Crohn Hastalığının Oluşma Nedenleri ve Tedavisi


Crohn hastalığı sindirim sistemini tutan, kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar olan bir bölümü kaplayan sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde veya aynı anda birkaç farklı yerde iltihaplar ile ortaya çıkmaktadır. Etkilenen yerlerde ülser veya kalınlaşma meydana getirir. Kalınlaşan bağırsak ve yemek borusunda daralmalar meydana gelir. Hastalık kalın bağırsak ve anüsü daha sık tutmaktadır. Anüs bölgesinde çatlaklar ve iltihabın akmasını sağlayan delikler vardır. Hastalık, kanser değildir ama çok da düşük olsa kanser nedeni olabilir. Hastalığa beyaz ırkta daha çok sık rastlanılmaktadır. Hastalık, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Crohn Hastalığının Sebepleri

Hastalık hakkında araştırmalar yapılmasına rağmen bu hastalığın nedeni hakkında herhangi bir bilgi hala bulunabilmiş değildir. Araştırmacıların düşüncelerine göre bazı virüs ve bakteri çeşitlerinin, kalıtsal ve çevresel faktörlerin hastalığın oluşmasında etkin olduğu düşünülmektedir. Hastalık, bulaşıcı değildir. Bundan dolayı kişiden kişiye geçme gibi bir durum söz konusu değildir. Ailesel bir geçiş söz konusu değildir. Bu hastalığa yakalanan bazı kişilerin bağırsaklarında bazı bakteriler gözlenmiştir. Bu yönüyle hastalığın oluşmasında mikropların olduğu düşünülebilir. Yalnız bu düşünce kesinlik kazanmamıştır. Kişinin beslenme şartları ve yaşam tarzı da bu araştırmanın içinde bulunuyor. Kişinin bağışıklık sisteminde oluşacak hasarların hastalığın oluşması için risk oluşturabilir.

Crohn Hastalığı Belirtileri

Hastalıkta özellikle karın bölgesinin sağ bölgesinde ağrı vardır ve ishal görülür. Hastalık tuttuğu bölgeye göre farklı belirtiler gösterse de kusma, kabızlık, kilo kaybetme, yorgunluk ve karın bölgesinde şişlik görülmektedir. Eğer karın bölgesinde iltihaplanma oluşmuş ise hastada ateş belirtileri ortaya çıkar. Kalınlaşma meydana geldiğinden bağırsakta tıkanma oluşabilir. Hastalık, kalın bağırsağı etkilediği zaman dışkıda kan gözlenir. Eğer hastalık anüs bölgesini etkilemişse o zaman çatlak ve deliklerden iltihaplar akar. Crohn hastalığı diğer bazı organları da etkileyebilir. Ciltte ağrılı kırmızı şişlikler, gözlerde iltihaplanma, ağız bölgesinde afta benzer beyaz yaralar ve eklem ağrıları oluşabilir. Bu tür hastalarda eklem ağrılarına ek olarak dizde şişmeler görülebilir.

Crohn Hastalığı Tanısı

Hastalığın kesin tanısının yapılabilmesi için mide, ince ve kalın bağırsakların görüntüsünün alınması gerekir. Bu görüntüyü almak için brikolonoskop denilen cihazlar kullanılır. Cihaz ile kalın ve ince bağırsağın son bölümüne bakılır ve gerekirse buradan inceleme için parça alınır. Bunların yanında ultrason, kan ve dışkı tahlili, MR, röntgen ve bilgisayarlı tomografi yapılır.

Crohn Hastalığı Tedavisi

Hastalığa sebep olan durum bilinmediği için nasıl bir tedavi uygulanacağı da bilinmemektedir. Hastalığın tuttuğu organa göre ilaç tedavisi uygulanabilir. Genel olarak ilaçlar ağızdan alınır. Bunun yanında makattan verilen lavmanlarda vardır. İlaçlar yetersiz kaldığı zaman kişiye ağızdan ya da damardan kortikosteroid ilaçlar verilir. Son yıllarda çok sık kullanılan Remicade ilacı hastaya damar yoluyla 2 ayda bir verilmektedir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulur.


yemlihatoker

Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.