BEBEKLERDE REFLÜ


BEBEKLERDE REFLÜ
Pek çok insanda var olan, ancak ciddi bir boyuta ulaşması halinde genel olarak farkına varamayan reflü, sindirmek için mideye gönderilen yiyeceklerin bir bölümünün önce yemek borusuna ve daha sonra oradan içine geri atılması neticesinde oluşmaktadır.

Pek çok bebek çoğu zaman mama yedikten ya da süt içtikten sonra yediklerini geri çıkarmaktadır. Bu durumun çok sık aşırı bir şekilde yaşanmasının reflü işaret ettiği söylenebilir anne babalar da doğal olarak endişeye kapılırlar.
Bu durum genel olarak bebeklerin gastrointestinal sisteminin tam anlamıyla gelişi memesinden kaynaklanmaktadır ve bebeklerin çogunun hiçbir anatomik sorunu olmayıp normal ve sağlıklıdırlar.
Ancak burada önemli olan husus, reflünün yeterli miktarda besin alamayan bebeğin gelişimine engel olması ve bu durumun da çeşitli sorunlara yol açmasıdır. Bu nedenle bebeklerde reflü önem arz eden bir konudur mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir..

Belirtileri
Bebekler dertlerini tam olarak anlatamadıkları için reflü tanısı konması zor olabilir. Bununla birlikte bebeklerde reflü olusumunun en sık gözlenen belirtileri şu şekildedir:
-Bebeğin sık sık kusması
-Göğüste yanma şikayetinin olması
-Sık sık gaz çıkarma
-Bebeğin gelişiminde yavaşlama meydana gelmesi
-Beslenme problemlerinin oluşması
-Bebeğin aşırı gazlı olması
-Karın ağrısı
-Apne

Tedavisi
Genel olarak bebeklerde oluşan reflü 6. aya ulaşıldığında desteksiz oturması ile birlikte hafifleyerek 12. ay itibariyle yürümeye başladığında tam anlamıyla kaybolmaktadır.
Bebeklik döneminde karşılaşılan reflünün tedavisi reflü ortadan kaldırmaya değil, oluşturduğu rahatsızlıkları resmi yöneliktir. Tedavi sürecinde genel olarak doktorun önerdiği ilaç tedavisi uygulanmasıdır.

Reflüyü Azaltmak İçin Ne Tür Önlemler Alınabilir?
Bebeklik döneminde oluşan reflüyü azaltmak için alınabilecek önlemler şu şekildedir:
Mideye ulaşan yemeklerin yemek borusuna ve oradan katılın engellemek amacıyla yemek yedikten sonra bebeğin başı yüksekte tutulmalıdır.  Bebeğin başı yukarda olacak şekilde karın üstü yatırılması reflüyü azaltacaktır.
-Ağlama esnasında bebeğin karın kaslarını kasarak hava yutması  reflüyü artırabilmektedir.
-Anne sütü reflü oluşumunu engelleyen bir faktördür.
-Bebeğin biberonla beslenmesi fazla hava yutmasına neden olabileceğinden reflüyü artıran bir durumdur.
-Bebekte tükürük salgısını artırıcı bir özelliğe sahip olduğundan ve bu nedenle bağırsak faaliyetlerini olumlu etkilediğinden emzik kullanımı reflüyü azaltmaktadır.
-Annenin sigara ve aşırı derecede kafein tüketmesi, anne sütü ile beslenen bebeklerin reflüsünü artırabilmektedir.


emakale