Adaçayı, Akdeniz ikliminde yetişen güzel kokulu ve ıtırlı bir bitkidir. Sadece Anadolu bölgesinde ise 80’den fazla türünün barındığı bilinmektedir.
Arılar tarafından bal özü olarak kullanılan bu bitkinin menekşeye benzeyen türü haziran ve temmuz ayları arasında açar ve toplanır.
Çok eski çağlarda da üne sahip şifalı bitkiler arasında yer alan adaçayı, günümüzde de yüzlerce ilacın içerisinde bileşen olarak yer alır.
Adaçayı nasıl toplanır?
En yüksek tedavi özelliğinden yararlanabilmek için yaprakları kokusunu kaybetmemiş olmalıdır. Bu nedenle en geç temmuz ayında toplanmalı, gölge altında, havalandırılan bir yerde kurutulmalıdır.
Üç günlük kuruma süresi boyunca sık sık karıştırmalı ve kuruduktan sonra da tercihen cam kavanoz, yok ise temiz ve nemsiz torbalar içerisinde saklamalısınız.
Adaçayını öğlen saat 12’den önce, çiçekleri tam olarak açılmadan toplar iseniz en yüksek tedavi etkisini elde edersiniz çünkü öz suyu ile birlikte tüm mineral ve vitaminleri bitki gövdesine dağılmamış olur.
Adaçayı nasıl tüketilir?
İlk olarak bir yemek kaşığı adaçayı yaprağı, bir su bardağı kaynatılmış su içerisine atılır ve demlenmeye bırakılır. Üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra çay süzgeci yardımıyla süzülür ve günde maksimum iki ya da üç bardak tüketilir.
Eğer adaçayınızı taze bitkiden hazırlıyorsanız iki – üç dakika demlenmesi yeterli olur.
İkinci bir yol olarak da kaynatılan bir litre su içerisine kuru ya da taze olarak dört yemek kaşığı atılır. Demlendikten sonra yemeklerin ardından bir çay bardağı tüketilir. 4 mevsim boyunca siyah çay yerine tüketilebilir.
Adaçayının faydaları nelerdir?
o Adaçayı dinlendirici özelliğe sahiptir. Bu nedenle uyku düzensizliklerinde ve uykusuzluk durumlarında bir çay bardağı tüketilmelidir.
o Tek başına en güçlü antiseptik özelliğe sahip olan bitkiler arasındadır. Bu nedenle mikrop öldürücü olarak da kullanılabilir.
o Uzun ve kronik hastalıkların ardından ya da yorucu günlerin ardından içildiğinde dinlendirici özellik gösterir.
o Antiseptik mikrop öldürücü özelliği nedeniyle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca mide ve bağırsakta gaz oluşumunu da önler.
o Acımsı tadı nedeniyle iştah açtığı gibi, sindirim sisteminin düzenlenmesini de sağlar.
o Adaçayının en iyi tedavi özelliği gösterdiği organlar arasında karaciğer gösterilebilir. Karaciğer üzerinde olumlu etkiler sağlar ve ilgili hastalıkları önlemede yardımcı olur. Karaciğer yağlanmasında da tüketilmesi gereken bitkiler arasındadır.
o Göğsü yumuşatır ve mikrop öldürücü özelliği ile balgam söktürür ve oluşumunu engeller.
o Yine antiseptik, yani mikrop öldürücü özelliği sayesinde bademcik ve diş eti iltihaplarına büyük fayda sağlar.
o Demlendirilip, soğutulmuş ada çay ile gargara yapılırsa boğaz ağrısı çok kısa bir süre içerisinde son bulur, her gün tekrarlandığı taktirde de geçer. Fakat dikkat edilmeli ve gargaradan sonra adaçayı tükürülmelidir.
o Nezle ve soğuk algınlığı gibi, soğuk nedeniyle oluşan hastalıklara en iyi gelen bitkilerden birisidir.
o Düzenli kullanımda astım krizlerini azaltarak yok eder.
o Karaciğere olan faydası nedeniyle kan temizleyici özellik gösterir.
o Uzun süre düzenli adaçayı kullanan hastalarda beyin ve kalp damar tıkanıklarının açıldığı, damar serliklerinin ve daralmalarının azaldığı gözlemlenir. Aynı zamanda kas gevşetici özelliği nedeniyle de felç hastalarında, sarada ve parkinsonda da kullanılır.
o Damar üzerinde gösterdiği inanılmaz olumlu etkiler sonucunda kalp krizi riskini de büyük ölçüde azaltır.
o İdrar söktürücü özellik gösterir.
o Geceleri aşırı terleyen kişiler kullanmalıdır.
o Annelerde süt üretimini TAMAMEN DURDURUR.
o Yüksek tansiyon hastalarında, tansiyon düşürücü olarak kullanılır.
o Baş dönmesini durdurur.
o Adaçayı, kekik ile birlikte kaynatılır, demlenir ve en son bal ile birlikte içilir ise kan temizlenir. Fakat uzun bir müddet devam etmek gerekir.
o Kısırlıkta ve kadında cinsel isteksizliğe karşı faydalıdır.
o Kadınlarda adet ağrılarına karşı iyi gelir ve adet günlerini düzene sokar. İltihap da kurutur.
o Kadınlarda menopoz dönemi problemlerini en aza indirir.
o Daha yeni koparılmış adaçayı yaprağını elinizde kırıp, içerisinden çıkan özsuyunu dişlerinize bastırarak sürerseniz anında beyazlar. Böylelikle diş eti problemlerini de engellemiş olursunuz.
o Bulunduğunuz odada kekik ile beraber kaynatırsanız açığa çıkan buhar grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları çok kısa bir süre içerisinde yok eder. Ayrıca odanız da bu hastalıklara karşı dezenfekte edilmiş olur.
Adaçayını kimler kullanamaz?
o Adaçayı aşırı kullanılır ise kan basıncı yükselir ve baş dönmesi meydana gelir. Bu nedenle her gün yüksek dozda içilmemeli, en fazla iki çay bardağı tüketilmelidir.
o Hamile kadınların kullanması çok tehlikeli olabilir.
Benzer Yazılarımıza da göz atmak istermisiniz;
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?,Çayın Faydaları,Rezene Çayı Ve Faydaları