Boğaz Reflüsü ve Belirtileri
Boğaz reflüsü sırasında midede bulunan asit ses tellerine doğru gelir ve ciddi hasarlara sebep olur. Boğaz rahatsızlığı sebebiyle doktora başvuran birçok kimse kendisinde boğaz reflüsü olduğunu öğrenince şaşırır. Boğaz reflüsüne sessiz reflüde denilmektedir.
Boğaz Reflüsü Belirtileri
Alt yemek borusu ve üst yemek borusu adlı iki tane büzgen kas bulunur. Bunlar yemek borusuna açılan deliklerde yer alır. Alt yemek borusu kasının görevi mideden yemek borusuna doğru yemeklerin ve asitleri geri doğru akmasına engel olmaktır. Üst yemek borusu kasının görevi ise besin ve asitlerin gırtlağa geçmesini engellemektir. Alt yemek kasının zayıf olması ve tam bir şekilde kapanmaması asit reflüye neden olur. Eğer asit ve sindirim enzimleri üst yemek borusu kasından gırtlağa doğru akıyorsa bu durumda da boğaz reflüsünden bahsetmek gerekir.
Ses Kısılması veya Boğuklaşması: Mide asidi gırtlağa aktığı zaman ses telleri zarar görür. Bunun sonucu olarak seste boğuklaşma ya da kısıklık oluşur. Bu belirti özellikle sabahları daha belirgindir. Nedeni ise yatar durumdayken asidin boğaza ulaşmasının daha kolay olmasıdır.
Boğaz Sorunları: Boğaz reflüsü sırasında boğazda devamlı bir rahatsızlık ve ağrı vardır. Ayrıca kişi devamlı boğazını temizleme ihtiyacı duyar. Kişi boğazının arka kısmında bir şişlik varmış gibi hisseder. Bunların yanında kişi sık sık hıçkırır, yutkunma sırasında zorlanır ve hırıltılı öksürüğü vardır.
Solunum Sorunları: Boğaz reflüsünden şikâyet eden kişilerde solunum hırıltılıdır ve nefes almada zorlanırlar. Ayrıca boğaz reflüsü bir kişinin astımı var ise onun da artmasına neden olur.
Dişlerin Çürümesi: Ağza gelen mide asidi dişlerin koruyucu tabakasını aşındırdığı için dişlerin çürümesine neden olmaktadır.
Boğaz Reflüsünün Zararları
Mide asidinin uzun vadede devamlı olarak gırtlak ve boğaz bölümüne akması birtakım zararlara ve tahrişlere neden olur. Bu durum tedavi edilmez ise daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Boğaz reflüsü çocuklarda zamanında tedavi edilmezse ses tellerinin aşağı bölgesinde bir daralma olmasına, tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına ve sürekli kulakta tıkanma olmasına neden olur. Yetişkin insanlardaki boğaz reflüsü tedavi edilmediği zaman ise boğazda ve ses tellerinde birtakım hasar ve yaralanmalar meydana gelir. Bu bölgede kanser oluşma riski artar. Rahatsızlık akciğerleri etkilediği için kişide astım, bronşit ve amfizeme neden olabilir ve bu hastalıkları şiddetlendirebilir.
Boğaz Reflüsünün Tedavisi
Boğaz reflüsünün tedavisinde asit tedavisinde uygulananlar geçerlidir. Bu durumlarda nadir ameliyat şıkkı seçilir. Hayat tarzında yapılacak değişiklikler, asitli yiyeceklerin azaltılması, kiloda denge kurmak, sigarayı bırakmak, giysi giyiminde dikkatli olmak ve beslenme düzenine dikkat etmek kişinin alabileceği önlemlerdir. Doktorun verdiği ilaçlar midede ki asit üretimini azaltmaya, mideyi boşaltmaya veya yemek borusunu korumaya yönelik olacaktır. Ameliyat durumu ise ciddi durumlarda tercih edilmesi gereken bir seçenektir. Hasta ilaç tedavisine ve diyetinde yapılan değişikliklere cevap vermez ise doktor bu yola başvurabilir. Ameliyatta amaç mide ile yemek borusu arasında kalan birleşme yeri sıkılaştırılır.