Diş Gıcırdatma Belirtileri ve Tedavisi
Diğer bir ismiyle Bruksizm genellikle uyku sırasında olan bir durumdur. Çene hareketlerinin sebep olduğu bir olaydır. Toplumda oldukça sık görülmektedir. Kişiler bu tür bir alışkanlıklarının olduklarının farkında değillerdir. Kişinin farkında olmadan dişlerini sıkması çene ekleminde ve yüz kaslarında aşırı yüklenmeye sebep olur. Bunu uzun dönemde düşündüğümüz zaman çene kemiğinde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Diş Gıcırdatma Sebepleri
Diş gıcırdatmanın nedenleri ile ilgili birçok görüş bulunmaktadır. Bazı araştırmacıların dediklerine göre diş gıcırdatma dişlerin birbirleri ile kapanması fonksiyonunun bozulmasından, bazılarına göre de sinir sisteminde oluşan bir hastalığın bu duruma sebep olduğunu düşünmektedir. Duygusal olarak geçirilen stresler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında en büyük etkendir. Stres, rahatsızlığın hem nedeni hem de şiddetinin artmasına neden olan bir durumdur. Stres dışında kişinin aşırı sinirli, titiz, hassas bir yapısının olması ve dişlerin dizilişlerinde ve sıralanmalarında bir bozukluğun bulunması bu rahatsızlığın oluşmasına neden olmaktadır.
Diş Gıcırdatma ve Komplikasyonlar
Dişlerin çiğneme yapan yüzeyinde aşınmalar meydana gelir. Dişlerin birbirileri ile sürtünmesinden dolayı dişlerde zamanla aşınma oluşur. Bu durum özellikle ön dişlerde daha etkilidir ama bütün dişlerde de görülebilir. Dişlerin sıkılmasından ve gıcırdatma işleminden dolayı ön dişlerin köşelerinde ve arka dişlerinde çıkıntılarında ufak çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklar röntgen ile tespit edilemez ama zaman içinde dişlerdeki bu çatlaklar büyür ve dişlerin kırılmasına neden olur. Dişlerde aşırı bir hassasiyet oluşur. Özellikle de hassasiyet soğuya karşı daha belirgindir. Kişide ani diş sızlamaları meydana gelir. Dişetlerinde çekilmeler görülür. Dişin boyutunda ve dişeti hizasında çentik şeklinde aşınmalar göze çarpar.
Uzun süreli olarak diş gıcırdatma durumu dişlerin gevşeyerek sallanmasına neden olur. Sıkmadan dolayı dişlere aşırı basınç uygulanır. Bu durum sonucunda dişler kendilerini saran kemiğin desteğinden yoksun kalırlar. Böyle bir durumun telafisi için de dişlerin kökleri hizasında ekstradan kemik çıkıntıları gelişir. Diş gıcırdatma sonucu yanaklarda tahrişler oluşabilir. Bu durum sonucun da kişide çok sıklıkla yanak ısırma olayı görülür. Şakak ve yanak bölgesindeki kaslar aşırı bir şekilde çalışacağından bu bölgelerde kas ağrıları ortaya çıkar. Kas ağrısının yanında kişide ara sıra baş ağrıları da oluşur. Bu baskılardan dolayı çene kemiğine aşırı yük bineceğinden eklemde ağrı, çenede çıtırtı ve kenetlenmeler görülebilir.
Yukarıda saydığımız bu durumlar diş gıcırdatma olayının hemen arkasından ortaya çıkmaz. Bu durum, olayın şiddetine ve süresine göre yıllar sonra ortaya çıkabilir. Belirtilerin çoğunluğu görülmeyebilir. Birkaç tanesinin görülmesi olasıdır.
Diş Gıcırdatma Tedavisi
Diş gıcırdatmada tedavinin amacı çene ekleminde meydana gelebilecek hasarları engellemek ve oluşan ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş doktoru tarafından dişlerin birbiri ile etkileşimini ortadan kaldıran alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilen gece koruyucuları verilir. Bu gece koruyucuları tedavi amaçlı kullanılan en önemli araçtır. Yalnız bu gece koruyucuları tek başlarına yeterli bir koruma sağlayamamaktadır. Bundan dolayı bu gece koruyucusunun yanında uygulanacak ek tedaviler arasında stres ile başa çıkma terapisi, rahat uyumaya yardımcı olacak önlemler alınması, kas gevşetici ilaçların alınması, hatalı bir şekilde yapılan dolgu ve kaplamaların değiştirilmesi ve ağızda eksik dişler var ise onların yerine protez yapılması gibi önlemler alınabilir.