 Kredi / Stage 1):Gövdenizin ve bacaklarınızın üstüne giydiğiniz hafif zırh.
Helmet (90 Kredi / Stage 2):Başlık. Aynı zamanda dost ve düşman birimlerinin konumlarını gösterir.
Battery Pack (100 Kredi / Stage 1):Cephane kapasitenizi attırmaya yarar. Jet Pack ile beraber kullanılamaz.
Jet Pack (120 Kredi / Stage 2):Hareket kabiliyeti düşük ama harita sınırları boyunca uçmanıza yarayan faydalı bir araç.
Battlesuit (400 Kredi / Stage 3):İnsanların giyinip kuşanabileceği en iyi zırh. Koruma seviyesi oldukça yüksek olan bu zırhı kuşandığınızda, ne yazık ki diğer zırh parçalarını kullanamıyorsunuz.
Şimdi de biraz Aliens’dan bahsedelim. Humans’ın teknolojilerinden oldukça farklı bir teknolojiye sahipler. Bu yaratıkların saldırı şekilleri, evrim geçirip dönüştükleri yaratığa göre değişiklik gösteriyor. Yapılarının hepsi organik olan bu yaratıkların üslerini ayakta tutan sınıf ise Granger ve Advanced Granger. Bazı yaratıklar oldukça yükseğe zıplayabilirken, bazıları da duvarlara tırmanabiliyor. Ama en korkutucu olan yaratık kesinlikle boyutlarıyla beraber Tyrant! Overmind olduğu sürece güvenli her noktada evrim geçirebilirler.
Yaratıkların Yapıları:
Overmind:Yaratıklarımız için de en önemli olan yapı. Sadece bir tane üretilebiliyor. Yok olması halinde tüm yaratıklar yenilmiş kabul ediliyor.
Acide Tube:Üssümüzü savunmamız için bunlardan oldukça sık yapmamız gerekir. Düşman birim yaklaştığında zehirli bir sıvı salgılayan bu yapı, aynı zamanda yok edildikten iki saniye sonra patlayarak yakınlarındaki düşman birimlere de zarar veriyor.
Egg (Yumurta):ölümümüzün ardından yeniden doğduğumuz ve oyuna dahil olduğumuz yapı.
Barricade:Dar alanlara koyulması halinde insanları sinirden kudurtacak, saç baş yoldurtacak bir yapı. İnsanlara engel olmakla kalmıyor, onların görüş alanlarını kısmen de olsa kapatıyor.
Booster:Bu yapıya dokunan herhangi bir yaratık, sınırlı bir süre için dokunduğu veya saldırdığı tüm düşman birimlerini aynı zamanda zehirleyebiliyor ve zehirlenen düşmanın canı bir süre için sürekli düşüyor.
Hive:Yüzlerce böcekçiğe ev sahipliği yapar ve bir insan yaklaştığında bu küçük yaratıklar insanlara saldırır.
Yaratık Türleri:
Daha önceden de bahsettiğim gibi, insanlar değişik silah ve zırhlarla daha da güçlü birer asker oluyorken, yaratıklarda daha da güçlenmenin yolu evrim geçirmek ve bir üst sınıfa yükselmek. Her sınıfın kendine ait avantajları mevcut. Sınıfların isimlerinin yanında gereken evrim puanı (E.P.) ve kaçıncı Stage’lerde geçilebildiği yazılı.
Granger (0 E.P. / Stage 1):Yaratıklarda yapıları oluşturan sınıf.
Advanced Granger (0 E.P. / Stage 1):Daha gelmişmiş olan bu sınıf, aynı zamanda eski yapıları yenileyebiliyor ve duvarlara tırmanabiliyor. Böylece Acide Tube, Egg ve Hive gibi yapıları tavana da yapabiliyor.
Dretch (0 E.P. / Stage 1):En basit saldırı sınıfı. Duvarlardan tırmanabilir ve düşmana hasar vermesi için dokunması yeterlidir. Düşmanınızın sürekli kafasına zıplamak ve duvarlara tırmanıp kaçmak, acemi bir askeri çıldırtırken sizi eğlendirecektir.
Basilisk (1 E.P. / Stage 1):İnsanlarla yakın temasa geçtiğinde onların hareket kabiliyetini engeller. Eğer saldırdığınız düşman Battlesuit kullanmıyorsa bir süre bunun etkisinde kalacaktır. Bu sınıf aynı zamanda duvarlara da tırmanabilmekte.
Advanced Basilisk (2 E.P. / Stage 2):Basilisk’in yeteneklerine ek olarak zehirli gaz salgılayan bu yaratık, düşmanı Battlesuit kullanmadığı sürece zehirleyebilir ve düşmanın sağlığını kısa bir boyunca düşürebilir.
Marauder (2 E.P. / Stage 1):Duvarlardan yüksek mesafeli sıçrayışlar yaparak düşmanın kafasına binebilen ve anında kaçabilen bir sınıf.
Advanced Marauder (3 E.P. / Stage 2):Marauder’ın yeteneklerine ek olarak şimşek saldırısı yapabilir. Oldukça etkili bir saldırı yöntemidir.
Dragoon (3 E.P. / Stage 1):Düşmanını ısırarak yaralayan bu sınıf, aynı zamanda mürekkebe benzer bir sıvıyla da saldırabilir ve düşmanını zehirleyebilir.
Advanced Dragoon (3 E.P. / Stage 1):Dargoon’un yeteneklerine ek olarak “Shoot Barb” saldırısına sahiptir.
Tyrant (5 E.P. / Stage 3):Yaratıkların en üst saldırı sınıfıdır.Düşmanlarını pençeleriyle parçalayan bu sınıf, aynı zamanda düşmanlarının üstünden geçerek onları çiğneyebilmekte. Tyrant’lar birbirlerine yakın durdukları sürece normalden daha hızlı bir biçimde iyileşirler.
Oyun, her iki taraf için de kesinlikle bir takım oyunu. Birbirinden farklı iki tarafın olduğu ve birçok FPS’den farklı bir oyun. Tremulous’u sisteminize nasıl kurulacağına gelince, Paket Yöneticisi’ni açmanız ve oyunlar sekmesine bir göz atmamız yeterli olacaktır. Eğer daha fazla harita indirmek isterseniz, bu adrese göz atmanızı tavsiye ederim. Oyunu internetten düşük ping değerleriyle oynanabileceğiniz bir çok sunucu mevcut.
Henüz bir Türkiye sunucusu yok, ancak ilgi görmesi halinde birilerinin açacağından eminim. Natural Selection’ı iki yıl boyunca sıkılmadan oynadıktan sonra açık kaynak bir alternatifiyle karşılaşınca (üstelik çok da iyi bir alternatif olunca), bu oyunu da bırakamaz oldum. Her gün en az yarım saatimi verdiğim bu oyunu FPS oyuncularının denemesini kesinlikle tavsiye ediyorum.
Herkese iyi oyunlar…
ateş ve su oynamak için tıklayın
ateş ve su-2 oynamak için tıklayın
ateş ve su-3 oynamak için tıklayın