Bel fıtığı deyip geçmemek lazım. Normal yaşantınızdan tutun , iş hayatınıza kadar sizi olumsuz etkileyecek olan bu rahatsızlığa gerçekten de çok dikkat etmek gerekiyor. Bel fıtığına neden olan bir çok neden var. Oturuş şeklinizden uyuyuş şeklinize kadar birçok neden..
Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?
Bel fıtığı, omurgalar arasındaki disklerin aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak omurilik kanalı içine
doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır.
Tıp dilinde ismi herni diskaldir. Omurlar arasında ki disklerin kayması nedeniyle kişi oturmada, ayakta durmada, hatta yürüme ve koşma da bile zorlanabilir.
Bel Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle bel fıtığı erkekler de daha çok görülür. Başlıca nedenlerinden biri yaşlanmaya bağlı olarak diskler kurumaya ve zayıflamaya başlar. Diskler küçülür ve omurlar arasındaki boşluk daralır. Aşırı ağır eşyalar kaldırmak bel fıtığına neden olur. Omurgaya fazla yüklenen hareketler yapmak. Merdivenden düşmek, atlamak gibi nedenlerde bel fıtığına neden olur.
Ani ve beli zorlayacak ters hareketler yapmak zaten kurumuş olan disklerin kaymasına neden olabilir. Özellikle eğilip doğrulurken bu hareketleri ani şekilde yapmamaya özen gösterilmelidir. Öne eğilme hareketi disklere zarar vermesi en muhtemel hareketlerdir. Aşırı kilo ve bilinçsiz yapılan egzersizler de bel fıtığını tetikler. Uzun süre hareketsiz kalmak ve uzun süre araba kullanmak bel fıtığının nedenlerinden biridir.
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
-Bacaklar da refleks kaybı
-Öksürürken, hapşırırken ağrıların kötüleşmesi
-Yürümede, oturma ve kalkmada zorluk yaşamak
-Yürürken hemen yorulma
-Bel ağrısı
-Bacaklarda uyuşma
-Çabuk yorulma
Bel fıtığının da diğer rahatsızlıklar gibi erken teşhisi çok önemlidir. Fıtığın ilerleyip ilerlemediği doktor tarafından tespit edilmelidir. Buna göre doktor bir tedavi şekli belirleyecektir. İlerlemesi durumun da yaşantınızı etkileyecek ağır ameliyatlar geçirebilirsiniz ve omurganıza platinler takılabilir..