Özgür Bilgi Kanalı

Ayak Şişmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Çoğu zaman ayaklarda olan şişlik önem taşımaz ve çabuk bir şekilde çözüme ulaştırılır. Yalnız bazı durumlarda tıbbi bir sağlık sorununun işareti de olabilir. Küçük damarlardan sızan sıvının yumuşak dokularda toplanması sonucu dokularda ayak şişmesi meydana gelir. Bu durumda böbreklerde su ve sodyum seviyelerinin yükselmesine bağlı olarak dolaşan kan miktarı artar. Böyle olunca da fazla sıvı sızıntısı ve şişme meydana gelir. Lenf sistemi fazlalık sıvının giderilmesine yarar fakat lenf bezleri düzgün çalışmıyorsa sıvı birikimi olur.

Nedenleri

Şişme sadece bir ayakta meydana gelmiş ise bir sakatlık veya damarların birinde oluşan bir sorundan meydana gelmiş demektir. Eğer şişme her iki ayakta da görülüyorsa bu durum büyük bir ihtimalle kalp hastalığından kaynaklanan bir durumu işaret etmektedir. Meydana gelen sakatlıklar alt bacak ve ayakta bulunan yumuşak dokuların şişmesine neden olabilir ve genellikle tek ayağı etkiler. Ayak ve ayak bileğinde oluşan şişme şişmenin cinsine ve şiddetine bağlı olarak aniden veya yavaş bir şekilde ortaya çıkar. Eklem boşluğunda kan toplanmasından dolayı ayakta sakatlık veya şişme meydana gelebilir. Ayak bileği ve ayak hızlı ve ani bir şekilde şişer. Bu duruma morarma ve gerginlik eşlik eder. Bu tür oluşan ayak şişmelerinde acil tıbbi yardım gereklidir. Yavaş bir şekilde oluşan şişmelerde lokal bölgede eklem sıvısı artışı olur. Bu durum sakatlıktan birkaç saat veya ertesi güne kadar fark edilmeyebilir. Eklem yapılarının birinde tahriş olduğu zaman meydana çıkar.
Yukarıda sayılan durumlara birde birkaç sağlık sorunu neden olabilmektedir. Bunlardan ilki konjestif kalp yetmezliği ve hipertansif kalp hastalığı gibi durumların olması ayak ve ayak bileğinde şişmelere neden olabilmektedir. Eğer kalbin işlevinde bir azalma meydana gelirse vücuda gerektiği kadar kan pompalayamaz ve bunun sonucu olarak basınç artar. Basıncın artmasıyla damarların çevresindeki dokulara sıvı sızıntısı olur. Bunun sonucu olarak yerçekiminden dolayı sıvı ayaklar çevresinde toplanır. Bu tür bir şişme gün içerisinde daha da kötüleşme gösterir. Böbreklerin enönemli görevlerinden bir tanesi de vücuttaki fazlalık sıvıyı atarak, elektrolit ve tuz seviyelerini dengede tutmaktır. Böbrekler tam olarak çalışmadıkları zaman vücuttan yeterli ölçüde su ve tuz atımı olmaz. Bu durumda damarlarda basınç meydana gelir. Damarları çevreleyen dokulara sıvı sızıntısı oluşur. Ayak ve ayak bileğinde oluşan şişmeler böbrek sorunlarının başında gelmektedir. Karaciğerde oluşan bir hastalık hormon ve sıvı düzenleyici kimyasalların seviyelerinde değişikliğe neden olarak ödeme yol açabilir.
Gut hastalığı ile yüksek miktardaki ürik asit ayak başparmağı eklemlerinde kristalleşir. Böyle bir durum eklemin iltihaplanmasına neden olur. Artrit kaynaklı şişme aralıklı olarak kendini gösterir. Pıhtılar damarları tıkayarak ayaktaki kanın kalbe geri dönmesini engeller. Kan pıhtısı ana damarda meydana gelir ve derin ven trombozu olarak bilinir. Genel olarak baldırda ağrı ve şişme meydana gelir. Genel olarak tek bacakta oluşur. Ayak şişmesinin bir başka nedeni ise hamilelik durumudur. Kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinden dolayı vücutta sıvı tutulumu ortaya çıkar. Lenf sisteminde oluşan bir tıkanıklık dokularda aşırı miktarda lenf sıvısının birikmesine neden olur. Bu durum ayakta ve alt bacakta şişmeye neden olur. Aşırı şişmanlık ayaklara aşırı yük binmesine neden olur. Uzun süre ayakta kalmak veya yürümek ayak ve ayak bileğinin şişmesine neden olabilir.

Tedavisi

Ayak şişkinliğini indirmenin en kolay ve güzel yolu ayakları yukarı kaldırmaktır. Şişen ayağı kalp seviyesinin yukarısına kaldırmalıdır. Bu durumda yerçekimi şişmenin azalmasına neden olacak ve ayağınızda biriken sıvının dolaşıma katılmasına yardımcı olacaktır. Magnezyum eksikliği de vücutta ödem oluşmasında etkilidir. Düzenli olarak yapılacak olan egzersizler ayak şişmesinin tedavisinde uygulanan en basit yöntemlerden bir tanesidir. Egzersizler kan akışının kalbe geri dönmesini sağlar ve ayak şişmesini azaltarak dolaşımı düzenler. Aşırı tuz tüketmek ayak şişmesinin yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Fazla miktarda su içmek vücuttaki sodyum düzeyini azaltıp, tuzu dışarı atacaktır. Ayrıca kafeinli içeceklerden de uzak durulmalıdır. Uzun süre bir yerde sabit bir şekilde oturmayın. Düzenli olarak ayağa kalkıp gezinin. Uzun bir süre ayakta kalmayın. Eğer uzun bir süre ayakta kalmak zorunda olursanız belli aralıklar ile oturup ayaklarınızı yukarıya doğru kaldırın. Masaj sayesinde kan dolaşımı arttırır ve sıvıyı şişen ayaktan uzaklaştırırsınız.


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.