Akciğerde bulunan küçük hava keseciklerinin iltihaplanması sonucu oluşan bronşiolit, genellikle 2 yaş altı çocuklar ile 3 – 6 ay arasında ki bebeklerde görülmektedir. Hastalık, kış aylarında oldukça fazla görülmektedir. Belirtileri gribe benzer fakat zamanla öksürük şiddetini arttırır, çocukta hırıltılı bir şekilde nefes alma ve verme vardır. Bazen çocuk nefes alıp vermede zorlanabilir. Belirtiler genellikle 3 – 4 gün ile 1 – 2 hafta arasında devam eder. Bu hastalığı kapan çocuklar evde yapılacak iyi bir bakım ile hastalığı atlatırlar. Çok nadir olarak kötüleşme görülüp hastaneye yatırılır.
Bronşiolitin Belirtileri
Belirtiler hafif ve orta dereceli olarak ortaya çıkar ve 2 hafta bir süre içinde belirtiler geçer ve çocuk iyileşir. Yalnız bu dönem zarfında bebek ya da çocuklar yakından takip edilmelidir. Belirtiler takip edilerek ona göre hareket edilmelidir. Hastalığın en erken belirtileri virüs vücuda girdikten 1 – 2 gün içinde kendini belli eder. Bu arada çocukta burun akıntısı ya da burunda tıkanıklık, öksürük ve hafif ateş görülür. Belirtileri soğuk algınlığına oldukça fazla benzer. İltihabın yayılması ile belirtiler şiddetlenebilir. Öksürüğün artması, solunumun hızlı ve hırıltılı olması, nefes alırken durmalar, altını ıslatmalarda azalma ve yemekten sonra yediklerini çıkarma hastalığın sonraki aşamasını işaret etmektedir. Hastalık, bebekler arasında oldukça yaygındır ama iyi bir bakımla geçtiğinden telaş yapmaya gerek yoktur.
Bronşiolitin Bulaşma Yolları
Hastalık büyük olasılıkla solunum sinsityal virüsü ( RSV ) ile bulaşmaktadır. Virüs, her yaşta kişiye etkileyebilir ama iltihaplanmaya en çok 2 yaş altı çocuklarda neden olmaktadır. Virüsün yayılma yolu hapşırma ve öksürme yoluyla olmaktadır. Ayrıca virüsün bulunduğu kapı kolları, oyuncak ve diğer yüzeylere elle dokunduktan sonra ellerin yüze, göze ve buruna sürülmesinden dolayı virüs vücuda giriş yapar. Özellikle bebeğin kreş gibi kalabalık yerlerde bulunması bu hastalığı kapması riskini çoğaltmaktadır. Virüs, vücuda girdikten sonra nefes borusu yardımıyla solunum sistemine ulaşır ve akciğerlerdeki en küçük hava kanalları olarak bilinen bronşiollere ulaşır. İltihap kapan bu küçük hava kanalları şişer ve mikropla savaşmak için daha fazla mukus üretir. Mukusun artması ve iltihaptan dolayı şişen hava kanalları tıkanır ve bebeğin nefes alıp vermesinde zorluklar yaşanır. Hastalığın bebekler arasında çok fazla görülmesinin nedeni ise bu hava kanallarının küçük ve henüz tam gelişmemiş olmasıdır. 2 aydan daha az annesini emen bebekler, sigara dumanın olduğu yerde bulunan bebekler, doğuştan kalp ve karaciğer hastalıkları olan ve erken doğan bebeklerin bu hastalığa yakalanma riskleri diğer bebeklere oranla daha fazladır.
Bronşiolit Teşhisi
Doktor, bebeğiniz ile ilgili sizden bilgi aldıktan sonra bebeğin nefes alıp vermesini stetoskop ile dinleyecektir. Eğer bebek hastalıktan dolayı yeterince beslenemediyse ve çıkartıyorsa doktor, cildinin kurluğuna, uyuşukluk olup olmadığına ve bebeğin bıngıldağını kontrol ederek sıvı kaybı muayenesi yapar. Doktor, bebeğin kaç defa idrar yaptığını öğrenmek isteyecektir. Bu muayene sonucu doktor bebeğin bronşiolit olduğuna karar verirse başka herhangi bir test istemez ama başka hastalıklardan şüphelenirse ona göre testler isteyebilir.
Bronşiolit Tedavisi
Doktor, tedavi için evde bakımın yeterli olduğunu söyleyebilir. Anne, bebeğinin durumunu 24 saat düzenli olarak gözlemler. Hastalığın diğer çocuklara bulaşmasını önlemek için çocuğu hastalık geçene kadar kreşe ve birkaç çocuğun bulunduğu ortamlardan uzak tutmalıdır. Çocuklarınızda bu hastalığın görülme riskini en aza düşürmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu önlemler arasında; kumaş mendil yerine bir kere kullanılıp atılan mendiller kullanın. Hem kendi elleriniz hem de çocuğunuzun ellerini sık olarak yıkayın. Oyuncakları ve çocuğunuzun ellediği her yeri silin. Bebeğinizi grip ve nezle olan kişiler ile aynı ortama sokmayın.