Özgür Bilgi Kanalı

DOWN SENDROMU

Down Sendormu (mongolizm) genetik bir farklılıktır. Normal insan vücudunda 46 sendrom bulmaktadır. Down Sendrolunun farkı ise 47 kromozoma sahip olmasıdır. Genetik bir rahatsızlık olması nedeniyle hastalık grubunda incelenmez. Dolayısıyla da bir tedavi söz konusu değildir. Dünya genelinde 6 milyona yakın Down Sendromlu hayat sürmektedir.
Down sendromlu çocukların fiziksel görünümü diğer çocuklarınkinden daha farklıdır.
Down senromunun fiziksel belirtileri :
  • Farklılığa özel bir yüz tipi mevcuttur.
  • El ayasında çift olması gereken çizgi tektir. Ayrıca ellerinin beşinci parmağı daha esnektir.
  • Göz yapıları daha çok bademi anımsatır.
  • Ense bir bebeğe göre daha kalındır.
  • Diğer çocuklara oranla boyları daha kısasır.
  • Basık ve kemerli burun yapısı gözlemlenir.
  • Karın yapısı daha yumuşak ve bombelidir.
  • Düşük kas tonusunun etkisiyle bebekler başlarını tutmada zorluk yaşar.
  • Ayak baş parmağı diğer parmaklarla arasında geniş bir boşluğun mevcut olması söz konusur.
  • Sarkık dil yapısının mevcut olması halinde down sendromu ihtimali düşünülmelidir. Bu tanımlayıcı özelliklerin hepsinin bir arada olması beklenilmemelidir. Down sendromunun kesin bir tedavisinin olmamasıyla beraber erken tanı fiziksel aktivite problemi yaşanmamasını sağlayacaktır.
Down sendromlu bebekler yaşıtlarına oranla daha yavaş büyüme gösterir. Zihinsel gelişimleri de bununla birlikte daha geridedir. Düzenli ve sıkı bir eğitim programı çizilmesiyle aradaki farkın kapatılması mümkündür. Bunun dışında Down sendromlu kişilerin metabolizmaları oldukça yavaştır. Bu sebeple çabuk kilo alırlar. Doğru beslenme programıyla bunun da önüne geçmek mümkündür.
Down sendromlu bebeğe sahip ailelerin yapması gereken ilk şey fizik tedavi uzmanı ile sürekli iş birliğinde olmaktır. Fizik tedavi uygulanmadığı takdirde zun süre tutamaz ve denge problemleri yaşarlar. Fizik tedavi Down sendromlu bebeğin yaklaşık 2 aylık olmasıyla başlamalıdır.
Down sendrolumlu kişiler oldukça sevecen, sürekli gülümseyen ve asla saldırganlık göstermeyen kişilerdir. Gayet uyumlu davranırlar.
Down sendromu olan kişilerde bazı hastalıklara karşı yatkınlık söz konusudur. Bu durumlar :İşitme sorunları, kalp anomalileri, sindirim sistemi sorunları , guatr ve diyabet, obezite , lösemi , erken bunama , mide ve bağırsak hastalıklarıdır. Sürekli doktorla iş birliği içinde olunarak erken tedavi uygulanabilir.
Down sendromlu erkekler kısırken kadınların %50 civarı doğum yapabilmektedir. Genel olarak yaşama süreleri 10-20 yıl civarı olduğu tespit edilmiştir. Ancak 70 yaşına kadar hayat süren Down sendromlu birey olduğu da bir gerçektir.

Yemliha Toker
Profesyonel SEO Uzmanı ve E-ticaret uzmanıyım. https://yemlihatoker.com web adresim aracılığı ile SEO hakkında yanlış bilinen gerçekleri bildirmek ve SEO'yu öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.