Özellikle bebeklerde çok rastlanılan altıncı hastalık, viral kökenli virüslerin oluşturduğu bir bulaşıcı hastalıktır. Hastalığın en belirgin bulaşma yolu virüsler ve havada gezinen ve akışkan durumda olan sıvı damlacıklardır. Bebeklerin sıkça yakalandıkları bir hastalık olan altıncı hastalığın tedavisi de kolaydır. Hastalığa sebep olan virüs herpes virüs ailesinden gelmektedir. Hastalık oldukça kolay yayılmaktadır ama belirtileri hemen ortaya çıkmıyor. Hastalığın ancak virüs vücuda yerleştikten 2 – 3 hafta sonra belirtilerini ortaya çıkartıyor.
Altıncı Hastalık Belirtileri
Hastalık, ilk aşamada kendisini belli etmediği için doktorlar arasında gizli bebek hastalığı olarak bilinmektedir. Virüsün vücuda girdikten 2 -3 hafta sonra harekete geçmesinden sonra bebekte ateşin 40 dereceyi bulması hastalığın ilk belirtileri olarak görülür. 1 hafta için bebeğin ateşi birazcık iner ama bebek devamlı doktor kontrolünde olmalıdır. Hastalıkta görülen en belirgin belirtilerden bir tanesi de suçiçeğinde olduğu gibi kırmızı noktacıkların bebeğin bütün vücudunu sarmasıdır. Bu kırmızı lekeler pullu ve döküntülü bir şekilde bebeğin bütün vücudunu sarar. Hastalığın şöyle bir ilginç yönü bulunmaktadır. Hastalığın ilk aşamasında karında döküntülü olmayan kırmızı lekeler hastalığın olumlu ilerlemesi aşamasında döküntülü bir durum alırlar. Bebeğinizin vücudunda bulunan kırmızı lekeler pullu ve döküntülü bir durum almışsa hastalığın geçme süreci başlamış demektir. Bebekler doğdukları zaman bu hastalığa mutlaka bir kere yakalanırlar ve hastalığa karşı vücutları bağışıklık kazanır. İleriki dönemlerde hastalığın görülme olasılığı oldukça azdır. Hastalık suçiçeği ve kızamık ile çok karıştırılmaktadır ama bu hastalığın en belirgin özelliği oluşan lekelerin kaşıntısız ve ağrısız olmasıdır.
Altıncı Hastalığın Tedavisi
Hastalığa uygulanan belirli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Hastalıkta yüksek ateş ve lekeler büyük sorun oluşturur. Ateşin düşmesi ile birlikte bebeğin vücudundaki lekeler pul şeklinde dökülür. Yetişkinlerde uygulanan ateş düşürme yöntemleri kesinlikle bebeklerde uygulanmamalıdır. Özellikle alına ıslak bez uygulaması kaçınmanız gereken bir yöntemdir. Bebeklerde ilaç alımı da risk teşkil ettiğinden yapılacak olan en doğru davranış bebeğin bol miktarda sıvı tüketmesidir. Gerekli görülürse çok düşük dozda antibiyotik uygulanabilir. Ateşin uzun süre devam etmesi bebeklerde havale riskini arttırabilir.