Özgür Bilgi Kanalı

ANORMAL UTERİN KANAMALAR
Adet kanamaları düzenli ulan bir kadınla kanama miktarının normalden fazla olması, adet düzeninin normal olması ya da adet kanamalarının dışında kanamalarının olması durumu anormal uterin kanamalar olarak ifade edilmektedir. Bir diğer anlamda rahim kaynaklı normal farzedilen süre ve miktarın dışında kalan kanamalar almaktadır.
Üreme döneminde olan bireylerde yaşanan uterin kanamalar en çok rastlanan nedeni anovulasyondur.
Anormal uterin kanamaları iki grupta incelemek mümkündür.

1)Disfonksihonel Uterin Kanamalar
Anormal uterin kanamaların büyük çoğunluğu bu grubu oluşturmaktadır. Oluşan bu kanama tipinde altta yatan organik bir sebepten bahsetmek mümkün değildir. Büyük bir kısmı anovulasyona bağlı nedenlerle meydana gelmektedir.

2)Organik Sebeplere Bağlı Uterin Kanamalar
Çok sık rastlanmayan bir anormal uterin kanama türüdür. Kanama sebepleri genel olarak endometrit, miyom, endometrial polip, adenomyozis, servisit, endometrial atrofi, hipotiroid, hipertiroid, diabetes mellitüs, kanama diyatezi, hiperprolaktinemi şeklinde sıralanabilir. Yine yeni dünyaya gelen bir bebekte de bu tür vajinal kanamalar oluşabilir.

Disfonksiyonel Uterin Kanamalar
1)Östrojen Çekilme Kanaması
Bu tip kanamalar östrojen düzeyinin düşmesine bağlı olarak meydana gelmektedir. Örnek olarak ablasyon döneminde olan ıntermenstrüel kanama, östrojen pikinin arkasından östrojen seviyesini ani bir şekilde düşmesine bağlı olarak meydana gelir.

2)Östrojen Kırılma Kanaması
Endometrium yüksek oranda östrojen miktarı ile kalınlaşması neticesinde kanama oluşmaktadır. Anovulatar yaşanan silluslarda ovülasyon meydana gelmediğinden progesteron sentezi yükselememektmektedir. Bundan dolayı da endometrium uzunca bir süre östrojen etkisinde kalması sonucunda kanamalar meydana gelir.

3)Pregersteron Çekilme Kanaması
Progesteron ve östrojen hormonların etkisi ile endometriumda kalınlaşma meydana gelir ve progesteron hormonunun ani bir şekilde çekilmesi sonucunda da kanama oluşur. Aslına bakılacak olursa normal adet kanaması da aynı şekilde meydana gelmektedir. Ancak progesteron challenge testi, korpus luteum yetmezliği veya takviye olarak verilen progesteron hormonunun kesilmesi neticesinde bu tür kanamaların yaşandığı anlaşılabilir.

4)Progesteron Kırılma Kanaması
Endometrium adı ve verilen bölgenin uzun bir süre yüksek miktarda progesteron hormonununa maruz kalması durumunda atrofi meydana gelir ve kanama oluşur. Huban sendromu ve progesteron hormonu içeren ilaçların ani bir şekilde kesilmesi bu tip kanamalara örnek olarak gösterilebilir


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.