Ayak Yanmasının Sebepleri ve Tedavisi
Ayak yanması çoğunluk olarak ayak veya bacakta bulunan sinirlerin hasara uğramasından dolayı oluşan bir şikâyettir. Böyle bir durum farklı bir sağlık sorunu veya incinme sonucu da meydana gelebilir. Yanmanın belirtileri süreklide olabilir ara da bir gelip gidebilirde. Bunun yanında yanmaya iğnelenme ve uyuşuklukta eşlik edebilir. Daha fazla zarar oluşmaması için ayakta meydana gelen yanmanın sebebi hemen bulunup tedaviye başlanılmalıdır.
Sebepleri ve Tedavisi
Ayakta oluşan yanmanın en yaygın nedenlerinden bir tanesi periferik nöropatidir. Periferik nöropati; omurgadan ayaklara kadar uzanan çizginin herhangi bir yerinde bacak ve ayaklardaki sinirlerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu duruma neden olan olaylar arasında; şeker hastalığı, çıkıklar, enfeksiyonlar, zona veya kullanılan ilaçlar gelmektedir. Ayak yanması olayına genel olarak güçsüzlük, iğnelenme veya uyuşukluk, denge ve koordinasyonda bozukluklar eşlik edebilir. Bu durum genellikle iki ayağı birden etkiler. Periferik nöropatinin nedenine göre tedavisi de yapılır. Diğer bir neden ise diyabetik nöropatidir. Bu durumda şeker hastalığı sinirlere hasar verecek düzeyde ilerler. Bu hastalığın nedenleri arasında; uzun süre devam eden yüksek kan şekeri sinirlere kan götüren, oksijen ve besin sağlayan kan damarlarını ve sinirin sinyal iletme durumunu olumsuz etkiler. Belirtiler genellikle ayak ve bacaklarda başlar ve ellere yayılır. Karıncalanma, uyuşukluk, gece yanmaları, aşırı hassas olma, kaslarda güçsüzlük ve ülser vardır. Bunun tedavisinde ilaçlar kullanılır.
Morton nöroması ayak yanmasının bir diğer nedenidir. Bu ayaktaki sinirlerden birini saran dokunun kalınlaşması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Ağır sporların yapılması, bol veya dar ayakkabı kullanılması ayak üzerine baskı kullanımına neden olur. Böyle bir durumda dinlenme, buz koyma, iltihap sökücü ilaçlar, uygun ayakkabılar kullanılması ve ameliyat gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Metatars ağrısı yumuşak dokuları saran ayak kemiklerinin yıpranması veya iltihaplanması sonucu oluşur. Aşırı kullanım, kas darlığı ya da zayıflığının olması, uygunsuz ayakkabı, iltihaplı şişlik ve gut hastalığı bu durumun oluşmasına neden olur. Ayak tabanının özellikle başparmağının altında yanma olması en belirgin belirtisidir. Belirtiler birden ortaya çıkmaz. Zaman içinde oluşurlar. Bu sorunun çözümünde ilaçlar, dinlenme ve gerekirse ameliyat tedavi seçeneği olarak kullanılır.
Aşırı miktarda alkol kullanılması sinir hasarına yol açacağından ayak yanmasına neden olabilmektedir. Kronik böbrek hastalığı olduğu zaman toksinlerin birikmesinden dolayı ayakta yanma hissi olacaktır. Tiroit hormonunun az çalışması sonucu şişme meydana gelir ve bunun sonucu olarak da sinirler baskı altında kalır. Böyle bir durum ayakta yanmaya, batmaya, iğnelenmeye ve uyuşukluğa neden olur. AIDS virüsü olan kişilerin yaklaşık üçte birinde sinir hasarı bulunmaktadır. Vitamin özellikle B12 vitamini eksikliği ayakta yanmaya neden olmaktadır. Alınan bazı kemoterapi çeşitleri de el, ayak ve ağız hastalıklarına neden olur. Belirtiler arasında şişkinlik, kızarıklık, ayak tabanında ve avuç içlerinde yanma ve yaralar vardır. Nadir olarak görülen ve ara sıra kan damarlarının tıkanmasına neden olan eritromelalji hastalığını da ayak yanmasının nedenleri arasında sayabiliriz.