Aort Yırtılması ( Diseksiyonu ) Nedir Belirtileri ve Tedavisi
Oldukça nadir görülen aort yırtılması ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Aort yırtılması sırasında aort duvarında çeşitli sebeplerden dolayı yırtılma ve duvar içinde kan sızması durumunda ortaya çıkar. Aort duvarı 3 tabakadan oluşmuştur ve bazı sebeplerden dolayı duvarın en içteki tabakasında yırtılma görülebilir. Yırtıktan geçen yüksek basınçlı kan orta tabakaya gelir ve aortun iç ve dış tabakalarının birbirinden ayrılmalarını sağlar. Aort damarında oluşan yırtılma ile damar duvarında oluşan ayrılma sonucu aortun içindeki kan duvardan iç boşluklara doğru kanama yapar ve çoğu durumlarda bu olay şoka ve ölüme neden olur. Aort damarı kalpten çıkan en büyük damar olma özelliğine sahiptir. Vücuda giren tüm damarları besleyen damarlar aort damarından çıkmaktadır. Bu damarda oluşabilecek bir bozukluk tüm vücudun zarara uğraması demektir. Aort damarındaki yırtık beyin damarını etkilediyse kişide felç durumu ortaya çıkar. Aort yırtılmalarında teşhisin çabuk bir şekilde konulup hemen tedaviye başlanılması gerekmektedir.
Aort Yırtılması Nedenleri
Aort yırtılmasının en önemli nedeni yüksek tansiyondur. Bu nedeni damar sertliği izler. Bu iki önemli nedenlerin ardından aort duvarının zayıflamasına neden olan bağ dokusu hastalıkları ve hamilelik gibi durumları sayabiliriz. Kişinin göğüs bölümüne ciddi bir şekilde darbe alması da aort yırtığının oluşmasında etken olabilir. Yüksek tansiyon hastalığı aort duvarındaki zayıflığı hızlandırır. Olayın ilerlemesinde başrol oynar. Hamilelik sırasında oluşan aort yırtılması, hormonlarda oluşan değişikliklerin aort duvarında olumsuzluk yaratmasından dolayı oluşmaktadır. Marfan sendromu olan hastaların çoğunun ailesinde aort yırtılması olayına rastlanılmaktadır. Doğumsal olarak gelen aort darlığı, biküspit aort kapağının ( yaprakçıkların anormal durumu ) olması özellikle gençleri bu hastalıkta risk grubuna sokmaktadır.
Aort Yırtılması Belirtileri
Ağrı kendisini çok şiddetli ve sanki bıçak saplanıyormuş gibi belli eder. Aort yırtılması olan bir hastanın doktora başvurmaması düşünülemez. Böyle bir durumda hemen doktora gidilmelidir. Aort yırtılmasının teşhisi hem çok kolay hem de çok zor olabilmektedir. Tanı sırasında doktorun aklına aort yırtılmasını getirmesi hastalığın teşhisini kolaylaştırır ve hemen tedavisine başlar. Hastalıkta her zaman belirti olarak göğüs ağrısı olmayabilir. Bu durum bazen kişide bacak ağrısı ile de ortaya çıkabilir. Beyine giden bir damarın etkilenmesi felci meydana getirir. Hipertansiyonu olan hastaların bu durumu geçirmeleri daha yüksek bir orandır. Kişinin önceden kalp ameliyatı olması ve doğuştan gelen kalp problemleri aortta damar yırtılması riskini arttırmaktadır.
Aort Yırtılması Tedavisi
Aort damar yırtıkları A ve B olmak üzere iki kategoriye ayrılır. A kategorisinde ki yırtılmalar aortta ve beyne giden damarlarda görülür ve bunun tek tedavi şekli ameliyattır. Kategori B dediğimiz aort yırtılmaları ise göğüs boşluğuna doğru inen aort damarlarında yırtılma meydana gelmesidir. Bu tür yırtılmalarda ilaç tedavisi uygulanır. Eğer bazı ciddi durumlar oluşmuş ise hastaya ameliyat yapılır. Kategori B de oluşmuş yırtıkların tedavisinde ameliyat yapmak için kasıktan girilir ve bir stent takılır. Kategori A’daki yırtılmalarda yapılan ameliyatta ise yırtılan damar yapay bir damar ile değiştirilir. Ameliyatların yapılma süresi 8 – 10 saat arasında değişmektedir. Kategori A ameliyatlarını yapabilmek için hastanın teknik olarak ölmesi lazım. Şöyle ki; kategori A yırtılmaları sırasında beyin bölgesi de etkilenmektedir. Kalp ve akciğer makinelerinden yararlanılır. Yalnız o sırada beyin bölgesinde bulunan damarın tam onarılabilmesi için o bölgede hiçbir şekilde kan olmaması gerekiyor. İşte bu durumda hastanın bütün kanı boşaltılır. Yani bu durumda hasta teknik olarak ölüyor. Hasta 18 dereceye kadar soğutulup kan dolaşımı durduruluyor. Bu durum ancak 20 dakikalık bir zaman için geçerlidir. Eğer bu süre iyi ve dikkatli bir şekilde kullanılmazsa bu durum hastada felce neden olur.