Özgür Bilgi Kanalı

Genellikle boş arazilerde, yol kenarlarında, bol otlu ve kayalı topraklarda kendi kendine yetişen bu bitki en az iki yıl olmak üzere, genellikle dört yıla kadar yaşayan bir bitkidir.

Gelelim kullanımı ve tüketimine,

Acı pelin bitkisi nasıl tüketilir?

Bitkisel ilaç tedavilerinde taze ya da kuru olarak kullanılabildiği gibi, şurup olarak da tüketilebilir.

Acı pelin bitkisi nasıl toplanır?

Acı pelin bitkisinin mineral ve vitamin bakımından zengin olan bölgeleri özellikle çiçekli ve yapraklı olan dallarıdır.
Temmuz ve ağustos ayları arasında, yaprakları tam açmamış olanlarını, temiz bölgelerden toplarsanız en iyi sonucu elde edersiniz. Ortalama bir demet kadar topladıktan sonra ip ile sarmalı, ardından gölgede kurutmalı ve kuruduktan sonra da hava almayan cam kavanozlarda saklamalısınız.
Acı pelin bitkisi tamamen kuruduktan sonra kullanacağınız kadarını öğütüp toz haline getirin, kaynar suya atın ve en son da balla tatlandırarak tüketin.

Acı pelin bitkisi nasıl hazırlanır?

İlk olarak bir litre kaynar su içerisine on gram acı pelin otu atın ve bir süre kaynatın. Ardından yirmi dakika demlendirdikten sonra bir süzgeç yardımıyla süzün.
Günde isteğinize göre iki ya da üç bardak içebilirsiniz.

Acı pelin bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir?

Acı pelin bitkisi en çok iştahsızlığa, sindirim güçlüğüne ve safra kesesi hastalıklarına fayda sağlar. Sahip olduğu acımsı lezzetiyle iştahı arttırdığı gibi, içerisinde bulunan mineraller ile de sindirimi zor olan besinlerin hazmedilmesini büyük ölçüde kolaylaştırır.
Acı pelin bitkisini iştahınızı açması için kullanmak istiyorsanız yemeklerden önce tüketmeli, sindirimi kolaylaştırması ve hızlandırması için kullanmak istiyorsanız da yemeklerden sonra bir bardak acı pelin otu çayı tüketmelisiniz. Daha fazla etki göstermesini istiyorsanız nane ile de karıştırabilirsiniz, fakat böylelikle acılığı da artacaktır.

o Acı pelin otu yan fayda olarak bağırsak gazlarını da giderir ve temizlenmesine yardımcı olur.
o Romatizma – eklem hastalıklarına ve kas titremesini engeller.
o Reflü – mide yanmasında, mide ekşimesinde ve diğer mide hastalıklarında mideyi yumuşatır.
o Az çalışan mide ve bağırsakları hızlandırır.
o Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırdığı için kişi kendisini daha canlı ve zinde hisseder.
o Karaciğerde oluşan tembelliği yok eder ve bu nedenle bitkisel kansızlık tedavilerinde de sıklıkla kullanılır.
o Yüksek ateşli hastalıklarda ve enfeksiyon durumlarında iyileştirici etki sağlar.
o Eğer sara hastalığına karşı kullanılacak ise bir bardak kaynatılmış suya beş gram pelin otu konulur ve ardından demlenmeye bırakılır. İstenilen miktarda bal ile tatlandırarak tüketilir. Böylelikle sara nöbetlerinde azalma görülür.
o Ağır ve ateşli geçen grip ya da nezle gibi hastalıklarda civanperçemi otu ve nane otu ile birlikte kaynatılır, ardından demlendirilir ve bal ile birlikte tüketilir ise ateş düşer, soğuk nedeniyle oluşan hastalıklar yok olur ve anjine de iyi gelir.
o Felç tehlikesi olan hastalarda koruyucu olarak kullanılır
o İdrar söktürücü olarak kullanılır
o Kadınlarda adet gecikmelerini düzenler ve oluşan beyaz akıntıyı yok eder. Eğer aşırı ağrılı adet günlerinde kullanılır ise adet kanamasını arttırır ve bu nedenle de kısa süre içerisinde ağrı birden son bulur.
o Deniz tutulmasında yatıştırıcı etkisi vardır.
o Zehirli doğal bitkiler arasında yer aldığından dolayı günde iki ya da üç bardaktan fazla tüketmek bağımlılık haline yol açabilir, bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır. Bebeğini emziren anneler, sağlık problemi olmayan kişiler, ağır bağırsak, mide ve böbrek hastaları doktor tavsiyesi olmadan kullanmamalıdır.

Aşağıdaki benzer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Altınbaş ( Helichrysum graveolens ) Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Anason ( Pimpinella Anisum ) Hangi Hastalıklara İyi Gelir?


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.