Özgür Bilgi Kanalı

Arpacık Sebepleri ve Tedavisi

Genellikle kirpik diplerinde meydana gelen arpacık, burada bulunan bezlerin aşırı yağ ya da bakteriden dolayı tıkanması sonucu oluşur. Arpacık genellikle kişiye zarar vermez ve tedavi gerektirmez. Sıcak uygulanan kompresler ile birkaç gün içinde arpacık geçer. Göz kapağının içinde veya dışında oluşabilmektedir. Arpacığın tıp dilindeki ismi “ Hordeolum “ olarak bilinmektedir. Arpacık, tedavi edilmediği zaman ilerler ve kist oluşmasına neden olur. Bu duruma şalazyon denilmektedir. Arpacık olduğu zaman göz kapağının kenar kısmında şişlik ağrılı olur ve kızarıklık meydana gelir. Bazen arpacığın oluştuğu yere dokunulduğu zaman ağrı olabilmektedir. Arpacıklar birden fazla olabilir.

Arpacık Sebepleri

Göz kapağında bulunan yağ bezelerinin tıkanmasından dolayı iltihap meydana gelir. Bunun sonucu olarak gözde arpacık oluşabilir. Kandaki yağ oranın yüksek olduğu kişilerde yağ bezelerinin tıkanma olasılığının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Arpacığın en büyük sebebi stafilokok bakterisinin varlığıdır. Bu bakteri çoğunluk olarak burunda bulunmaktadır ve göze kolay bir şekilde bulaşabilir. Kişi burnunu sildikten sonra elleri ile gözlerine dokunursa bakteriyi gözlerine taşımış olur. Böyle bir durumda gözde iltihap oluşur.
Kirpik diplerinde tıkanmalar ve iltihaplanmalar meydana gelir. Göz kapaklarında oluşan bir iltihaplanma da gözde arpacık oluşumuna neden olur. Vücudun vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve bu maddeler bağışıklık sisteminin güçlü olmasına yardımcı olurlar. Yanlış beslenmeden ya da bazı sebeplerden dolayı vücutta vitamin eksikliğinin görülmesi vücudun zayıf düşmesine neden olur. Vücudun zayıf düşmesi gözlerin bakterilere karşı savunmasız kalmasına neden olur. Göz sağlığında A,C ve E vitaminleri vücudun bağışıklık sisteminin güçlü olmasında etkin rol oynarlar. Gözlere aşırı ağır makyaj yapılması ya da başkalarının makyaj malzemelerini kullanmak veya gece makyajın tam olarak temizlenmemesi de arpacık oluşumuna zemin hazırlar.

Arpacık rahatsızlığının oluşmasında etken olan diğer nedenler arasında; kişinin ergenlik döneminde olması, fiziksel bir yakınlık, bahar alerjisinin etkisi, kozmetik malzemelerine karşı alerjinin olması, gözlerin temizliğine dikkat edilmemesi, yağ bezelerinde oluşan cilt hastalığı, aşırı stres, beslenmede yağa ağırlık verilmesi ve bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesine yol açan ilaçların kullanılmasını sayabiliriz.

Arpacığın Tedavisi

Arpacık tedavisinde özel bir ilaca ve tedaviye gerek yoktur. Arpacık, 1 – 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Eğer 1 hafta içinde gözünüzde ki arpacık geçmez ise bunun için bir doktora başvurmalısınız. Arpacığı kesinlikle patlatmayınız. Onun yerine gözünüze sıcak havlu koyabilirsiniz. Havluyu 5 – 10 dakika gözünüzde bekletebilirsiniz. Bunu günde 3 – 4 defa uygulayabilirsiniz. Sıcak havlu koyduğunuz zaman iltihap daha çabuk geçer. Arpacığın geçmesi için bazen göz damlaları ve hap gibi antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Antibiyotiğin kullanılmasına arpacığın durumuna göre doktor karar verecektir. Hem evde hem de tıbbi olarak yapılan tedaviler herhangi bir sonuç vermez ise cerrahi müdahale şart olur. Küçük bir operasyon ile iltihap boşaltılır.


Arpacığı Nasıl Önleriz?

Arpacık gözünüzde sık aralıklar ile tekrarlıyorsa bu durumda göz temizliğinize biraz daha özen göstermeniz gerekmektedir. Sabahları yüzünüzü yıkarken temizleme mendilleri ile kirpik diplerinizi güzel bir şekilde temizleyebilirsiniz. Gözlerinizi kirli eller ile ve pis havlular ile silmeyiniz. Arpacık rahatsızlığına neden bir alerjik reaksiyonunuzun olup olmadığını öğrenmek için doktordan bilgi alabilirsiniz.


Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.