Bebeklerde Sarılık ve Tedavisi
Bebeklerde meydana gelen sarılık genellikle bir tehlike arz etmez ve kolayca tedavi edilebilmektedir. Sarılık, kanda bulunan bilirubin maddesinin normal halinden daha fazla olması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu madde vücudun yaşlı kan hücrelerini parçalamasından dolayı oluşmaktadır. Normal koşullarda karaciğer meydana gelen bu maddeyi doğal yollardan kandan uzaklaştırmak ile görevlidir. Bebeklerde oluşan sarılık sırasında kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sonucu bilirubin oluşur ve bu madde kandan karaciğer tarafından uzaklaştırılamayınca sarılık hastalığı ortaya çıkar. Sarılık hastalığı yeni doğan bebeklerde oldukça sık rastlanılan bir hastalıktır.
Bebeklerde Sarılık Nedenleri
Bebeklerde oluşan sarılık hastalığının nedenleri yetişkinlerde rastlanılan sarılık hastalığının nedenlerinden farklı olabilir. Bu nedenler arasında şunları sayabiliriz. Gelişmemiş karaciğerler, anne sütü, doğumda kullanılan pens ya da vakumun bebeğin kafasında geniş zedelenmelere neden olması, hamilelikte annenin şeker hastalığının ortaya çıkması ve anne ile bebeğinin kanının uyuşmamasıdır.
Bebeklerde Sarılık Semptomları
Bebeklerde sarılık hastalığının görülmesine neden olan belirtileri şöyle sayabiliriz. Vaktinden önce doğan bebeklerin sarılığa yakalanma riski daha fazladır. Böyle bebeklerde sarılık 5 – 7 gün içinde meydana gelir ve 3 hafta kadar devam eder. Sarılığa yakalanan bebeklerin gözleri hafif sarıdır. Sarılaşma ilk olarak baş bölgesinden başlar daha sonra karın bölgesine, kol ve bacaklara yayılır. Bebek beslenirken ve anne sütü emerken zorlanır. Bebekte uyuşukluk ve gevşeme durumları vardır. Bebekte koyu ve sarı bir idrar vardır. Normalde yeni doğan bebeğin idrarı renksizidir. Dışkının rengi soluktur.
Bebeklerde Sarılık Tedavisi
Yeni doğmuş olan bebeklerde oluşan sarılık normal olarak 2 haftada geçmektedir. Eğer bu süre 2 haftadan fazla devam ederse tedavi için doktora başvurulmalıdır. Bebeklerde tedavi 3 aşamada yapılmaktadır. Işıkla yapılan bir tedavi olan fototerapide bebeğin kanında bulunan bilirubin maddesinin miktarı düşürülür. Bu işlem foto – oksidasyon ile yapılır. Bu işlem ile bilirubin maddesi suda kolay çözülebilecek bir maddeye çevrilir. Suda kolayca çözülebilecek duruma gelen bu madde bebeğin karaciğerinde kolay bir şekilde parçalanır ve dışarı atılır. Bu tekniğin geleneksel fototerapi ve fiberoptik terapi olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Tedavide ilk uygulanan genellikle geleneksel terapidir ama bebeğin doğumu erken olmuşsa o zaman fiberoptik terapi uygulanır. Fototerapinin etkili olmadığı ve bebeğin kanındaki bilirubin maddesinin çok yüksek olduğu zamanlarda kan değişimi tedavi yöntemi uygulanır. Bebekte oluşan sarılık herhangi bir hastalık veya enfeksiyon sonucu meydana gelmişse ilk olarak bu enfeksiyon ve hastalık tedavi edilmelidir.