Özgür Bilgi Kanalı

Bowen Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi
Bowen hastalığında cildin epiderm tabakası üzerinde bulunan hücrelerin normal olmayan bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı uzmanlara göre bu durum kanser öncesi evre olmaktadır. Çünkü bu enfeksiyonun kansere dönüşme ihtimali bulunuyor. Bazı uzmanlar ise bunu bölgesel kanser olarak değerlendirmektedir.
Belirtileri
Hastalıkta şu belirtiler görülmektedir. Cilt üzerinde aylar boyunca geçmeden duran bir veya daha fazla lekeler, lekelerin görüntüsü 1 ila 3 santim çapındadır. Kırmızı ve hafif şişkin şeklindedir. Oluşan lekelerin kenarlarında bir düzensizlik vardır. Lekelerin büyümesi yavaş bir şekilde olur. Tahriş veya yara şeklinde oluşabilir. Görünümleri pürüzlü ve serttir. Üzerleri kazındığı zaman kanama yaparlar. Lekeler büyüme gösterdikçe acı veya kaşıntı hissi verebilirler. Ciltte kalıcı yara izleri bırakma ihtimalleri vardır. Enfeksiyonun oluştuğu yerlerin başında kafa, alt bacaklar ve el bölgesi gelmektedir. Bunun nedeni ise bu bölgelerin güneşe daha fazla maruz kalmalarıdır.
Sebepleri
Bowen hastalığının sebebi hakkında henüz kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Yalnız hastalığın genetik veya alerjik olmadığı bilinmektedir. Bu hastalığa yatkınlığı arttıracak bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri arasında şunları sayabiliriz. Vücudun çok az güneş ışığına maruz kalan yerlerin uzun süre güneş ışığında kalması, çeşitli sebeplerden dolayı kaynaklanan kanserden dolayı bölgeye radyoterapi verilmesi, mühendislikte kullanılan yağlar veya arsenik ile bir şekilde temas etmek, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan organ nakli ilaçlarının kullanılmasını risk faktörleri arasında sayabiliriz. Hastalık kadınlarda daha fazla görülmektedir. Hastalığın görülme yaşı özellikle 60 yaşından sonradır. Çok nadirde olsa hastalık cinsel organları da etkileyebilmektedir.
Tedavisi
Enfeksiyon yavaş bir büyüme sürecine sahiptir. Bu durum aylarca hatta yıllarca sürebilmektedir. Bundan dolayı cildinizde farklı bir leke gördüğünüz zaman onu takibe alıp düzenli olarak kontrollere gidiniz. Ciltte oluşmuş olan enfeksiyonu dondurmak için kriyoterapi yani dondurma işlemi uygulanır. İşlem sırasında sıvı azot enfeksiyon kapmış olan bölgeye sürülür. Birkaç hafta içinde enfeksiyon kapmış olan bölge soyulup yok olacaktır. Hastalığın iyileşmesi için anti kanser ilaçları kullanılır. Kullanılan kimyasal ilaçlar arasında 5 – florouasil veya 5FU bulunmaktadır. Bu kimyasallar cilt üzerine düzenli olarak sürülür. Enfeksiyon olan yer kazındıktan sonra elektrik ve ısı verilerek kanama durdurulur. Bu tedavi yöntemi küçük yaralar için uygulanır. Bu yöntemde doktor ilk olarak anestezi uygulayacaktır. Daha sonra hasar görmüş cildi kazıdıktan sonra bir iğne veya elektrikle ısıtılan bir cihazla kanamayı durduracaktır. Bu tedaviyle ciltte yara izleri oluşabilir. Fotodinamik tedavi yöntemi bu hastalık dâhil birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Bu yöntem özellikle büyük yaraları olan hastalarda tatbik edilir. Bu teknik sırasında ışığa duyarlı olan krem bölgeye sürülür ve 3 – 4 saat kadar beklenir. Daha sonra özel bir ışık 10 – 15 dakika kadar bölgeye verilir. Tam bir iyileşme sağlanabilmesi için yöntemin birkaç defa uygulanması gerekir. Küçük yaraların tedavisinde cerrahi girişim tercih edilebilir. Lazerli tedavi yöntemi daha çok yoğun ışık hasarlı cilt hücrelerini ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu yöntem genital ve organlar ile parmaklarda görüldüğü zaman tercih edilebilir.


Yemliha Toker

Yemliha Toker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.